Google Play Store
App Store

Buca Eğitim Araştırma Hastanesi’nin acil servisinde nöbetçi olan şeker hastası doktor, iddiaya göre insülin yaptıktan sonra yemek yemeye vakti olmadığı için fenalaştı. Kalp krizi geçiren Dalbaşı’nın tedavisi sürüyor.

Yoğunluk, doktoru hastanelik etti
Hastanenin aciline dün de bin 320 hastanın başvurduğu belirtildi. (Fotoğraf: BirGün)

Sibel BAHÇETEPE

Kamu hastanelerinin acil servislerinin yoğunluğu hastaları olduğu kadar hekimleri de perişan ediyor. Son olarak İzmir’de Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Çocuk Acil Servisi’nde nöbetçi olan ve diyabet hastası Uğur Dalbaşı adlı hekimin, insülin yaptıktan sonra yoğunluk nedeniyle yemek yiyemediği ve hipoglisemik atak geçirdiği öne sürüldü. Kalp krizi bulgularıyla hastaneye kaldırılan ve tedavisi süren hekime by-pass yapılacağı ya da stent takılacağı kaydedildi. Hekimin nöbetçi olduğu gün çocuk acil servisine 973 hastanın başvurması da dikkat çekti. İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, acil servislerdeki yoğunluk nedeniyle çoğu hastanede başvurunun bin hastanın üzerine çıktığını belirterek “Durum vahim" dedi.


KALP KRİZİ GEÇİRDİ

BirGün’ün önceki gün "Sistem kilitlendi" başlığıyla gündeme getirdiği haberde, kamu hastanelerinin acil servislerinin yoğunluğu vurgulanmıştı. Bunun somut örneklerinden biri İzmir'de yaşandı. Edinilen bilgilere göre önceki gün sabaha karşı 04.25 sularında meydana gelen olayda, hastanenin Çocuk Acil Servisi’nde nöbetçi olan 53 yaşındaki Dr. Uğur Dalbaşı görevi başında rahatsızlandı. Nöbetçi iki hekimden biri olan Dr. Dalbaşı’nın şeker hastası olduğu, nöbet sırasında hipoglisemik atak geçirdiği ve kalp krizi şühpesiyle tedaviye alındığı kaydedildi. Anjiyo uygulanan doktora, stent takılacağı ya da by-pass yapılacağı kaydedildi. Dalbaşı'nın uzun süre hasta baktığı, diyabet hastası olduğu ve insülin yaptıktan sonra da yemek yiyemediği için hipoglisemik atak (bireyin kan şekerinin normal değerlerinden daha düşük olması) geçirdiği ve fenalaştığı öne sürüldü. Doktorun tedavisine devam edildiği kaydedildi. Hekimler, şeker hastası doktorun gece nöbetine bırakılmasının yasalara aykırı olduğunu söyledi. Olay sosyal medyada da gündem oldu.

SUYA BİLE VAKİT YOK

İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Kaynak, doktora anjiyo yapıldığını ve durumunun stabil olduğunu belirterek “Bizlere söylenen şey şu. Doktorun kendisi diyabet hastası ve insülin kullanması gerekiyor. İnsülinini yapmış. İnsülinin hemen arkasından yarım saat, 15 dakika içinde yemek yemesi lazım. Ama muhtemelen yoğunluk nedeniyle yemek yiyemedi. Yemek yiyemeyince hipoglisemik atak geçirdi. Bu durum da kalp krizi riskini artırır. Dolayısıyla böyle bir şanssız durum ortaya çıktı. Bu durum tamamen çalışma şartlarıyla ilgili” diye konuştu.

Kış mevsimi ile birlikte acil servislerin yoğunluğunun zirve noktasına ulaştığını vurgulayan Kaynak, şöyle devam etti: ‘‘İzmir’de özellikle çocuk klinikleri, çocuk acilleri hele de hafta sonları çok yoğun. Atatürk, Tepecik, Çiğili Eğitim Araştırma Hastaneleri’nin acilleri çok yoğun. Bini geçkin hasta popülasyonu var. Şiddet olayının en yüksek olduğu yerler aciller. Türkiye’de iyi çalışan bir sağlık sistemi olsa 12-15 milyon civarında insan müracat etmeli, halbuki nüfiusun yüzde 150’si kadar hasta acile müracat ediyor. Gelişmiş ülkelerde bu oran yüzde 10-15 kadardır. Bu çok vahim bir durum.s Viral enfeksiyonlar, okullar başta olmak üzere çocuklarda çok yaygın görülüyor. Özellikle yoğunluğun giderek artmakta olduğunu görüyoruz. Bu yoğunluğu acildeki hekim, sağlık personeli nasıl karşılayacak? Yemek yemeden, su içmeden, tuvalete gitmeden ve sürekli bir şiddet tehdidi altında çalışanlar görev yapmak zorunda kalıyor. Gerçekten sağlık sisteminin bence en vahim, en üzücü yüzlerinden biridir. Yoğunluk acillerde arttı. Sağlık sorunu geçiren bu arkadaşımız da bunun kurbanlarından birisi. Bu doktor arkadaşımız insani şartlarda çalışma ortamında olsaydı muhtemelen böyle bir şeyle karşılaşmayacaktı.’’