AYM’nin iptal ettiği, “Gazetecilerin yıpranma payı hakkından yararlanması için basın kartı şartı” iktidar tarafından torba kanun teklifi ile yeniden hayata geçirilmek isteniyor. TGC Genel Sekreteri Güneş, “Basın kartı şartı kaldırılmalıdır” derken TGS Genel Başkanı Durmuş ise “Gazeteciler için ‘yıpranma’ bir ayrıcalık değil haktır” dedi.

Yıpranma hakkı için onay şartı

BirGün ANKARA

AKP’li milletvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunulan ve koronavirüs salgınına karşı çeşitli “normalleşme” ve “işverene destek” hükümlerinin yer aldığı torba kanun teklifinin içerisinde basın çalışanlarının yıpranma hakkını şekillendiren bir düzenleme de yer aldı.

İktidarın 43 maddelik torba teklifinde yer alan düzenlemeye göre, daha önce Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından iptal edilen, “basın çalışanlarına yıpranma payı hakkı tanıyan” yönetmelik hükümleri, bu kez kanuna ekleniyor.

Düzenlemenin iptal edilmesini savunanlar, yıpranma payı hakkından yararlanmak için aranan “basın kartı” şartına itiraz ederken AYM tarafından şubat ayında verilen iptal kararının gerekçesinde ise “düzenlemenin yönetmelikle hayata geçirilmesi” gösterildi. AYM kararında, sadece basın kartlıların bu haktan yararlanması da eleştirildi.

AKP’li milletvekillerinin son teklifi yasalaşırsa, yıpranma payı hakkından yine sadece “basın kartlılar” yararlanacak. Başta matbaacılar ve dağıtımcılar olmak üzere basın sektörünün büyük bir kısmı bu haktan yararlanamayacak.

İktidarın teklifine karşı çıkan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Genel Sekreteri Sibel Güneş, “TGC Yönetim Kurulu olarak talebimiz, basın kartı şartının kaldırılması yönünde. Gazeteciyi tabii olduğu kanun kapsamında çalıştırmayan işverenler nedeniyle basın kartı hakkını kaybeden meslektaşlarımız söz konusu. Bu nedenle 4857 sayılı yasaya tabii olan ama gazetecilik mesleğini yerine getiren meslektaşlarımızın da yıpranma payından yararlanmaları adil olacaktır” dedi.

AYRICALIK DEĞİL HAK

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş da düzenlemeye tepki gösterdi. “Gazeteciler için ‘yıpranma’ bir ayrıcalık değil, yaptığı işten kaynaklı 43 yıl önce kazandığı haktır” diyen Durmuş, “AYM, bu hakkın doğru kullanılması için bu hükmü iptal etmişti. Yeni düzenlemede de basın kartı şartı aranması doğru değil. Tüm gazeteciler ve basın çalışanları yıpranma hakkından yararlanmalılar” ifadelerini kullandı.