YÖK RAFA KALDIRILDI
Başbakan Erdoğan, YÖK yasasının askıya alındığını açıkladı ama Cumhurbaşkanı başta olmak üzere, yasaya karşı çıkan tüm çevreleri sert bir dille eleştirdi
Başbakan Erdoğan, YÖK yasasının askıya alındığını açıkladı ama Cumhurbaşkanı başta olmak üzere, yasaya karşı çıkan tüm çevreleri sert bir dille eleştirdi
Ankara - Birgün
Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer başta olmak üzere YÖK Yasası'na karşı çıkan tüm çevrelere sert eleştiriler yönelterek düzenlemenin rafa kaldırıldığını açıkladı. Erdoğan, partisinin Meclis Grubu'nda yaptığı 11 sayfalık konuşma metninin 9 sayfasını YÖK'e ayırdı. Başbakan, "YÖK Yasası bundan sonra ne olacak?" sorusunun yanıtına ilişkin metinde yer alan, "Bu yasayı Cumhurbaşkanı'na geri göndermeyeceğiz. Biliyorum bu, beklenti içinde olan halkımızı üzecek. Bunun için halkımızdan özür diliyorum" şeklindeki kısmı okumadı.
İsim vermeden Cumhurbaşkanı'na sert eleştirilerde bulunan Başbakan Erdoğan, "Türkiye'nin dünyada kazandığı itibar, içeride kazandığı istikrar, gözlerinde ışık olmayan, halkla aynı yöne bakmayan, halka benzemeyen, halkın sevincini ve üzüntüsünü paylaşmayan bazılarını üzüyor. Zira demokrasiyi adalet değil, ayrıcalık olarak görüyorlar" dedi.
İşte Erdoğan'ın YÖK yasası ile ilgili açıklamaları:
SATIR ARASI ATIŞMALAR: Cumhurbaşkanı takdirini kullanmış, yorumlarını buna eklemiştir. İstediği gibi yorumlayabilir. Fazla konuşacak değilim. Devletin tepesinde kişiselleştirilmiş veya satır aralarına sıkıştırılmış bazı atışmaların doğru olduğuna inanmıyorum.
İYİLİK Mİ YAPIYORUZ: Peki şimdi ne oldu? 20 yıllık YÖK sorunu çözüldü mü?
Veya haksız rekabet aşıldı mı? Yoksul Anadolu çocuklarının önü açıldı mı? Devletin kurumları arasında ihtilaf çıkararak halkın demokratik insani taleplerini dondurarak halkımızın bir bölümünü zan ve töhmet altında bırakmakla bizler bu ülkeye iyilik mi yapıyoruz?
ÇOĞUNLUK KÜÇÜMSENEMEZ: Millet iradesini temsil eden Meclis çoğunluğunu küçümsemekle ülkede istikrara hizmet edilmez.
SEÇİMLER NİYE YAPILIYOR: Bu seçimler niye yapılıyor? Bu seçimler niye yapıldı? Bu seçimler millet iradesinin Meclis'e yansıması ve bu parlamentodan çoğunluk esasına göre kararlar alınsın diye bu seçimler yapılıyor. Parlamentolarda azınlığın çoğunluğa tahakküm ettiğini hiç duydunuz mu?
HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ: Hukuk devletinde hiçbir makam ve mevki hukukun üstünde değildir. Başkaları kendilerini hukukun, milletin hatta devletin üstünde görebilir, kendilerini la yüs'el (soru sorulmaz) kabul edebilirler ama, anlayışımız bu değil. Cumhuriyet ve demokrasimizin kazandırdığı vatandaşlık bilinci, hukukunun geriye gitmesine rıza gösteremeyiz. Bu meclisi tahkir etmek milleti tahkir etmektir.
FIRSAT EŞİTLİĞİ YOK: YÖK yasası geri gönderildi. Anayasal bir hak olan eğitimde fırsat eşitliği sağlanamamıştır. Umarım bu gelişme halkın
vicdanında hakkıyla değerlendirilecektir, kabul edilmeyecektir, zaman
gösterecektir.
BIRAKIN MİLLET YAPSIN: Kimse AKP'ye millet tarafından verilmiş çoğunluk
gücünü önemsiz ya da yok sayılabilir göstermeye kalkışmamalı. Bu millet nasıl birilerini sandığa gömmüşse bizi de gömer. Ama bırakın bunu millet yapsın.
CUMHURBAŞKANI'NI MECLİS SEÇTİ: Cumhurbaşkanımız Meclis çoğunluk esasına göre seçmiştir. Bu anlayışla halka yaslanan demokrasi anlayışımızdan geri adım atmadan yolumuza devam edeceğiz.
REJİM TEHLİKESİ YOK: Türkiye'nin kabul ettiği temel değerlerle asla
çatışmayacağız. Arzumuz bu değerleri güçlü kılmaktır. Bu ülkede bir
rejim tartışması yoktur ve asla olmayacaktır. Bundan kimse nemalanmaya
kalkışmasın. Kimse sektör haline getirmeye kalkışmasın.
FALCI DEĞİLİZ: Bazıları öyle düşünmeyebilir, demokrasiyi dar kalıplar içinde ön yargılarını aşmadan, fal bakarak yorumlayabilirler. Bizim o falcı yanımız yok. Demokrasi herkese fırsat eşitliği, rekabet imkanı sağlayan, kehanetlerle değil, akılla, bilimle, halka yaslanan evrensel aklı öne çıkaran bir sistemdir.