Arkadaşım ve meslektaşım Cem, birkaç gün önce attığı mesajda, “İlk yıllarına seninle birlikte otobüsle gitmiştik,” diyordu. “Demek yirmi yıl olmuş.” Evet, yirmi, sayıyla 20 yıl. Zorlukla, mücadeleyle geçen cinsinden. Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali’nin ilki 1998’de yapılırken, “…ama önce ‘sinemada kadınlar için söz üreten kadınlarla’ buluşmak, onlara destek vermek istedik…” demişlerdi. Yirmi yıl sonra da aynı hedefe doğru ilerlemeyi sürdürüyorlar.

Uçan Süpürge’nin bu yılki açılışını Karum’un hizasında, Sheraton’un altındaki yemyeşil çimenlerde yaptık. Kalabalıktı, konuklar yastıklara oturmuş, çimenlere yayılmıştı. Sunucularımız ise iki genç sinemacıydı: Ayris Alptekin ile Begüm Akkaya. Çok coşkulu, heyecanlıydılar. Arşivden görseller sundular, festival tarihini özetlediler. Sonra da Retro Queen sahneye çıktı, kadınlı-erkekli bütün gençler coşturdu.

Altıncı yılında festival, “sinemada kadınların temsiline” dikkat çekmiş, “Tüm dünyada 20 bin erkek yönetmene karşılık 600 kadın yönetmen var,” demişti. O yıl itibariyle ülkemizde kadın yönetmenlerin sayısı 20’yi geçmiyordu. Aynı yıl. Festival uluslararası nitelik kazandı; Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliğimiz FIPRESCI ilk kez Uçan Süpürge’ye jüri gönderdi ve bir filmi ödüllendirdi. Bu uygulama o gün bugündür devam ediyor. Yirminci yılın FİPRESSCİ jürisinde, Hollanda’dan Renata Habets ve Polonya’dan Bartosz Zurawiecki ile birlikteyiz.

Dokuzuncu yılda “Her Şeye Rağmen Sinema” dediler. On altıncı yılda ise, “rağmen”i genişlettiler: “Rağmen: Dayanışma/Direniş/Devinim”. En çok sevdiğim sloganlardan biri, on yedinci yüzyılın sloganı: “Festival Çok Güzel, Gelsene!” Hikâyelerin kapatılıp kaldığı ev içlerine seslenmek, “Bu festival herkesin” demek için. Kulağıma hep Halime’nin müzikli sesiyle gelir.

Şimdi de 20. Yıl… Bu yıl Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, XX. yılını kutlayan bir diğer kadın kuruluşu olan KAMER’in işbirliğinde Adıyaman, Ağrı, Batman, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Hakkâri, Kars, Malatya, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Tunceli, Van’da; Kadın Platformu’nun işbirliğinde Çanakkale’de; Üniversiteli Kadınlar Derneği’nin desteğiyle Edirne’de; Karya Kadın Derneği’nin desteğiyle Muğla’da; Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin desteğiyle İzmir’de; Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin işbirliğinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde, Ankara programı ile eşzamanlı olarak gerçekleştirildi. Açılışta fotoğraflarla, videolarla oralardaki heyecanı da gördük.

İllere konuk olan sanatçılar arasında Yeşim Ustaoğlu ile Deniz Türkali (Mardin) Lale Mansur ile Songül Öden (Diyarbakır), Funda Eryiğit (Bitlis), Şebnem Hassanisoughi (Kars) Işıl Özgentürk (Tunceli), Bennu Yıldırımlar (Erzurum) ….. var. Bazıları kapanışta da hazır olacak.

1.Funda Eryiğit Bitlis
2.Lale Mansur Diyarbakır
3.Songül Öden Diyarbakır
4.Şebnem Hassanisoughi Kars
5.Deniz Türkali Mardin
6.Yeşim Ustaoğlu Mardin
7.Hande Doğandemir Muğla
8.Işıl Özgentürk Tunceli
9.Bennu Yıldırımlar Erzurum
10.Vildan Atasever Çanakkale
11.Tülay Günal Çanakkale
12.Şenay Gürler İzmir
13.Şebnem Bozoklu İzmir
14.Belma Baş İzmir
15.Türkan Derya İzmir
16.Çiğdem Sezgin İzmir
17.Derya Alabora Kktc
18.Tuluhan Tekelioğlu Kktc
19.Ayten Uncuoğlu Edirne
20.Gülen Güler Edirne
Uçan Süpürge de hep var olsun, hep daha ileri gitsin diyoruz.