Günlük vaka sayısı sadece 9 günde ikiye katlanarak 30 binlere fırlarken birçok kentte hastaneler alarm veriyor. Sağlık meslek örgütleri, Covid-19 servisleri ile yoğun bakımların hızla dolduğuna dikkat çekerek, “Doluluk oranlarında kritik eşiğe yaklaştık” uyarısında bulunuyor.

Yoğun bakımlar dolup taşıyor

İsmail ARI

AKP’nin önceki gün düzenlediği 7. Olağan Büyük Kongresi’nde sosyal mesafenin hiçe sayıldığı ‘lebalep’(tıklım tıklım) görüntüler tepkilere neden olurken günlük vaka sayısı da her geçen gün artmaya devam ediyor.

Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, günlük vaka sayısı 15 Mart’ta 15 bin 503 iken 24 Mart’ta, yani sadece dokuz gün sonra neredeyse iki katına çıkarak 29 bin 762’ye fırladı. Sağlık meslek örgütlerinden temsilciler salgında üçüncü pike girildiğini belirtirken artan vaka sayısı nedeniyle hastanelerin yoğun bakım servisleri de yeniden dolmaya başladı.


‘YUKARIDAN KARAR BEKLİYORUZ’ DEDİLER

Bakanlığın açıkladığı İllere Göre Haftalık Vaka Sayısı Haritası’nda en fazla vakanın görüldüğü kent olan Samsun’daki son durumu Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Samsun Şube Başkanı Aysel Ocak, BirGün’e anlattı. “Hastanelerde hasta sayımız arttı ve sürekli ek Covid-19 servisleri, ek yoğun bakım servisleri açılıyor” diyen Ocak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Samsun genelinde yatak doluluk oranı yüzde 70 civarında. Bu ağır tabloya rağmen hastanelerde poliklinik hizmetleri, rutin muayeneler ve ameliyatlar devam ediyor. Ancak, biz acil ameliyatlar dışında ameliyat yapılmaması ve polikliniklerde hasta kısıtlamasına gidilmesini öneriyoruz. Samsun Valiliği ile görüştük, önerilerimizi ilettik ve ‘Yukarıdan karar bekliyoruz’ dediler.”

Ankara’daki AKP kongresine Samsun’dan yüzlerce kişi gittiğine de dikkat çeken Ocak, “Bu durumun vaka sayısına yansımasını bir hafta, 10 gün sonra göreceğiz. Kongre nedeniyle mutasyonlu virüs birçok kente yayılacak. Samsun’da en az 10 gün kapanma kararı almaları için yetkilileri göreve davet ediyoruz” diye konuştu.

BAŞKENTTE KRİTİK EŞİĞE YAKLAŞTIK

SES Ankara Şubesi Eşbaşkanı Kubilay Yalçınkaya, başkentteki hastanelerin hızla dolduğunu söyledi. Yalçınkaya, “Şehir Hastanesi’nde yatak doluluk oranı yüzde 66’nın üzerine çıktı. Ankara’da kritik eşiğe yaklaştık ve üniversite hastanelerinde de hasta sayısı gün geçtikçe artıyor. Öte yandan filyasyonda büyük bir artış var ve filyasyon ekiplerinin bu süreçte iş yükü arttı” ifadelerini kullandı.

OTELLERDE MUTANT VİRÜS TESPİT EDİLDİ

Vaka artışına karşın en az üç, dört haftalık tam kapanma çağrısı yapan Antalya Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Nursel Şahin ise şunları kaydetti:
“Kasım ayındaki pikten sownra tüm Türkiye’de olduğu gibi Antalya’da da vaka sayısında bir azalma olmuştu. Şu an ise kentteki vaka sayısında yüzde 30-40 oranında bir artış var. Arkadaşlarımız hastanelere başvuruların arttığını ifade ediyor. Covid-19 hastalarının takibini yapan aile hekimi arkadaşlarımız da takibini yaptıklarını hasta sayılarının arttığını söylüyor. Ayrıca, bazı otellerde mutant virüsün görüldüğünü ve hızla yayıldığını da biliyoruz.”

Vaka sayısı 9 günde ikiye katlandı

yogun-bakimlar-dolup-tasiyor-856957-1.

***

İSTANBUL’DA GÜNLÜK VAKA SAYISI 6 BİN

İstanbul Tabip Odası (İTO) Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu, İstanbul’daki günlük vaka sayısının 6 bini bulduğunu açıkladı. Kentte Covid-19 servislerinin ve yoğun bakımların dolduğunu, yeni servisler ile yoğun bakımların açıldığını belirten Küçükosmanoğlu, “Salgındaki bu gidişat kontrol altına alınmadığı takdirde kasım ve aralık ayındaki tabloyu yaşamak durumunda kalacağız” uyarısında bulundu.

Hastanelere başvuruların yüzde 100’ün üzerinde arttığını belirten Bursa Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan ise “Bu gidişat Bursa’da yoğun bakımların dolmasına neden olabilir. 20 gün önce iki, üç hasta takip eden aile hekimleri şimdi bölgelerinde 8- 10 civarında hasta takip ediyor” dedi.