AKP YÖK'ü tasfiye ediyor. Milli Eğitim

AKP YÖK'ü tasfiye ediyor. Milli Eğitim Bakanlığı ise YÖK'ü protesto eden öğrencilerin bulunması için emniyete yardım ediyor. Lise öğrencileri, kendilerini ilgilendiren bir yasaya itirazlarını dile getiremeyeceklerse, sözde "daha özerk, daha demokratik" bir üniversiteye gitmelerinin anlamı ne?

***

Daha lisede fişlenen, her eylemde bir takı gibi üzerilerine coplar inen öğrencilere yeni müjdeler de gelecek! ÖSS'ye yetiştirmek için jet hızıyla çıkarılan, Çankaya Köşkü ile Anayasa Mahkemesi'nin duvarına çarpacağı kesin olan YÖK yasası, bildiğiniz gibi daraltılmış bir düzenleme. Bakanlıkta daha sonra çıkarılmak üzere bekleyen düzenlemeler de elimizde. Taslağa göre YÖK yasasına disiplin hükümleri tek tek yazılıyor. Mevcut durumda öğrencilerin disiplin işlemleri yönetmelikle yürütülüyor. Bu cezaların hepsini yasaya koyarak, "daha demokrat" bir üniversite yapacaklarmış! Bakanlıkça hazırlanan taslakta, "yükseköğretim kurumundan çıkarma cezası gerektiren fiil ve haller" başlığı altında, bakın ne diyor: "Öğrenme ve öğretme hürriyetini boykot, işgal ve şiddet yoluyla engellemek; öğrencilerin veya diğer personelin öğretim kurumuna, dershanelere, sınavlara girmesine engel olmak..." Boykot yaptı diye bir öğrenciyi yükseköğretim kurumundan çıkarmak, haklı bir gerekçe midir? Türkiye'de soruşturmaların nesnel biçimde yürütüldüğünü, öğrenci gruplarının birbirlerinden ayrı muameleye tabi tutulmadığını bilsek, yasaların üstünlüğüne de saygı duyacağız. Ama bazı üniversitelerde, neredeyse yapılan her eylem "terör örgütüne destek" sayılıyor. Öğrenciler, başları önlerinde yürüyen, derslerinden başka hiçbir şey düşünmelerine gerek olmayan kişiler olarak görülüyor. Taslağa göre, disiplin cezalarını vermeye, rektör, ilgili fakülte dekanı, enstitü, yüksekokul veya meslek yüksekokulu müdürü yetkiliymiş! Daha da ilginci şu: Ceza yargılamaları sonunda hakkında mahkumiyet verilmeyenlerin disiplin cezaları kaldırılacakmış! Yani, önce öğrenciyi üniversiteden atacaksınız, sonra aynı kişi mahkemede aklanacak, siz de "pardon" deyip geri alacaksınız. Bundan daha demokratik bir üniversite bulmak, olanaksız olsa gerek...

***

Ama bazılarının hakkını yemeyelim. Mevcut durumda da öğrencilerin korunduğu oluyor. Satırlarla saldırıya uğrayanları, saldıranların değil, yaralanan öğrencilerin gözaltına alındığı olayları yazsak, köşede satır kalmaz. Elinde kendi gazetesiyle, dergisiyle kantine giremeyenlerden bahsetsek... Ramazanda yemekhaneye alınmayanları anımsatsak... Kız arkadaşıyla el ele tutuşuyor diye dövülenlerin ahlarını buraya taşısak... Sonra da bu engellemeleri yapanlar hakkında soruşturma açılıyor mu diye sorsak... Bazıları susar kalır.

***

AKP önce YÖK'ü, sonra rektörleri kendisi belirleyecek... Ama önce liselerle uğraşıyor. AKP'nin Milli Eğitim Bakanlığı'nda, öğrenciler, liseden itibaren fişleniyorlar. Yaptıklarının KDV'sini üniversite yaşamlarında alacaklarına hiç şüphe yok!