Mardin Tabip Odası Başkanı Etem, vaka sayısındaki artışa ve yoğun bakım ünitelerinin doluluğuna dikkat çekti. Mardin Kızıltepe’de yaşayan Cemile Akhamurcu ise Covid hastası babasını yoğun bakımda yer olmadığı için kaybettiğini söyledi.

‘Yoğun bakımda yer olmadığı için babamı kaybettik’

Yaren ÇOLAK

1 Haziran’dan sonra vaka sayılarında hızla yükselişe geçen Mardin’de yoğun bakım üniteleri dolmuş durumda. Mardin Tabip Odası Başkanı Dr. Derya Etem, kentte vaka sayılarının gözle görülür biçimde arttığını söyledi.

Etem, kentlere göre vaka sayısının açıklanmaması nedeniyle kesin sayılara ulaşamadıklarını belirterek “Kızıltepe’de özel bir hastanedeyim. Son bir haftada PCR testi için gelen kit sayısını günlük 15’e indirdiler. Covid-19 şüphelisi olarak gelenlere bu sayı yetmiyor. Daha sonra bu örnekleri biz devlet hastanesine gönderiyoruz. Sonuçları öğrenmiyoruz. Ancak hastanemize gelen her 2 hastadan biri mutlaka Covid’li biri ile temas etmiş durumda. Biz gelen hastalara verilere göre test sonucu gelmeden tedaviye başlıyoruz” dedi. Dr. Etem, Mardin Devlet Hastanesi’nde yoğun bakım ünitelerinin dolduğu bilgisinin kendilerine ulaştığını belirterek, “Elbette bunu kanıtlamam mümkün değil ancak bilgilerimiz bu şekilde. Bir de şu var, ölüm vakalarında neden kalp krizi ama altta yatan Covid-19. Bu şekilde kaydedilmiyor. Zatürre ya da solunum atağı olabiliyor. Önlemler gevşetilmemeli” diye konuştu.

Testlerdeki pozitif oranının yüksek olduğuna dikkat çeken Etem, “Ambulanslar yoğun olduğu için insanlar kendi imkânlarıyla gidip riski taşıyorlar. Pandemi hastanesinde günde 58-60 vakaya test uygulanıyor ve pozitif oranı yüksek. Test sonuçları beklenmeden vakaya tedavi başlıyor. Bazı biyokimyasal bulgularla direkt olarak tedaviye başlanıyor” ifadelerini kullandı.

Yasal yollara başvuracağız

Mardin Kızıltepe’de yaşayan Cemile Akhamurcu, Covid hastası babasını yoğun bakımda yer olmadığı için kaybettiğini söyledi. 55 yaşındaki Mehmet Şerif Akhamurcu’nun hac organizasyonu düzenleyen bir tur şirketi olduğunu aktaran Cemile Akhamurcu, “Babam bu sene salgın nedeniyle hac organizasyonu yapamadı. Ancak ücretleri önceden toplanmıştı. Sanıyorum onların iadesi sırasında virüsü kaptı. İnsilün bağımlılığı olmayan diyabet hastasıydı. İlk olarak eklem ağrısı şikâyetiyle özel hastaneye gittik. Serum verildi. Ateşi yükselince Kızıltepe Devlet Hastanesi’ne yönlendirildi” ifadelerini kullandı.

yogun-bakimda-yer-olmadigi-icin-babami-kaybettik-762039-1.


Cemile Akhamurcu, babasına gönderilen diyabet ilaçlarının verilmediğini öne sürerek hastaneye yatışı yapıldığını belirtti. Akhamurcu, “6 Temmuz sabahı fenalaştı. Yoğun bakıma gitmesi gerekti. Ancak Mardin ve Nusaybin’de yer bulunamadı. Midyat’a yönlendirdiler. Ambulansla Midyat’a götürülürken yolda kalp krizi geçirdi. Kaybettik. Bu hastalık zaten kalp problemine yol açıyor” dedi. Akhamurcu ailenin babasına Covid-19 teşhisi konmasına rağmen kendilerine test yapılmadığını aktardı. Aile, olayda ihmali olan hastane ve görevliler hakkında yasal yollara başvurmaya hazırlanıyor. Akhamurcu’nun ağabeyi Emrullah Akhamurcu Suruç katliamında hayatını kaybetmişti.