YÖK, üniversite sınavlarında baraj puanını 170’e düşürdü. Kararı Erdoğan duyururken barajdaki düşüş ilk tercihler ve ek yerleştirmede geçerli değil.

YKS baraj puanı 170’e düştü

Mustafa BİLDİRCİN

Yükseköğretim Kurumları Sınavı, milyonlarca öğrenci için hüsranla sonuçlandı. Sınavın ilk oturumu TYT’ye giren adayların yüzde 32’si barajı geçemeyerek ikinci oturuma girme hakkını elde edemezken AYT’de de barajı geçenlerin oranı da geçen yıllara göre düştü.

YKS sonuçlarına göre, yalnızca 650 bin lisans programlarını tercih etme hakkı kazanınca YÖK, üniversite sınavlarında baraj puanının düşürülmesi için harekete geçti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan YÖK’ün çalışmasının barajın düştüğünü Twitter’dan duyurdu.


Erdoğan Twitter’dan şunları yazdı: “Yüksek Öğretim Kurulumuz, 2021 YKS tercih sürecinde merkezi ve ek yerleştirmeye ilave bir ek yerleştirme yapılmasını kararlaştırmıştır. Bu ilave ek yerleştirmede baraj puanı TYT’de 140, AYT ve YDT’de 170 olarak uygulanacaktır. Yapılan bu önemli değişiklikle birlikte üniversite tercih sürecinin tüm kardeşlerimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Cumhur İttifakı olarak gençlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz.”
YÖK’ten yapılan açıklamada ise şu ifadeler kullanıldı:

“AYT/YDT Puanı 180 ve üzerinde olan adayların merkezi yerleştirme ve ek yerleştirme işlemlerinde puan ve başarı sıraları korunarak tercih ve yerleştirme süreci daha önce ilan edildiği şekilde tamamlanacaktır. 2021-YKS işlemlerine mahsus olmak üzere merkezi ve ek yerleştirme sonucunda boş kalan kontenjanlar için ikinci ek yerleştirme yapılacaktır. Merkezi ve ek yerleştirme sonucunda boş kalan kontenjanlara verilecek olan bu ikinci ek yerleştirme imkânından TYT puanı asgari 140, AYT/YTD puanı asgari 170 olan adaylar da yararlanabilecektir.​ Buna göre ikinci ek yerleştirme işlemleri sürecinde TYT puanı 140 ve üzerinde olan adaylar önlisans programlarında, AYT/YDT Puanı 170 ve üzerinde olan adaylar lisans programlarında boş kalan kontenjanlara tercihte bulunabileceklerdir.”

Eğitimci Onur Soğuk, barajın 170’e düşürülmesinin tercihlere etkisini BirGün’e anlattı. Soğuk, barajın düşürülmesi ile 180 puanla barajı geçen ve ortaöğretim başarı puanı düşük olan öğrencilerin, 170 puanlı ortaöğretim başarı puanı yüksek öğrencilere geçileceğini söyledi. Tüm puan türlerinde 240 bin ve üzeri bir sıralama elde eden öğrencilerin değişiklikten etkilenmeyeceğini ifade eden Soğuk, alt sıralamadaki öğrenciler arasında adaletsizlik yaşanmaması için ise “Eski barajı geçen öğrencilerin sıralamasına dokunulmadan, 170-180 arasında puan alanların kendi aralarında sıralanmalı” önerisini sundu.