Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi sona erdi

YKS'nin ilk oturumu TYT sona erdi

Bilim insanlarının tüm uyarılarına rağmen ertelenmeyen Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) başladı.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı tarafından 2 milyon 437 bin 119 adayın katılımıyla düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) sona erdi.

Geçen yıl 135 dakika süren sınav bu yıla özel alınan kararla 165 dakikada sona erdi. Sınavda baraj puanı ise 170’e çekildi. Öğrenciler, Türkçe testinde 40, tarihten 5, coğrafyadan 5, felsefeden 5, din kültürü ve ahlak bilgisi veya ilave felsefe sorularından 5'er olmak sosyal bilimler testinde toplam 20, temel matematik testinde 40, fizikten 7, kimyadan 7 ve biyolojiden 6 olmak üzere fen bilimleri testinde de 20 soruyu cevapladı.

ÖSYM BAŞKANI'NDAN SINAV SONRASI AÇIKLAMA

ÖSYM Başkanı Halis Aygün, twitter hesabından şu açıklamayı yaptı:
"#yks2020‘nin birinci oturumu olan TYT tüm sınav merkezlerimizde sorunsuz bir şekilde tamamlandı. Böyle büyük bir sınavın ilk aşamasını tüm paydaşlarımızla birlikte başarılı bir şekilde tamamlamış olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Emeği geçen herkese yürekten teşekkür ederim. Yarın uygulayacağımız YKS’nin ikinci oturumu AYT ve üçüncü oturumu YDT‘de tüm adaylarımıza başarılar dilerim."

ÖĞRENCİLER TEPKİ GÖSTERMİŞTİ: 'OY MOY YOK'

YKS'ye girecek adayların dün sorularını yanıtlayan AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "Sınav tarihi 27-28 Haziran olarak belirlendi. Böylece ilk tarihe göre hazırlık yapan öğrencilerin gereksiz yere yaklaşık bir ay daha sınav stresi yaşamalarının önüne geçildi," ifadelerini kullanmıştı.

Öğrencilerin tepki olarak canlı yayının yorum bölümüne "OY MOY YOK SİZE" mesajları yağdırdı. Bu yorumların hemen sonrasında videonun yazışma sistemi durduruldu.

Bunun üzerinde Twitter'da kampanya başlatan öğrenciler, YKS'nin Covid-19 salgınına rağmen ertelenmemesini #OyMoyYok etiketiyle protesto etti. Binlerce kez paylaşım alan etiket, kısa sürede Twitter gündeminde birinci sıraya oturdu.