Ertelenmediği için eleştiri konusu olan YKS’nin ilk oturumu dün gerçekleşti. 2 buçuk milyona yakın başvuru alan sınava Twitter’da tepki yağdı. Bir öğrenci “Maskeleri çıkardık. Reis hata yapıyor, sınavın yapılması hataydı” dedi

YKS’nin ilk oturumu Covid-19 gölgesinde gerçekleşti: Salgın sınavı

HABER MERKEZİ

Salgın nedeniyle önce ertelenerek temmuz ayında yapılacağı duyurulan ardından tekrar haziran ayında yapılacağı ilan edilen Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Sınavı (TYT) dün gerçekleştirildi. 2 milyon 433 bin 219 kişinin başvurduğu sınavda öğrenciler gelecek hayalleri için birbiriyle yarıştı. Covid-19 gölgesinde gerçekleştirilen sınavda gençler sosyal mesafe kurallarına dikkat etmeye çalıştı. Çocuklarını sınava getiren veliler ise okula bahçelerinde sürenin tamamlanmasını bekledi.

‘Sınavın yapılması hataydı’

Sınava giren öğrenciler ve onları okul bahçesinde bekleyen veliler YKS’nin ertelenmemesine tepki gösterdi. Artı TV’ye konuşan bir genç, sınavda maskesini çıkartmak zorunda kaldığını belirterek “Sınavda bize ‘maskenizi çıkartabilirsiniz’ dediler. Biz de çıkarttık. Yanımda birisi vardı hapşurup öksürüyordu. Aramızda 1 metre vardı tabi ama insan tedirgin oluyor. Çıkacaktım hemen ama hayatım da sınavda” dedi. Sınavın yapılmasını yanlış bulduğunu söyleyen genç AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslenerek şöyle konuştu: “Reis, yanlış yapıyorsunuz. Oyumuzu sana attık ama… Bin kişi girdi valla bunun önüne geçemezsiniz. Benim girdiğim sınıfta 300 kişi vardı, hepsi öksürüyor. Bence koronanın önüne böyle geçilmez.”

Bir öğrenci velisi ise şu ifadeleri kullandı: “Bizim girdiğimiz yerde sınav tedbirler yine vardı. İstanbul Büyükşehir iyi çalışmış. Evdeyken çok streslilerdi gençler. Biz de evlerde yüklendik. Sınav keşke ertelenmiş olsaydı.”

Twitter’da gündem oldu

YKS’ye girenler sınav sonrası twitter’da tepkilerini dile getirdi. Twitter’da uzun süre ülke gündemi olan #yks2020 etiketiyke on binlerce tweet atıldı.

YKS öncesinde yüz binlerce öğrenci sınavın ertelenmesi talebinde bulunmuşlardı. YKS adayları sınavın önce ertelenip ardından ise tekrar haziran ayına alınmasına ise tepki göstermişlerdi. Uzaktan eğitim boyunca çalışmalarının da olumsuz etkilendiğini belirten gençler; maske, eldiven gibi koruyucu önlemlerin kendilerini zorlayacağını belirtmişti. Öte yandan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önceki gün öğrencilerle video konferans üzerinden gerçekleştirdiği buluşmada “Sınavı ertelemeyerek gençlerin daha uzun süre stres yaşamasının önüne geçtik” sözleri de tepkiyle karşılaşmıştı.

Geçen hafta yapılan Liselere Giriş Sınavı'nda (LGS) ise bazı Covid-19 tedavisi gören çocukların sınava ambulansla getirilmesi tepki çekmişti. Sınava giren bir çocukta Covid-19 tespit edilmesi üzerine birlikte sınava girdiği 20 çocuk karantinaya alınmıştı. Ayrıca okul önlerinde oluşan kalabalıklarda sosyal mesafe kuralı kaybolmuştu.

AYT ve YDT bugün yapılacak

YKS ikinci oturumu Alan Yeterlilik Testleri (AYT) bugün saat 10.15'te başlayıp 13.15'de tamamlanacak. YKS üçüncü oturumu olan Yabancı Dil Testi (YDT) ise bugün 15.45'te başlayıp 17.45'de tamamlanacak. Bugünkü sokağa çıkma yasağı saat 09:30 ve 18:30 saatleri arasında olacak.

***

Yeterince koruyucu malzeme verilmedi

İzmir Buca İnci Özer Tırnaklı Fen Lisesi’nde, sınav görevlilerine yeterince koruyucu malzeme verilmedi. Konuyla ilgili açıklama yapan Eğitim Sen 5 No’lu Şube Başkanı Özcan Çetin, okulun Covid-19 tanısı konulan ve engelli öğrenciler için planlanmış olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı: “Okulda sınav görevlileri için yeterli koruyucu malzeme olmamasının sağlık riski oluşturacağı kaygısı bina sınav sorumlusu tarafından ilgili birimlere telefonla bildirildi. Ancak kendisine, durumu bu şekilde idare etmesi söylendi. O sırada salonda bulunan sınav görevlileri tarafından da duyuldu bu. Öğretmenlerin gerekli önlemlerin alınması ve koruyucu malzemenin temin edilmesine dönük talep ve çabaları da sonuçsuz kalınca, kendisi de Eğitim Sen üyesi olan bir arkadaşımız bu koşullarda sınav görevi yapılamayacağını tutanak altına alarak sınav binasını terk etti” diye konuştu.