Erdoğan'ın, “18 yaş düzenlemesiyle Meclis’e giren askerlikten muaf tutulur" sözüne tepki gösteren Kılıçdaroğlu: Yoksul çocukları şehit, AKP’lilerin çocukları vekil olacak

‘Yoksul çocukları şehit olacak AKP’li elitlerin çocukları vekil’

SEBAHAT KARAKOYUN - @ssenyaprak
sebahatkarakoyun@birgun.net

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ‘gelenekselleşen’ muhtarlar toplantısında Anayasa değişiklik paketindeki ‘en önemli değişiklik’ olarak tanımladığı 18 yaşında seçilme hakkıyla ilgili düzenlemeye yönelik eleştirilere karşılık önerdiği ‘askerlikten muafiyet’ formülü, CHP'nin önceki gün yapılan Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısında gündeme geldi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, “18 yaş düzenlemesiyle parlamentoya girenler askerlikten muaf tutulur” açıklamasına tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu, “Bu düzenleme ile gençlere siyasetin önü açılmıyor. AKP’li elitlerin çocuklarına askerlik yaptırmamayı planlıyorlar. Bu artık ortaya çıktı. Fakir fukara çocukları şehit olurken AKP’li elitlerin çocukları vekillik yapacak" dedi.

‘Siyasetin önü AKP’lilere açılıyor’
Edinilen bilgiye göre Kemal Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın “Sanki Türkiye’de 7 milyon gencin 7 milyonu da milletvekili oluyor. Parlamentoya kaç kişi girecek? 10-15 kişi girdiğini düşünürsen bunları askerlikten muaf tutarsın olur biter. Tecil demiyorum muaf. Biz bunu polislere getirdik. Parlamentodan daha önemli görev olabilir mi? Bu genç parlamentoya gelip vatanına, milletine hizmet edecek. Bu kadar açık konuşuyorum” açıklamasıyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

"Biz gençlerin siyaset yapmasına karşı değiliz. Aksine siyasette gençlerin önü açılsın istiyoruz. Ancak, Anayasa değişikliği ile önerilen milletvekili seçilebilme yaşının 18’e indirilmesiyle ilgili düzenleme ile gençlere siyasetin önü açılmıyor. Aksine tam olarak AKP’li elitlerin çocuklarına askerlik yaptırmamayı planlıyorlar. Bu artık ortaya çıktı. Fakir fukara çocukları şehit olurken, AKP’li elitlerin çocukları milletvekilliği yapacak. Yoksul çocukları şehit, AKP’li elitlerin çocukları vekil olacak."

İhraçlarla ilgili çalışma talimatı
KHK ile ihraç edilen akademisyenlerin durumu da toplantıda ele alındı. "Akademisyenlerin bir gece yarısı KHK’sı ile ihraç edilmeleri Hitler dönemini, Kenan Evren dönemini anımsatıyor. Akademisyenleri bu şekilde görevden uzaklaştırır, ekmeğini elinden alırsanız, bilimsel özerkliği ve bilim üretimini de yok edersiniz" diyen Kılıçdaroğlu, mağdur akademisyenlerle ilgili bir çalışma yapılması talimatı verdi.

Saray danışmanları yönetecek
Toplantıda MYK üyeleri de KHK ile Varlık Fonu'na devredilen kurumlara değindi. Ülkenin en önemli kurumlarının bu yöntemle denetimden kaçırılarak Saray’ın danışmanlarınca yönetileceğine dikkati çeken MYK üyeleri, şu değerlendirmede bulundu; "Artık Türkiye’nin en değerli kurumlarını Saray’ın danışmanları yönetecek. Cumhuriyet kurumlarını, geçmişi, ismi şaibeli birilerine teslim etmek, Başkanlık sistemi gelirse neler olacağını gösteriyor."

Herkesin Hayır'ı kendine
MYK üyeleri referandum sürecinde yaşanabilecek olası gelişmelere de işaret etti. "Evet cephesi AKP ve MHP'den oluşurken, Hayır blokunun sol ve sosyal demokratların yanı sıra Saadet Partisi'nden AKP’li eski siyasetçilere ve İslami vakıflara kadar çok geniş bir yelpazeyi yansıttığı" tespitini yapan MYK üyelerinin, "Herkesin hayır’ı kendine" ifadesini kullandığı öğrenildi.