Yükseköğretim Kurulu, Mısır'daki El Ezher ve Suudi Arabistan'daki Medine İslam Üniversitesi'ne 2015 yılından bugüne kadar verdiği doğrudan denklik uygulamasını şarta bağladı.

YÖK, Mısır’daki El Ezher Üniversitesi’nin öğrencisine doğrudan denklik vermedi

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Mısır’da bulunan El Ezher ve Suudi Arabistan’da bulunan Medine İslam Üniversitesi’nde eğitim alanlara doğrudan denklik verilmesi uygulamasını kaldırarak 'şartlı denkliğe' geçiş yaptı.

2015 yılına kadar bu üniversiteleri bitirenlerin fark derslerini vermesi şartıyla diplomalarına denklik veriliyordu fakat 2015 yılında Prof. Dr. Yekta Saraç'ın YÖK Başkanı olmasından sonra bu üniversiteleri bitirenlere doğrudan denklik verilmeye başlanmış, eski mezunların diplomaları da yeniden şartsız olarak tanınmıştı.

AKP'ye yakınlığıyla bilinen Yeni Şafak'ın haberine göre; 2021’in Şubat ayı itibarıyla şartlı denklik uygulaması fiilen geri döndü. Bu tarihten sonra denklik başvurusu yapan Ezher mezunlarına "Yükseköğretim Yürütme Kurulu’nun 06.04.2022 tarihli toplantısında; Türkiye’deki bir üniversitede ‘Tefsir Tarihi ve Usulü, Hadis Tarihi ve Usulü, Hadis I, Tefsir I, İslam Tarihi I, Dinler Tarihi’ derslerini tamamlamanız ve başarılı olduğunuzun belgelenmesi halinde denklik işleminizin yapılmasına karar verilmiştir" ifadeleriyle yanıt verildi.

El Ezher Üniversitesi'ni bitiren bir kişinin YÖK'e yaptığı denklik başvurusu üzerine YÖK Tanıma ve Denklik Hizmetleri Daire Başkanlığı, şu yanıtı verdi:

"YÖK Tanıma ve Denklik Hizmetleri Daire Başkanlığı, denklik başvuruşu yapan öğrencilere şu cevabı gönderdi: “Mısır, Al Azhar University üzerinden yapmış olduğunuz denklik başvurunuz Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde incelenmiştir. Yükseköğretim Yürütme Kurulu’nun 06.04.2022 tarihli toplantısında; Türkiye’deki bir üniversitede ‘Tefsir Tarihi ve Usulü, Hadis Tarihi ve Usulü, Hadis I, Tefsir I, İslam Tarihi I, Dinler Tarihi’ derslerini tamamlamanız ve başarılı olduğunuzun belgelenmesi halinde denklik işleminizin yapılmasına karar verilmiştir. Bu kapsamda kurulumuzca yapılacak yerleştirme işleminde göz önünde bulundurulmak üzere ‘İlahiyat’ bölümü bulunan üç devlet üniversitesi tercihinizi yaparak kurulumuza bildirmeniz gerekmektedir"