İktidar, karadeliğe dönen geçiş garantili köprülerdeki bayram tatili nedeniyle oluşan yoğunluğu fırsata çevirdi. Günlük rakamlarla övünmeye başladı. CHP’li Akın, “52 haftaya ilişkin verileri açıklayın” dedi.

Yoğun günler şirinlik maskesi oldu
Fotoğraf: AA

Ekonomi Servisi

İktidar ve sözcüleri bayram döneminde yoğun kullanılan Yap-İşlet-Devret (YİD) yöntemiyle yapılan köprülerin araç geçiş sayısı ile ilgili açıklamalar yapıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Hazine’nin günlük 45 bin araç geçiş garantisi verdiği Çanakkale Köprüsü’nden Kurban Bayramı arifesine denk gelen 8 Temmuz Cuma günü 14 bin 275 adet araç geçtiğini açıkladı.

Yaklaşık 31 bin araçlık fark için Hazine, her araç başına yaklaşık 17,7 avro üzerinden şirkete bir günde toplamda yaklaşık 9,6 milyon TL ödeme yapacak.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, YİD modeliyle yapılan projelerle ilgili açıklamalarda bulundu. Çanakkale Köprüsü’ne laf söyletmeyen Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

“Şu anda Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osman Gazi Köprüsü, Nissibi Köprüsü, öbür tarafta Cumhuriyet tarihinde değil dünya tarihinde ilk üçe giren Çanakkale'deki köprüyü hiçbir şeyle mukayese ettirmem. Ulaştırma Bakanlığı rakamları verdi geçen gün. Rakamların hepsi muhteşem. Kimse bu denli rakamların gerçekleşeceğine ihtimal vermiyordu.”

HESAP HESABA UYURMUYOR

Tatil dönemini de kapsayan 5-16 Temmuz tarihleri arasında Osmangazi Köprüsü ve İzmir-İstanbul otoyolundan geçişlerde ise garanti edilen rakamların üstüne çıkılarak 140 milyon lira kazanç sağlandığı açıklandı.

CHP’li Ahmet Akın ise 14 günde Osmangazi Köprüsü'nden 757 bin 227 aracın geçmesinin büyük bir başarı gibi sunulmasına tepki göstererek "Açıklanması gereken gelir garantisinin sağlanıp sağlanamadığıdır" dedi.

“Osmangazi Köprüsü'nden her ne kadar garanti edilen araç sayısı iki katına ulaşsa da iktidarın yanlış politikaları nedeniyle TL’deki değer kaybı döviz üzerinden verilen gelir garantilerinin yükünü artırmaktadır” diyen Akın, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Osmangazi’den 80 bin araç geçmesi durumunda geçiş ücreti olarak toplam 14 milyon 760 bin lira alınmıştır. Ancak 40 bin araç için yaklaşık 26,7 milyon liraya denk gelmektedir. Bu kapsamda bir günde 80 bin araç geçse bile gelir garantisinin sağlanması için köprüyü işleten şirkete 11 milyon 940 bin lira tutarında ödeme yapılması gerekmektedir.”

İktidarın karadeliğe dönüşen köprüleri şirin göstermeye çalıştığını söyleyen Akın, “İktidara çağrımız bir yılda yalnızca 2 haftalık verileri değil, 52 haftaya ilişkin verileri açıklayın. Türk Lirası'ndaki değer kaybının ardından Osmangazi'ye verilen gelir garantisinin sağlanması için iki seçenek var: Ya günde 145 bin araç geçecek ya da dolar kuru 4,5 liranın altına inecek. Dolayısıyla sayın Bakan ya matematik bilmiyor ya da bilinçli bir şekilde kamuoyunu yanıltıyor” ifadelerini kullandı.