‘Evde kalın’ çağrılarının yapıldığı şu günlerde yiyecekleri daha uzun süre saklayacak yöntemleri uygulamakta yarar var. Gıdaların çabucak bozulmasının önüne geçmek için doğru şekilde muhafaza etmek şart. Oldukça basit yöntemlerle yiyecekleri geri dönüştürebilir, israf edilmesini engelleyebilirsiniz

Yiyecekleri doğru saklayın

Mutfakta bozulan veya kullandığınız yiyecekler genellikle atılıyor. Bu, büyük bir israfa yol açmanın yanı sıra çevreyi de kirletiyor. O kadar alışveriş masrafına bir de ziyan olan, daha kullanılmadan bozulduğu için çöpe gitmek zorunda kalan yiyecekler eklenince durum can sıkıcı bir hâl alıyor. Mutfakta bazı yiyeceklerin tüketimini azaltarak, kullandıklarınızı yeniden kullanabilir veya geri dönüştürerek tasarruf yapabilirsiniz.

■ Patates ve soğan gibi yiyecekler saldıkları gazlar nedeniyle bozulduklarında yanındakileri de hızlıca bozar. Patateslerinizin uzun süre bozulmadan kalmalarını istiyorsanız her bir patatesin arasında mesafe olmasına özen gösterin.

■ Sütün çabuk bozulmasını engellemek için paketi veya şişeyi açtıktan sonra, süte bir tutam tuz ekleyin. Bu işlem sütü iki hafta daha uzun süre korur. Endişelenmeye gerek yok çünkü tuzun tadını almayacaksınız.

■ Uzun süreli tüketeceğiniz peynirleri yağlı kağıt ve alüminyum folyoya sardıktan sonra buzdolabında saklayabilirsiniz. Bu sayede peynirler açık olarak saklandığından daha uzun süre taze kalacaktır.

■ Muzları daha uzun süre taze tutmak ve kahverengileşmelerini önlemek için, saplarını pastik bir torba, buzdolabı poşeti ya da folyo ile sarın. Bu yöntem muzun olgunlaşma sürecini yavaşlatır ve normalden birkaç gün daha uzun süre yenmesini sağlar.

SEBZELER DONDURUCUYA

■ Buzdolabında ya da normal dolaplarda sakladığınız soğanlar, kısa sürede bozulur veya filizlenir. Bunun yerine naylon külotlu çoraplarda saklamayı denerseniz 8 aya kadar bozulmadan kaldıklarını göreceksiniz.

■ Açılan salça ve domates sosları kısa bir süre sonra bozuluyor. Bu sorunun önüne geçmek için artanları porsiyonlara ayırarak buzdolabı poşetine koyup dondurucuda saklayabilirsiniz.

■ Çoğu sebze hızlıca tüketilmediği takdirde bozulabiliyor. Sevdiğiniz sebzeleri her mevsim yemek için derin dondurucuda saklamayı düşünüyorsanız, dondurucuya koymadan önce haşlayın. Yaklaşık 3 dakika haşlayarak dondurucuya kaldırdığınız sebzeler 3 aya kadar bozulmadan durur.

■ Kıymayı çözmek ve yeniden dondurmak yerine, özel porsiyonlara ayırın ve dondurucu torbalara koyarak dondurun. Böylelikle sadece ihtiyacınız olanı kullanmış olursunuz.

ATMA, GER, DÖNÜŞTÜR

■ Sebzeleri yeniden yetiştirin: Taze soğanlar beyaz uçlarından yeniden çıkar. Bu soğanları bir bardak suyun içine yerleştirin ve biraz güneş ışığı almasını sağlayın. Sürekli taze soğanınız olması için birkaç günde bir yeşil uçlarını kırpın.

■ Bayat ekmekleri atmayın: Bir gün önceden kalan, bayatlamış ekmeklerinizi çöpe atmayın. Onları küçük küçük doğrayın, baharatlarla soteleyin ve salatalarınız ya da çorbalarınız için kruton yapın.