Yok olmamak için küçülerek yaşamalıyız

Yaren ÇOLAK

Rating Academy tarafından 24-26 Aralık 2020 tarihlerinde online olarak düzenlenen Uluslararası Sürdürülebilir Yaşam Konferansı –Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (ISLC2020), 40 kişinin konuşmacı olduğu 20 panelistin sonum yaptığı 5 ayrı panelde gerçekleştirildi. Farklı üniversiteler ve STK’lerin desteklediği konferans kapsamında ATRVİTAL ismiyle bir online sergi düzenlendi. Doç. Dr. Evren Karayel küratörlüğünde gerçekleştirilen sergide, farklı ülkelerden 105 sanatçıya ait eserler sergilendi. Konferansta Birleşmiş Milletler tarafından ‘Gündem 2030’ olarak da adlandırılan 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) bazında oturumlar ve paneller düzenlendi.

Gerçekleşen konferansın ardından ISLC2020 Düzenleme Komitesi tarafından hazırlanan bir sonuç bildirgesi yayımlandı. Bildirgede şu ifadelere yer verildi: “Artık bir antroposen çağında ve kimilerince vurgulanan 6. Kitlesel Yok Oluş Çağı’nda yaşamaktayız. Bu çağda toplumların refahı için ekonomik büyüme (ulusal gelir artışı) yeterli olmayıp, bütünsel –sürdürülebilir -kalkınma (ekonomik, sosyal, ekolojik) gerekmektedir. Belki de kimi konularda küçülme ve anti-endüstriyalist uygulamalar gerekmektedir. Örneğin daha çok fosil yakıtlı enerji üretimi yerine enerji verimliliğine odaklanmak, endüstriyalist tarım yerine agro-ekolojiye odaklanmak gibi.”

Öte yandan bireyler ekolojik okur yazar olmakla salt birer tüketici olmanın ötesine geçmeli denilen bildirgede “Yavaş ve daha az –minimalizm- toplumu ve kavramı benimsenmelidir” vurgusu yapıldı.

Son olarak Kaldırılan Kalkınma Bakanlığı’nın derhal yeniden kurulması gerektiği belirtilen bildirgede, “Çalışma stratejisi olarak Gündem 2030 SKA 17 olmalıdır” dendi.

yok-olmamak-icin-kuculerek-yasamaliyiz-821905-1.