YÖK Başkanı Erol Özvar, YKS'de baraj puan uygulanmasını kaldırılmasına dair açıklamalarda bulundu. Özvar, YÖK Başkanı, "Temel amacımız daha fazla adayın tercih yapabilmesidir dedi. Özvar, yeni sistemin puan üstünlüğüne dayanan bir düzenleme olduğunu kaydetti.

YÖK Başkanı, üniversite sınavında baraj puanın kaldırıldığı yeni sistemi anlattı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, üniversite sınavında baraj puanı uygulamasının kaldırılmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. "Temel amacımız daha fazla adayın tercih yapabilmesidir" diyen Özvar, "Barajın kaldırılması sınavsız üniversite demek değil" diye konuştu.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Ankara’da üniversite sınavlarındaki barajın kalkmasıyla ilgili ilişkin soruları yanıtladı. "Barajın kaldırılması sınavsız üniversite demek değil" ifadelerini kullanan Özvar, "Kalitenin düşeceğini söylemek de makul bir eleştiri değil. Bu puan üstünlüğüne dayanan bir düzenleme" dedi.

'PUAN ÜSTÜNLÜĞÜNE DAYANAN BİR DÜZENLEME'

Programa kabul edilebilmek için puanların yüksek olması gerektiğini söyleyen Özvar, "En yüksek puanı alabilen öğrenciler ancak programalara yerleşebilecek. Puanları tutmayanların kayıt yaptırma hakkı olmayacak. Tartışmayı bu çerçevede görmek lazım. Daha fazla öğrencinin aslında kontenjanlara ulaşılabilir olması lazım. Bu açıdan sistem aslında daha dinamik bir sürece girmiş oluyor" ifadelerini kulandı.

Yapılan yeni düzenlemenin sınav öncesi uygun bir zamanda yapıldığını savunan Özvar, "Kılavuz yayınlanmadan önce açıkladık. Bundan daha makul bir şey olamaz" dedi. TYT'de sınav süresinin 30 dakika uzatılması hakkında da konuşan Özvar, "Öğrencilerde çok ciddi bir motivasyon artışı var" diye konuştu.

KARAR TEPKİ ÇEKMİŞTİ: EĞİTİM KALİTESİ DÜŞECEK

Eğitimcilerin skandal olarak nitelendirdiği barajsız üniversite kararı tepki çekmişti. Yükseköğrenim kalitesinin daha da düşeceğini belirten uzmanlar, kararı ‘seçim yatırımı’ ve ‘tehlikeli’ olarak yorumlamıştı. Öte yandan YÖK’ün 2018’de “Barajın düşürülmesi eğitim kalitesini olumsuz etkiliyor” değerlendirmesi yaptığı ortaya çıkmıştı.

YÖK’ün, “Yeni YÖK” iddiası kapsamında yaptığı çalışmada, “Eğitim-Öğretimde Kalite Hedefli Kararlar” başlığı altında özel bir bölüm yer almış, kalite hedefli kararlar kapsamında ilk sıraya, “Yükseköğretime Giriş Sisteminde Baraj Puanının Yükseltilmesi” konulmuştu. YÖK, yükseköğretime giriş puanlarının 2009 yılından 2018 yılına kadar üç kere düşürülmesini, “Girdi esaslı bir olumsuzluk oluşturuyor, eğitim kalitesini olumsuz yönde etkiliyor” ifadesiyle değerlendirmişti.