ODTÜ, YÖK’ün duyurduğu Akademik Hareketlilik Projesi’nin uygulanacağı ilk köklü üniversitelerden biri oldu. YÖK, duyurduğu uygulama kapsamında, ODTÜ’deki sekiz öğretim üyesinin Ağrı, Tunceli, Burdur gibi illere gönderileceğini üniversiteye bildirdi. Hangi bölüm ve anabilim dalından akademisyenin gönderileceği YÖK’ün ilettiği yazıda özel olarak belirtirken, göreve belirtilen tarihte başlamayanlar istifa etmiş sayılacak.

YÖK, ODTÜ'den 8 akademisyen istedi: Göreve başlamayan istifa etmiş sayılacak
Fotoğraf: DHA

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından duyurulan ve birçok akademisyenin 'sürgün projesi' olarak nitelendirdiği Akademik Hareketlilik Projesi'nin uygulanacağını ilk köklü üniversitelerden biri oldu.

Diken'den Mehmet Baran Kılıç'ın haberine göre; YÖK’ün 18 Kasım’daki duyurusunda, 2006’dan sonra kurulmuş üniversitelerin farklı uzmanlık alanlarında öğretim üyesi ihtiyacı bildirdiğini ve bu ihtiyacın araştırma üniversiteleri başta olmak üzere köklü üniversitelerden karşılanacağı belirtilmişti.

YÖK'ün duyurusunda, öğretim üyeleri belli bir süreliğine farklı üniversitelerde bulunacak. Uygulama, 2022-2023’ün bahar döneminde başlayacak. Uygulamanın kapsamı ilerleyen dönemlerde genişletilecek.

Görevlendirmelerse ‘gönüllülük esasına öncelik verilmek şartıyla, üniversite yönetim kurulu kararı ve rektörün onayıyla’ yapılacak. Duyuruda yer alan bu ibare, ‘muhalif akademisyenler sürgün mü edilmek isteniyor’ tartışması yaratmıştı. Yönetmelik duyurulduğundan bu yana görüşülen çeşitli üniversitelerden çok sayıda akademisyen, bunun bir ‘sürgün projesi’ olduğunu ve muhalif isimlerin üniversitelerden uzaklaştırılacağını söyledi.

YÖK’ün ODTÜ’ye gönderdiği yazıda, sekiz öğretim üyesinin farklı illerdeki üniversitelere gönderileceği belirtildi. ODTÜ’lü akademisyenlerin gönderileceği belirtilen üniversiteler şöyle:

► Aydın Adnan Menderes Üniversitesi

► Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi

► Gaziantep Üniversitesi

► Kırıkkale Üniversitesi

► Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi

► Munzur Üniversitesi (Tunceli)

► Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi

YÖK, HANGİ BÖLÜMDEN AKADEMİSYEN GÖNDERİLECEĞİNİ ODTÜ'YE BELİRTTİ

Hangi bölüm ve anabilim dalından akademisyenin gönderileceği YÖK’ün ilettiği yazıda özel olarak belirtildi.

Yazıda, YÖK’ün 18 Kasım’da yayımladığı duyurudaki gibi gönüllülüğe öncelik verileceği belirtilirken, gönüllü çıkmadığı takdirde ne yapılacağı belirtilmedi.

HİZMETİ YERİNE GETİRMEYEN KAMU KURULUŞLARINDA ÇALIŞTILMAZ HALE GETİRİLECEK

YÖK’ün gönderdiği yazıda, ‘2547 sayılı kanunun 41’inci maddesi’ dikkate alınıyor. Bu maddeye göre, görevlendirildikleri kendilerine tebliğ edilen akademisyenler, kanuni süresi içinde göreve başlamadıysa istifa etmiş sayılıyor. Bu şekilde istifa etmiş sayılanlar, bu hizmeti yerine getirmedikçe herhangi bir yükseköğretim kurumunda yeniden görevlendirilemeyip diğer kamu kuruluşlarında çalıştırılamıyor.

YÖK, aynı yazıyı Boğaziçi Üniversitesi’ne de göndermişti. Yazıya göre, iki öğretim üyesi Burdur’a, bir öğretim üyesi Bingöl’e gönderilecek.

YÖK’ün Akademik Hareketlilik Projesi’yle, plansızca kurulan üniversitelere 43 köklü üniversiteden öğretim üyesi görevlendirileceği bilgisini eğitimciler akademisyenlerin zorunlu görev baskısına maruz kalacağı değerlendirmesinde bulunmuştu.