Rock grubu yirmi7 “Ay Düşmüş Elektrik Tellerine” isimli yeni albümüyle dinleyiciyle buluştu. Müziğin sesinin daha çok duyulduğu zamanlarda olmak istediğini söyleyen grubun vokalisti Okan Şarlı, “Acilen halka müziği canlı bir şekilde geri vermeliyiz” diyor

yirmi7 grubunun vokalisti Okan Şarlı: Halka, müziği geri verilmeli

Gizem ERTÜRK

“Muhtemel Aşk”, “Sokak Lambası” şarkılarıyla milyonlarca dinleyiciye ulaşan rock grubu Yirmi7, şimdi “Ay Düşmüş Elektrik Tellerine” isimli 10 şarkılık bir albümle müzikseverlerin karşısında. Modern rock ile klasik Türk müziği ezgilerini birleştiren Los Angeleslı bir etnik - rock grubu olarak kurulan “yirmi7”, ismi ile 27 yaşında yaşama veda eden müzisyenler Jimi Hendrix, Jim Morrisson, Janis Joplin, Kurt Cobain’in anısını yaşatmayı amaçlıyor.

Okan Şarlı (Bas – Vokal), Murat Arıkan (Gitar) ve Saddler Samayoa (Davul) oluşan “yirmi7” dünyaca ünlü birçok mekânda sahne aldı, “No Chemical Love” şarkısı ile ABD’de “Artists in Music” ödüllerinde “En İyi Indie Rock” şarkısı olarak gösterildi. Grubun kurucusu ve vokalisti Okan Şarlı, yeni albümü şu sözlerle anlatıyor: “Kendimizi müziğin ritmine kaptıralım hayatın ritminden daha eğlenceli. Bu albüm hayattan kısa bir mola alıp kendi dünyanızı güzelleştirebileceğiniz şarkılarla dolu.” Grubun vokalisti ile konuştuk.

>> Uzun süre sonra gelen ilk albümünüz “Ay Düşmüş Elektrik Tellerine”, yirmi7’nin nasıl bir dönemini yansıtıyor?

Aslında düşününce “Ay Düşmüş Elektrik Tellerine” şarkısı hem albüm çıkış parçası hem de müzik kariyerimde ilk albüme ismini vermesi bana ilginç geliyor. Normalde 3 yıllık yeni bir şarkı, nasıl bu kadar kısa zamanda onca şarkı arasından buralara geldi şaşırıyorum. Umarım hızlı ilerleyişi bu şekilde devam eder.

>> “Kelepçe” ve “Pervane Kalbim” daha önce tekli olarak yayımlanmıştı. Tabii unutulmaz parçanız “Muhtemel Aşk” da albümde kendine yer bulmuş. Orijinal kayıttan ne gibi farkı var?

Evet, yirmi7 ilk albüm çalışmasını tüm zorlu koşullara rağmen tamamladı, diyebiliriz. Albümün stüdyo çalışmalarına 2019’un ilk aylarında başladık. “Kelepçe” ve “Pervane Kalbim” şarkıları bu albümdeki diğer şarkıların bir parçasıydı, ayrılsın istemedim. “Pervane Kalbim”, “Muhtemel Aşk” ve “İhtimaller Tükendi” birbirini tamamlayan şarkılar. “Muhtemel Aşk” şarkısının orijinal kayıttan ufak tefek farkları var. Şarkı o şekilde beğenildiği için düzenlemesinde majör değişiklikler yapmadım. Bu sefer tek başıma söylüyorum, düet yok. Şarkı düzenlemesi olarak ise konserlere başladığımız melodiyle başlıyor ve yine aynı tadı veriyor.

yirmi7-grubunun-vokalisti-okan-sarli-halka-muzigi-geri-verilmeli-892216-1.

>> Tarkan Gözübüyük ile çalışma deneyiminden söz eder misiniz?

Tarkan Gözübüyük ile 10 yıldan fazladır tanışıyoruz. Amerika’da yaşadığım dönemde Türkiye’ye turne gerçekleştirdiğimiz zamanlarda tanıştık. Türk rock müziğinde çok güzel albümlerde imzası var. O zamanlardan beri bir gün albüm çalışması yapacağımda çalışmak istediğim aklımdaki tek isim o oldu. İlk albümün mix ve masteringi için onunla çalıştığımız için çok mutluyum.

>> Pandeminin biraz da olumsuz taraflarını konuşalım. Müzisyenler için devam eden hâlâ belirsiz bir süreç var. Siz bu durumdan nasıl etkilendiniz? Sizce neler yapılmalı?

Pandemi herkesi ayrı bir şekilde üzdü. 2020’de Amerika turnemiz vardı, gerçekleştiremedik. Müzik Türkiye’de her zaman belirsiz bir süreç buna pandemi de eklenince müzik dünyası kaybolmuş gibi hissediliyor. Acil olarak halka müziği canlı bir şekilde geri vermeliyiz. Mahalle, sokak ve caddelerde devlet destekli toplanma olmadan konserler verebilmeliyiz. Hem müzisyenlere destek hem de herkesin üzerindeki pandeminin psikolojik etkisini en aza müzikle indirebiliriz... Kayıttan konser hiç eğlenceli değil ve çok hissiz.

>> Albüme 9/8’lik bir rock albümü demek doğru olur mu?

Albümde 9/8’lik ritim yok ama 9/8’lik bir havası var doğru… Özellikle “Yüksek Tansiyon” ve “Ninayda” şarkıları güne enerjik başlamaya birebir şarkılar. Sahne şovlarımız da şarkılarımız da hep dinamik.

yirmi7-grubunun-vokalisti-okan-sarli-halka-muzigi-geri-verilmeli-892217-1.

70’LERDE OLMAK GÜZEL OLABİLİRDİ

>> Hangi dönemde müzik yapmak isterdiniz?

Aynı kişilerle 70’lerde olmak güzel olabilirdi. Woodstock festivalinin yaşandığı, müziğin sesinin daha çok duyulduğu zamanlarda olmak isterdim.

>> Albümdeki şarkılardan bazıları farklı zamanlarda yayımlandığı için bir bütün olarak dinleyiciye vermek istediğiniz mesajı iletmekte zorlandınız mı?

Benim tek amacım tüm şarkılarımı hızlıca kaydedip en güzel şekliyle müzikseverlerle buluşturmak. Bana hayat tarafından iletilen mesaj bu yönde. Kendimizi müziğin ritmine kaptıralım hayatın ritminden daha eğlenceli. Bu albüm hayattan kısa bir mola alıp kendi dünyanızı güzelleştirebileceğiniz şarkılarla dolu...