18 Mart’ta atanan 20 bin öğretmen hâlâ görevlendirilmedi. Görevine başlayamayan öğretmenlerden U. E., “Birçok kişi ataması gerçekleştiği için işini bıraktı. Yirmi bin öğretmenin çoğu şu anda mağduriyet yaşıyor” dedi

Yirmi bin öğretmen mağdur

MERAL DANYILDIZ

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 18 Mart’ta yaptığı yirmi bin öğretmen atamasının kararnamelerini hâlâ göndermedi. Ataması gerçekleştirilen yirmi bin öğretmen, duyurunun ardından mevcut işlerini bırakmak zorunda kalırken, kararnamenin gönderilmemesi üzerine görevine başlayamadı. Birçok öğretmen maaşsız bir şekilde evinde atamasının yapılmasını bekliyor.

Konuya ilişkin BirGün’e konuşan Sözleşmeli Öğretmen U.E., yaşanılan mağduriyeti şöyle anlattı: “Biz sekiz ay önce KPSS'ye girdik. Yirmi bin atama yapılacaktı. Sonuçlar 18 Mart’ta açıklandı, tercihlerimizi verdik. Ama 18 Mart’tan önce virüs ortaya çıktığı için Milli Eğitim Bakanlığı bizim kararnamelerimizi yollamadı. Kararnamenin gelip bizim göreve başlamamız gerekiyordu ama okulların kapalı olduğu gerekçe gösterilerek bizim atamamızı gerçekleştirmediler. Şu an sadece ‘atandı’ yazımız var ama göreve başlayamıyoruz. Bize de şöyle bir mağduriyet oldu, birçok kişi atama gerçekleştireceği, işe başlayacağı için işini bıraktı. Yirmi bin öğretmenin çoğu şu anda mağduriyet yaşıyor. Bazı arkadaşlarımız evli, nisan ayında eş durumu tayinlerini vermek zorundalar. Sadece işe başlamış olsalar, eşleri, eş durumu tayini isteyip yanlarına gidecekti. Ama bizim görev başlamamızı yapmadıkları için çoğu kişinin eşi yanına gidemiyor. Ben tek başıma ev geçindiriyorum, tek gelir kaynağım da özel okuldan aldığım paraydı. Benim de mesela şu an gelir kaynağım gitti. Son maaşımı alıp istifa ettim.”

MEB BİZİ UYARMADI

MEB’in sürecin uzayacağına dair öğretmenlere bir uyarı yapmadığını belirten U.E., tercihlerini 10 Mart’ta verdiklerini ve o esnada Türkiye’de koronavirüsün bulunduğuna ilişkin bir açıklamanın yapılmamış olduğuna dikkat çekti. O sebepten mecburen işten ayrıldıklarını aktaran Erol, sözlerini şöyle noktaladı: “İhbar sürecini geçirmemeye çalışmıştık. İstifasını verenler dışında, kurumun zorla istifasını verdirttiği durumlar var. Virüs nedeniyle paralarını da vermiyor. Bazıları da istifasını alıyor ama içerde kalan iki üç aylık maaşını vermiyor. Göreve başlamamız gerekiyordu ama kararnamelerimizi bir türlü yollamıyorlar. Ziya Selçuk, okullar kapalı olduğu için, okullarda kimse olmadığı için 'Kararnamenizi nereye yollayalım?' açıklaması yapıyor. Ama şöyle bir durum var, okullarda idari personeller hâlâ çalışıyor. Çoğu öğretmenimiz maaşsız bir şekilde atamanın ne zaman yapılacağını bilmeden evde oturuyor.”

CİDDİ BOYUTTA EKONOMİK SORUN YAŞIYORLAR

Eğitim Sen'den yapılan açıklamada ise şöyle denildi:

"Ocak 2020 tarihinde ataması yapılan 20 bin sözleşmeli öğretmen arkadaşımızın atama sonuçları 18 Mart 2020 tarihinde açıklandı. Atama sonuçları açıklanmasına rağmen arkadaşlarımız hala göreve başlatılmadı. Arkadaşlarımız atandıkları için çalıştıkları işlerden ayrıldı ve şu anda kritik bir salgın süreci yaşanıyorken ciddi boyutta ekonomik sorunlar yaşıyorlar. Arkadaşlarımız maaş almıyor, sigortaları ödenmiyor, atanmış işsiz durumunu yaşıyorlar. Sözleşmeli öğretmen arkadaşlarımız bir an önce göreve başlatılmalıdır. Arkadaşlarımız göreve başlatılıncaya kadar seslerine ses olmaya devam edeceğiz.