Koronavirüs vakaları sadece üç büyük kentte değil, ülke genelinde artışta. Yalnızca Manisa’da günlük vaka sayısı bin 500’ü aştı. Kentin Tabip Odası Başkanı Duran, yoğun bakımların dolduğunu ve hekimlerin hasta seçmek zorunda kaldığını söyledi: “Ambulanslar hiç durmadan hasta getiriyor. Yoğun bakıma yetişemeden ölenler var.”

Yoğun bakımlar dolu, solunum cihazı yetmiyor, ölü sayısı artıyor: Vebali iktidarın boynuna!

Berkay SAĞOL

ÜLKEDE artan Covid-19 vakalarından Manisa da nasibini aldı. Kentte geçen aylarda 600 civarında olan günlük vaka sayısı, bugünlerde bin 500'ü aşmış durumda. CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu’nun koronavirüs hastası 65 yaşındaki Dinçer Gergin’in hastanede yer olmadığı için yaşamını yitirdiğini açıklaması ise durumun vahametini gösterir nitelikte.

CHP’li Bakırlıoğlu, “Sağlık sistemi tıkanma noktasına gelmiş durumda” dedi ve ekledi: “Manisa maalesef bu vaka yoğunluğunu taşıyamayacak durumda. Alaşehir’de Gergin’in hayatını kaybetmesinin ardından Denizli ve İzmir’de hastalara yer bulamadık. Yoğun bakım üniteleri artık ihtiyaçları karşılayamıyor. Bir sonraki aşamada hekimler, Türkiye genelinde hastalar arasında tercih yapmak durumunda kalabilir. Biz bu acı manzaralarla karşılaşmak istemiyorduk ancak sanırım bunları yaşayacağız.”


SOLUNUM CİHAZLARI EKSİK

Manisa Tabip Odası Başkanı Şahut Duran da kentteki yoğun bakım servislerinin dolu olduğunu aktardı. Dr. Duran, tek kişilik odalarda bile iki kişinin tedavi gördüğünü söyledi: “Hastanelerin kullanılmayan alanları yoğun bakıma çevrilmeye çalışılıyor. Solunum cihazlarında eksiklik yaşanıyor. Vaka sayıları dışında Manisa genelinde ölüm oranları çok ciddi şekilde arttı. Pozitif bir hasta öldükten sonra cihazlar sterilizasyon işleminden geçiriliyor ve oraya yeni hasta alınıyor. Ambulanslar hiç durmadan hasta getiriyor. Yoğun bakıma yetişemeden ölenler var. Manisa bir de yoğun bakım hastane sayısı açısından birçok şehre göre yeterli durumdaydı. Ona rağmen bu problemleri yaşıyoruz.”

Genç yaş ölümlerinin artığının altını çizen Dr. Duran, “Herhangi bir sağlık problemi olmadığı halde ölen kişiler var” ifadesini kullandı. Sağlık çalışanlarının tükendiğine de vurgu yapan Manisa Tabip Odası Başkanı Şahut Duran, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Sağlık çalışanları artık tamamen bitmiş, tükenmiş durumda. Halk ise tedirgin… Maalesef yaklaşık dokuz ay önce engellemeye çalıştığımız durum gerçekleşmiş halde.”

EMEKÇİYE 10 GÜN KARANTİNA

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Manisa Şube Başkanı Figen Pehlivan Demirel ise kentteki sağlık çalışanlarının karantina süreci bitmeden göreve çağrıldığını belirtti. Demirel, şöyle konuştu: “Normalde testi pozitif çıkan bir kişi için 14 gün karantina diyorlar ama sağlık çalışanlarında bu karantina süresi ortalama 10 gün. Covid-19 hastalarını bir an önce kabul etmek için olanaklar ve cihazlar yetersiz olmasına rağmen pandemi servisleri açılıyor. Bu seferde hem sağlık çalışanları hem de hastalar çok zorlanıyor. Hastaların yaşam şansı da azalıyor. Sağlık çalışanları olarak ne zaman göreve çağırılacağımızı bilmediğimiz için çok tedirgin ve yorgunuz. Önümüzü göremediğimiz için de kaygı bir kat daha fazla arttı. Manisa’da bir an önce 14 günlük karantina uygulanmasına geçilmeli.”