Yükseköğretim Kurul üyelerinden altısı görevinden alındı. Erdoğan aralarında, “Üç çocuk” fikrinin mucidinin de olduğu beş ismi görevden alınanların yerine atadı.

YÖK’teki deprem, '3 çocuk' mucidinin işine yaradı

Mustafa BİLDİRCİN

Antidemokratik bir ortam yaratıldığı iddialarına konu olan Yükseköğretim Kurulu’nda (YÖK) üye değişikliğine gidildi. Kurul üyeleri Zeliha Koçak Tufan, Abdullah Kaya, Murat Tuncer, Mehmet Şişman, Hayati Develi ve Mustafa Çiçekler’in görevine Cumhurbaşkanlığı Kararı ile son verildi. Görevden alınan altı üyenin yerine aralarında kamuoyunda tartışılan isimlerin de olduğu beş kişi görevlendirildi.

Toplam 21 kişiden oluşan YÖK’te görev değişikliği yaşandı. Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile yine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kurula seçilen isimler, Cevahir Uzkurt, Eyüp Özdemir, Ayşen Gürcan, Mürteza Bedir ve Haldun Göktaş göreve getirildi.

GÜRCAN’A BİR KOLTUK DAHA

YÖK’e yeni seçilenler arasında dikkati çeken isimler yer aldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın kurucusu olduğu Medipol Üniversitesi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Cevahir Uzkurt’un da aralarında olduğu Yükseköğretim Kurulu üyeliğine yeni seçilen isimler şöyle:

Prof. Dr. Cevahir Uzkurt: 2012-2015 yılları arasında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü görevini yürüttü. Uzkurt, 2015-2018 yılları arasında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı olarak görev yaptı.

Prof. Dr. Ayşen Gürcan: Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın her fırsatta dillendirdiği, “Üç çocuk” fikrinin mucidi Ayşen Gürcan’ın kamuda birden fazla yerde koltuğu bulunuyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı eski bakanı Gürcan, Maarif Vakfı Mütevelli Heyeti üyeliği ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanlığı’nın yanı sıra bir okulda da müdürlük yapıyor.

Prof. Dr. Halit Eyüp Özdemir: İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi

Prof. Dr. Mürteza Bedir: İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nin eski dekanı

Prof. Dr. Halim Haldun Göktaş: Ankara Bilim Üniversitesi Yönetim Kurulu Üyesi

İLK DÜĞME YANLIŞ İLİKLENDİ

YÖK Başkanı Erol Özvar’ın 30 Temmuz 2021 tarihinde göreve başladığını anımsatan Eğitim Uzmanı Ali Taştan, “Başkan henüz bir yılını doldurmadan YKS’de ön lisans ve lisans programlarını tercihte 150 ve 180 olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve Alan Yeterlilik Testi (AYT) baraj puanları uygulamasının kaldırılması gibi kararlara imza atmıştır” dedi. Üniversitelerdeki yönetsel atamaların da tartışmalı olduğunu savunan Taştan şunları söyledi:

“Yaşanan bu olay YÖK'ün içine düştüğü aczin bir göstergesidir. Akademi bağımsız olmalıdır. Yükseköğretim Kurulu’nun oluşumu da tartışmalı bir husustur. Üyelerin 14’ü doğrudan Cumhurbaşkanı tarafından seçilmektedir. Yedisi ise Üniversiteler Arası Kurul tarafından seçilse de atamaları Cumhurbaşkanı tarafından yapılmaktadır. Tarafgirliğin üst seviyeler çıktığı şu ortamda iktidarın kurul üyelerinin tamamını doğrudan seçip atadığını söyleyebiliriz. Dolayısı ile ilk düğme yanlış iliklenmiştir."