YÖK, Fransız Dili ve Edebiyatı ile Fransızca Öğretmenliği bölümlerine öğrenci alınmayacağını açıkladı. CHP’li Gaye Usluer, “Bilim mütekabiliyet üzerinden kurgulanamaz” dedi

YÖK pireye kızdı, yorgan yaktı

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN m.mertbildircin@gmail.com

Eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin de aralarında bulunduğu 300 Fransız yazar ve siyasetçinin, şiddet ve Yahudi düşmanlığını yaydığı iddiasıyla Kuran’dan bazı ayetlerin çıkarılmasını talep etmesine Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı’ndan (YÖK) “misilleme” geldi.

YÖK, Türkiye’deki yükseköğretim kurumları bünyesinde yer alan ve henüz öğrencisi olmayan Fransız Dili ve Edebiyatı ile Fransızca Öğretmenliği bölümlerine öğrenci alınmamasına karar verdi. Fransa’da hiçbir üniversitede lisans düzeyinde eğitim veren Türk Dili ve Edebiyatı ve Türkoloji bölümünün bulunmaması ile “Fransa ile mütekabiliyet hususu” karara gerekçe olarak gösterildi. Kararın, “Fıkra gibi” olduğunu söyleyen CHP Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu üyesi ve Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Gaye Usluer, “Bilim mütekabiliyet üzerinden kurgulanamaz” diye konuştu.

Gerekçe, “Mezun-istihdam ilişkisi”
YÖK’ten kısıtlamaya ilişkin yapılan açıklamada, “Kararının alınmasında özellikle ‘mezun-istihdam ilişkisi’ ve Fransa’da hiçbir üniversitede lisans düzeyinde eğitim veren Türk Dili ve Edebiyatı, Türkoloji bölümlerinin bulunmaması etkili olmuştur” denildi. Kararın, öğrencisi bulunmayan Fransız Dili ve Edebiyatı ile Fransızca Öğretmenliği bölümlerini kapsayacağı, öğrencisi bulunan bölümlerin eğitim öğretimlerine hiçbir aksama olmadan devam edeceği ifade edildi. YÖK yetkilileri, Türkiye’de henüz öğrenci almaya başlamamış olan Fransız Dili ve Edebiyatı ile Fransızca Öğretmenliği bölümü sayısının 16 olduğunu belirtti. Öğrencisi olan ve eğitim öğretimini sürdüren Fransız Dili ve Edebiyatı ile Fransızca Öğretmenliği bölümü sayısı ise 19 olarak açıklandı.

“Şaka zannettim”
Bilimin mütekabiliyet değil, gereklilik üzerinden kurgulanması gerektiğini belirten CHP’li Usluer, “Sonuna kadar okumadan bunun gerçekten bir şaka olduğunu düşündüm. Böyle bir şey olamaz” dedi. Usluer, kararın oryantalist bir düşünceyle alındığını savunarak, “Bundan sonra ABD’de Türk Dili ve Edebiyatı bölümü yok diye okullarımızda İngilizce öğretmeyecek miyiz?” diye sordu. Kararın Türkiye’yi geriye götüreceğinin altını çizen Usluer, “Bu fikrin arkasındaki kişinin Sayın YÖK Başkanı olduğunu düşünmüyorum. Herhalde diploması kendinden menkul kişi Fransa’ya kızdı, ‘Ey Fransa sen kim oluyorsun?’ dedi ve bu kararı aldırdı” ifadelerini kullandı.

“Açıklama son derece samimiyetsiz”
YÖK’ün açıklamasında kullanılan, “Kararın alınmasında ‘mezun-istihdam’ ilişkisi etkili olmuştur” ifadelerinin samimiyetsiz olduğunu vurgulayan Usluer, “Türkiye’de hiçbir fakülteye girişte ihtiyaç-istihdam analizi yapılmıyor” dedi. Üniversitelere ihtiyaca göre öğrenci alınmadığı için ataması yapılmayan öğretmen sayısının 500 bine ulaştığına dikkati çeken Usluer, sözlerine şöyle devam etti:

“Eğer tüm Türkiye’deki üniversiteler istihdam analizi yapılarak planlanmış olsaydı, Milli Eğitim Bakanı çıkıp, ‘Her eğitim fakültesi mezunu öğretmen olacak diye bir kural yok” açıklamasını yapmaz, köklü üniversiteler bölünerek 20 üniversite daha açılmazdı. Türkiye de mezunlar arasındaki işsizlik yüzde 30’lara ulaşmışken bir anda istihdam ilişkili bir planlamadan bahsetmek kulağa son derece samimiyetsiz geliyor.”