Cem Karaca’nın Dervişan, Moğollar, Apaşlar gibi gruplarla yaptığı plaklar bugün çok yüksek meblağlardan alıcı bulabiliyor. Ancak sanatçının külliyatı esaslı bir şekilde bir araya getirilmiş değil, hâlâ bölük pörçük ve dağınık bir şekilde duruyor

Yiyin efendiler yiyin bu sofra sizin!

UĞUR BİRYOL

Geçenlerde bir kitabevine gittim, müzik bölümünde Cem Karaca albümlerine baktığımda, kafam karıştı, o kadar çok albüm var ki adına basılan hangisini almalı diye düşünürken, şarkıların aslında aynı olduğunu ama albümlerin farklı isimlerle yeniden basıldığını fark ettim. Bir sürü değişik isimle sunulan bu albümler, aslında biraz sineğin yağını çıkarmak kabilinden ve Cem Karaca’ya ve mirasına büyük saygısızlık aslında. Karaca gibi bir ses kolay kolay gelmez memlekete, onun adına yapılan işlere biraz daha titizlenmek gerekmez mi? Heyhat, nerede kaldı titizlenmek, daha da beteri nasıl daha fazlasını yaparız diye düşünen yapımcılar yüzünden külliyatı iyi değerlendirilmeden piyasada farklı isimli onlarca albümle çarçur ediliyor koskoca bir mazi. Karaca’nın “Yiyin Efendiler” şarkısı biraz da bu duruma tepki gibi duruyor yıllar sonra.

Yurtdışındaki zorunlu ayrılığının ardından memlekete döndükten sonra albüm çalışmalarına devam eden Karaca’nın, 1990 yılında yayınlanan Yiyin Efendiler albümü, kaset formatında yapılmıştı. Artık plak formatında evet yanlış okumadınız, eskiye geri dönüşün hızlandığı bu zamanlarda, bir sürprizle ilk kez plak formatında da basıldı bu albüm. Albümde toplam 10 şarkı yer alıyor. Albüme ismini veren Tevfik Fikret’in, “Yiyin Efendiler” şiirinden Karaca’nın bestelediği aynı isimli şarkının yanı sıra, Kuşadası Altın Güvercin Şarkı Yarışması'nda en iyi şarkı ödülünü alan Kâhya Yahya, Demedim mi, 68’lerin Türküsü gibi devleşmiş eserler bu albümün lokomotifleri arasında. Karaca’nın bu çalışmasında Dervişan grubunda birlikte çalıştıkları Uğur Dikmen ve Moğollar grubundan Cahit Berkay da sanatçıya eşlik ediyor. Bu grup daha sonra da, 1992’de , “ Nerde Kalmıştık?” isimli bir albüm yaptı. Orada da Raptiye Rap Rap, Islak Islak gibi efsane şarkılara imza atan üçlü, yine yıllar sonra “Bindik Bir Alamete” isimli çalışmada bir araya geldi.

Cem Karaca’nın Dervişan, Moğollar, Apaşlar gibi gruplarla yaptığı plaklar bugün çok yüksek meblağlardan alıcı bulabiliyor. Ancak sanatçının külliyatı esaslı bir şekilde bir araya getirilmiş değil, hâlâ bölük pörçük ve dağınık bir şekilde duruyor. Birçok şarkısına ulaşılabiliyor ama düzgün çalışmalarla daha da iyi hale getirilebilir ve Karaca hak ettiği biçimde yeni kuşaklar tarafından da bilinir hale gelir. Bunun için Anadolu Müzik’in yaptığı bu plak çalışması örnek olabilir.

Politik olarak bize zamanında çok güzel şarkılar bırakmış Karaca’nın şarkıları sonsuza kadar yaşasın dileklerimle, yazımı Yiyin Efendiler’den bugünün efendilerine ithafla bitiriyorum:

“Bu harmanın gelir sonu kapıştırın giderayak, yarın sönmüş bakarsınız bugün çıtırdayan ocak, hazır mideler sağlam hazır mideler sıcak, atıştırın kapıştırın tıkıştırın kapış kapış kucak kucak, yiyin efendiler yiyin, bu haykıran sofra sizin, doyuncaya kusuncaya patlayıncaya kadar yiyin…”