Antalya Mareşal Fevzi Çakmak İlkokulu’nda 2021’deki YKS esnasında elektrik kesildi, jeneratör çalışmadı. Öğrenciler mağdur olurken okulu yapan firmanın 59 kalem eksik işle inşaatı teslim ettiği ortaya çıktı.

YKS esnasında elektrik kesildi, jeneratör çalışmadı: Firma eksik işle inşaatı teslim etmiş

Uğur ŞAHİN

Antalya Mareşal Fevzi Çakmak İlkokulu’nda geçen yıl 26 Haziran tarihinde gerçekleştirilen Yükseköğretim Kurulları Sınavı (YKS) esnasında ‘yeni yapılan’ trafonun arızalanması sonucu elektrikler kesildi. Kesintinin ardından jeneratörler devreye girmezken yıllarca çalışıp, sınava giren öğrenciler mağdur edildi. Okulu inşa eden Barış Bereke ve Özkan Group ortaklığının aralarında jeneratörlerin de yer aldığı ve çoğu can ile mal güvenliğini riske atan 59 kalem eksikle okulu teslim ettiği açığa çıktı.

Kepez’deki Mareşal Fevzi Çakmak İlkokulu’nun inşaatı ‘açık’ ihale yoluyla ilk olarak 9 milyon 490 bin TL maliyetle Ned-San İnşaat’a verildi. Antalya Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’nca işin süresi 360 gün olarak belirlendi. Ancak daha sonra 27 Eylül 2018 tarihinde Ned-San İnşaat yapılan sözleşme ile iş Barış Bereke ile Özkan Group İnşaat A.Ş.’ye devredildi. İnşaatı 12 Temmuz 2019’da bitirilen okul, eksiklere rağmen ‘geçici kabul’ sonrası eğitim-öğretim faaliyetine açıldı.

YENİ OKUL DÖKÜLÜYOR

Ancak okulda eksikleri fark eden idarenin talebi üzeri İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün İnşaat ve Emlak Şube Müdürlüğü’nce okulda inceleme yapıldı. Sonrasında 5 Nisan 2021 tarihli inceleme raporuna göre, okulda tam 59 kalem işte yanlışlıklar tespit edildi. Rapora göre; jeneratörün egzozları olmadığı için bağlantıları yapılamadı, bu yüzden de devre dışı durumda kaldı. Koridorlar, spor salonu ve toplantı salonu tavanının çökmüş durumda. Çoğu klima çalışmaz halde, tüm pencerelerden su sızmalar var ve imalatlar engellilere uygun şekilde yapılmadı.

CAN GÜVENLİĞİ VURGUSU

Hazırlanan raporda can ve mal güvenliği açısından riskler bulunduğunun tespit edildiği belirtilerek, yüklenici firmadan bunların düzeltilmesi talep edildi. Ancak aradan geçen sürenin ardından sadece asma tavan ve klimalarla ilgili sorunlar düzeltildi. Okul müdürü, 18 Haziran tarihinde bir yazı daha yazarak, ‘kesin kabul’ tarihinin yaklaştığını ancak sorunlar giderilmediğini bildirdi. Bunun üzerine de 23 Haziran’da İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Er, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’na gönderdiği yazıda, eksikliklerin yüklenici firma tarafından bir an önce giderilmesi talep edildi.

OLAN ÖĞRENCİYE OLDU

Bu zaman zarfında eksikler giderilmediği için 26 Haziran 2021 tarihinde okulda yapılan YKS esnasında trafo arızalandı, bu yüzden de elektrikler kesildi. Jeneratör de devreye girmeyince yıllarca sınava hazırlanan öğrenciler mağdur edildi.

Kesinti nedeniyle okulda teknik personel tarafından bir rapor daha hazırlandı. Raporda, okula ait trafoda yüksek gerilim sigortalarının patlaması sonucunda elektriğin kesildiği ve jeneratörün devreye girmediği bildirildi. Olaydan 4 gün sonra elektriğin sağlandığının belirtildiği raporda, bu kesintinin ilk olmadığı, 6 ayda ikinci kez yaşandığı aktarıldı. Raporda, yaşananların yükleniciye bildirilmesi ve düzeltilmesi talep edildi.

DEFALARCA SÖYLENDİ

Bunun üzerine de okul müdürünün hiçbir eksikliğin tamamlanmadığını belirten yazısının ardından İl Milli Eğitim Müdürü Er, 24 Ağustos 2021’de Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’na bir dilekçe daha gönderdi, Barış Bereke ve Özkan Group ortaklığının arızaları gidermesi gerektiğini ifade etti.

Yaşananların ardından devrede olmayan jeneratörün kabulünün nasıl yapıldığı ve yeni binanın nasıl bu hale geldiğine yönelik sorular ise henüz cevapsız.

'TEST ETTİK' SAVUNMASI

YKS’de yaşanan skandalın ardından Barış Bereke ve Özkan Group A.Ş. de Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’na 2 Eylül tarihinde bir yazı gönderdi. Trafonun çalıştığı ve testlerinin yapıldığı iddia edilen yazıda, şu ifadeler yer aldı: “YKS sırasında talihsiz bir şekilde meydana gelen enerji kesintisine hemen müdahale edilmiştir. Jeneratöre yakıt ilavesi yapılarak devrede olması sağlanmış ve çalışır vaziyette devrede olduğu bundan sonraki yakıt alımlarının okul idaresi tarafından alınması gerektiği bildirilmiştir.”