CHP’li Tanrıkulu’nun önergesine verilen yanıt, İBB’nin AKP yönetimindeyken Sayıştay’ın denetimini ‘ciddiye almadığını’ bir kez daha açığa çıkardı. Yanıta göre AKP’li İBB, Sayıştay’ın tespitine rağmen yoksul yurttaş üzerinden, belli 9 market zincirine kıyak geçmeye devam etti

Yoksula değil, markete kıyakta ısrarcı olunmuş

UĞUR ŞAHİN

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun soru önergesine verilen cevap, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) AKP’de olduğu dönemde Sayıştay raporlarının ‘görmezden geldiğini’ gözler önüne serdi. Yanıta göre AKP’li İBB, Sayıştay’ın İstanbulkart ile yapılan yardımlara ilişkin firmaların belirlenmesinde hatalı uygulamaların yapıldığı ve yoksul vatandaş üzerinden belli 9 market zincirine kıyak geçildiği tespitine rağmen uygulamadan vazgeçmedi. Uygulama, 23 Haziran seçimlerinin ardından sona erdirildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) ‘ihtiyaç sahibi’ yurttaşlara alışveriş yapmaları için verdiği kartların 9 zincir markete yaradığı tespit edildi. Sayıştay, 2017’de 147 milyon 670 bin 821 liralık alışverişin yalnızca anlaşmalı 9 zincir market arasında paylaşıldığına dikkat çekti. Söz konusu firmaların bunun için İBB’ye hiçbir bedel ödemediğini bildiren Sayıştay, alışverişlerde indirim uygulanmadığının da altını çizdi. Bunun üzerine CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 17 Nisan 2019 tarihinde konuyu Meclis gündemine taşıdı. CHP İstanbul Milletvekili, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a “Raporda belirtilen sözleşme ve bütçe harcamasına ilişkin detaylar doğru mudur? 9 zincir marketin isimleri nedir?” sorularını yöneltti.

AKP GİTTİ, KIYAK SONLANDIRILDI

İBB Hukuk Müşavirliği’nden gönderilen Tanrıkulu’na gönderilen yanıtta, Sayıştay’ın tespitine rağmen AKP’li isimlerim yönetimde olduğu dönemde konuya ilişkin bir düzenleme yapılmadığı bildirildi. İlgili düzenlemenin 23 yoksula-degil-markete-kiyakta-israrci-olunmus-714064-1.Haziran’dan sonra yapıldığının aktarıldığı yanıtta, şöyle denildi: “2017 Sayıştay Denetim Raporu Ekim 2018’de yayınlandığı için, öncesinde imza altına alınmış olan, 6 Mart 2018-30 Mayıs 2018 ve 1 Haziran 2018-30 Haziran 2019 dönemleri kapsayan sözleşmelerde de söz konusu bulgu ile ilgili Belediyemizce düzenleme yapılamamıştır. Ancak Sosyal Yardım İstanbul Kart Projesi’nin 8 Temmuz 2019’dan sonrasını kapsayan sözleşme uygulama süreçleri için Sayıştay denetim raporunda yer alan bulgular çerçevesinde düzenleme yapılmıştır. 2017 yılı İstanbulkart kullanan 140 bin 179 ailenin yıl boyunca anlaşmalı 9 zincir markette gerçekleştirdiği toplam alışveriş tutan 147 milyon 670 bin 821 TL olup; bu tutar, marketlerin kamu değil, vatandaşlarca yapılan toplam harcamayı ifade ermektedir. Sosyal kart uygulaması ile ihtiyaç sahibi ailelerin temel ihtiyaçlarının karşılanması sağlanarak, temel ihtiyaçlar dışında yapılacak harcamaların önüne geçilmesi hedeflenmişti.”

Yanıtı BirGün’e değerlendiren CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, “Yanıt, İBB AKP’nin yönetimindeyken Sayıştay kararlarının nasıl umursanmadığını ve bütün usullere aykırı biçimde alımlara devam edildiğini gösteriyor. Bu AKP’nin denetimden nasıl kaçtığını da gösteriyor” diye konuştu.

YANIT İÇİŞLERİ BAKANLIĞI’NIN GENELGESİNİ YALANLIYOR

Tanrıkulu, İBB’nin İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi ile durdurulan yardım kampanyasını hatırlatarak, şöyle dedi: “Görüldüğü üzere AKP döneminde Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı yardımlar var. Büyükşehir Belediyelerinin görevlerinden bir tanesi de bu yardımı yapmaktır. Söz konusu market zincirlerini bir tarafa bırakalım, salgın döneminde bunun yerel yönetimlerce yapılması lazım; hele hele İstanbul’da yapılması lazım. Ancak İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi ile yasaklandı bunlar.

Verilen cevap, aslında İçişleri Bakanlığı’nı yalanlıyor. Genelge ile yapılan tercihin aslında siyasi olduğu ve meselenin daha çok muhalefette olan belediyelerle ile halkın bağının kesilmek istenmesi olarak anlaşılıyor. İktidar eğer İBB’nin ve CHP’nin önerilerine baştan beri kulak assaydı, salgın bu boyutta olmazdı. Nitekim öneriler zaman geçtikçe hükümet tarafından uygulanmaya başlandı ama iş işten geçiyor. Salgınla mücadele işbirliğinden geçiyor ancak hükümet bundan çok uzak.”

ESKİ BAŞKAN DA VAR, VEKİL ADAY ADAYI DA

İBB’den gönderilen yanıtta, 9 zincir marketin isimleri de açıklandı. 9 zincir marketin arasında AKP İstanbul 3. Bölge Milletvekili Aday Adayı olan Erol Ersan’ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Kim Market ile eski AKP Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara’nın sahiplerinden biri olduğu Çağrı Marketler Grubu da yer aldı.