Sivas Katliamı Davası tüm uyarılara rağmen zamanaşımından düştü. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ve...

Sivas Katliamı Davası tüm uyarılara rağmen zamanaşımından düştü. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ve 19 yıldır sonuçlandırılamayan davada mahkeme, “İnsanlık Suçunu” kamu görevlileri yönünden kabul ederken, sivil sanıklar yönünden kabul etmedi. Sanıklardan, dönemin belediye meclis üyesi Cafer Erçakmak’ın kamu görevlisi olduğuna dikkat çeken mahkeme, Erçakmak’ın işlediği suçun zamanaşımına giremeyeceğine hükmetti. Mahkeme, sanıklar Erçakmak ve Yılmaz Bağ’ın öldüğü için haklarında açılan davanın düşmesine karar verirken, 5 sivil sanığın suçunu insanlık suçu kapsamında görmeyerek zamanaşımından düşürdü.

2 Temmuz 1993’te 35 kişinin Madımak Oteli’nde katledilmesine ilişkin süren davada Cumhuriyet Savcısı Hakan Yüksel davanın zamanaşımı sürecine girdiğini belirterek düşme talebini yineledi. Duruşmaya 30 dakika ara veren Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Dündar Örsdemir, tarihi davanın kararını açıkladı. Mahkeme Başkanı, 7 sanıktan biri olan dönemin Refah Partisi Belediye Meclis Üyesi Cafer Erçakmak hakkında suçun işlendiği tarih itibariyle yürürlükte bulunan 765 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) insanlığa karşı suçların düzenlenmediğine dikkat çekerek, 2005 yılında yürürlüğe giren 5237 sayılı TCK’de insanlığa karşı suçlardan dolayı zamanaşımının işlemeyeceğine dair hüküm bulunduğunu belirtti. Anayasa’nın 90. maddesine atıfta bulunan Mahkeme Başkanı Örsdemir kararı şöyle açıkladı: “Türkiye tarafından kabul edilen ve iç norm kuralları bakımından bağlayıcı özelliği bulunan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ikinci maddesinde yer alan yaşama hakkına yönelik ‘yaşama hakkını ihlal ettiği iddia olunan, işkence ve kötü muamele iddiaları ile sonuçlanan kamu görevlilerinin af ve zamanaşımından faydalandırılamaması’ gerektiği yönündeki kararları dikkate alındığında, suç tarihi itibariyle belediye meclisi üyesi olan sanık Cafer Erçakmak’ın kamu görevlisi olduğu, her ne kadar kamu görevlisi olan sanık hakkında olayın asli, maddi faili olarak yargılandığı işbu dava dosyasında zamanaşımı hükümlerinden istifade edemeyeceği düşünüldü.”

Örsdemir, 10 Temmuz 2011’de öldüğü bildirilen Cafer Erçakmak’ın davasını düşürdü. Kararda sanıklardan Yılmaz Bağ’ın da öldüğü için hakkındaki davanın düşürülmesine karar verildi.

‘SİVİL İSE İNSANLIK SUÇU DEĞİL’
Sanıklar Şevket Erdoğan, Köksal Koçak, İhsan Çakmak, Hakan Karaca ve Necmi Karaömeroğlu hakkındaki kararda ise yeni TCK ile eski TCK’nin hükümleri karşılaştırıldı. Anayasa’nın 90. Maddesi’ne, AİHM kararlarına ve AİHS’nin hükümlerine atıfta bulunan Mahkeme Başkanı Örsdemir, “Sanıkların kamu görevlisi olmayıp sivil oldukları, ayrıca olayın adli, maddi faili değil, fer’i şerik olarak yargılandıkları, 765 sayılı TCK’nin 146/3. maddesinde öngörülen cezanın 15 yıllık olağanüstü zamanaşımı süresi 2 Temmuz 2008 tarihinde dolduğundan sanıklar hakkında açılan kamu davasının düşürülmesine” karar verdi. ANKA

İçerde zamanaşımı dışarıda gaz

ESRA KOÇAK ANKARA

Sivas Katliamı Davası mahkeme sanıklar hakkında zamanaşımı hükümlerinin uygulanmasına karar vererek davayı düşürürken, kararı protesto edenler polisin gaz ve tazyikli suyla müdahalesine maruz kaldı.

‘ACININ ZAMANAŞIMI OLMAZ’
Savcının mütalaasının okunmasından sonra avukat Şenal Sarıhan esasla ilgili görüşlerini aktardı. Sarıhan hem iç hukuk hem de uluslararası hukukun ilgili maddelerini hatırlattı ve insanlığa karşı işlenen suçlarda zamanaşımı olmayacağını vurguladı. Acıların zamanaşımına uğramayacağını söyleyen Sarıhan, mahkeme heyetine bir yol ayrımında olunduğunu hatırlatarak insanlığa karşı bir suç işlememesi çağrısında bulundu.

‘ÖRGÜTLÜ SUÇ VARDI’
Avukat Mehdi Bektaş esasa dair “Bizce Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 7. Maddesi halen geçerlidir, zamanaşımının uygulanması bizce mümkün değildir” derken avukat ve aynı zamanda Sivas’ta yakılanlar arasında bulunan Sehergül Ateş’in yakını Süleyman Ateş ise olayın ardında “İslamı örgütlerin olduğunu” söyledi. “O gün Refah Partisi bugün ise AKP iktidarının olayda desteği vardır, biz 19 yıldır adalet beklerken mağdur olduk” diyen Ateş 93’te Sivas’ta “Cumhuriyet burada kuruldu burada yıkılacak” sloganının örgütlü suça işaret ettiğini ifade etti.

KARARDAN ÖNCE BARİKAT!
Savunmaların yapılmasının ardından Mahkeme Başkanı Dündar Örsdemir duruşmaya yarım saat ara verdi ve sonrasında tarihe geçecek olan zamanaşımı kararını açıkladı. Ancak kararın açıklanmasından evvel mahkeme heyetinin önüne bir polis barikatı kurulması kararın ne olacağını gösterir nitelikteydi.

OKULA DA GAZ ATILDI
Kararın açıklanmasının ardından Adliye önünde bekleyen kitle kararı protesto etmek isteyince polis, gaz ve tazyikli su ile müdahale etti. Polisin müdahale öncesinde “dağılın” uyarısında bulunmaması da dikkat çekti. Atılan gazlar nedeniyle adliyeye sığınmak isteyen kitlenin izdihamıyla adliyenin giriş kapısının camları kırıldı.

Adliye önünden Ulus ve Cebeci istikametine doğru kitleyi gaz ve sularla sürükleyen polis, daha sonrasında Ziya Gökalp Caddesi üzerinde bulunan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği önünde basın açıklaması yapmak isteyen kitleye de müdahale etti. Kitleyi kovalayan kolluk kuvvetleri, yol üzerinde bulunan Mimar Kemal İlköğretim Okulu’nun içersine de gaz bombası attı.

KİM NE DEDİ?

Altıok: Katiller serbest

Zeynep Altıok Akatlı: “Karar; kamu görevlisi olmadıklari için zamanaşımı çıktı. Dava düştü. Katiller serbest! Bu kararı bekliyordum ama yerimden kalkamıyorum. Ölen sanığın zamanaşımı sürecek ölmeseydi kurtulamayacaktı. Bu bize sunulan bal oldu. Dinlerken umutlandık. İkinci karar da olumlu sandık ve çakıldık yerimize, yıkıldık. Sessiz ve vakur boşaldı salon. Yakıştığı gibi...”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu: “Kararı yargının yüz karası olarak nitelendiriyoruz ve kınıyoruz.”
BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak: “Birileri bu davayı kapatmış olabilir, ama demokrasiye sahip çıkanlar bu davayı sonuna kadar sürdürecek. Davayla ilgili süreçte adalet adım adım katledildi.”

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD): “Ve şimdi 19 yıl sonra zamanaşımına sığınıp bize unutun diyorlar. Bir kez daha kendilerini onları hiç yalnız bırakmayan yargının şefkatli kollarına bırakıyorlar. Münferit ile başlayan sözlerine, katiller cezalandırıldı, hukukun gereği sözlerini ekleyerek, komplo teorilerine, sahte gözyaşlarına sığınarak unutun, diyorlar. Bir mahkeme kararıyla tarih değiştiremez, hesap vermekten kurtulamazsınız.

Kimdi bu sanıkların avukatları?

Sivas Katliamı Davası’nın yirmi yıl önce avukatlığını yapanlar şu an devlet ve hükümetin önemli kademelerinde. İşte o isimler:
»Av. Şevket Kazan - Eski RP Milletvekili ve eski Adalet Bakanı;
»Av. Celal Mümtaz Akıncı - Afyon Barosu Başkanı ve AKP oylarıyla Anayasa Mahkemesi üyesi;
»Av. Hayati Yazıcı - AKP’nin Devlet Bakanı;
»Av. Haydar Kemal Kurt - AKP Isparta Milletvekili;
»Av. Zeyid Aslan - AKP Tokat Milletvekili, Başbakan Erdoğan’ın eski avukatı;
»Av. Hüsnü Tuna - AKP Konya Milletvekili;
»Av. Burhanettin Çoban - Afyonkarahisar AKP’li Belediye Başkanı;
»Av. Faik Işık - Başbakan Erdoğan’ın ve Süleyman Mercümek’in avukatı;
»Av. İbrahim Hakkı Aşkar - 22. Dönem AKP Afyon Milletvekili;
»Av. M. Ali Bulut - AKP Maraş Milletvekili ve Anayasa Komisyonu üyesi;
»Av. Bülent Tüfekçi - AKP Malatya İl Başkanı;
»Av. Halil Ürün - RP kayıp trilyon davası sanığı, AKP Afyon Belediye Başkan adayı;
»Av. Mevlüt Uysal - AKP İstanbul Başakşehir Belediye Başkanı;
»Av. Nevzat Er - Eski AKP Eminönü Belediye Başkanı;
»Av. Suat Altınsoy - AKP Konya İl Başkanı Yardımcısı;
»Av. Tayfun Karali - İstanbul Büyükşehir Belediyesi Darülaceze Müdürü;
»Av. Ferruh Aslan - İstanbul Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın Müdürü;
»Av. İbrahim Kök - AKP Elazığ Milletvekili Aday Adayı;
»Av. Ali Aşlık - Eski AKP İzmir İl Başkanı;
»Av. Bedrettin İskender - AKP Ümraniye Belediye Başkan adayı;
»Av. Ekrem Bedir - Sakarya AKP Hendek Belediye Meclis Üyesi;
»Av. Eyüb Karagülle - Eski Saadet Partisi İlçe Başkanı;
»Av. Faruk Gökkuş - AKP Kâğıthane Belediye Başkanlığı Aday Adayı;
»Av. Hasan Hüseyin Pulan - AKP İstanbul İl Disiplin Kurulu üyesi;
»Av. Hurşit Bıyık - AKP Trabzon İl Başkan Yardımcısı;
»Av. Reşat Yazak - Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi. ANF