Şili’de ulaşıma yılbaşından bu yana getirilen zamlar sonrası halk sokağa döküldü. Ulaşım zamlarına karşı başlayan eylemler yolsuzluk ve hayat pahalılığına karşı isyana dönüştü. Başkent Santiago da dahil ülkenin farklı il ve eyaletlerinde "acil durum" ilan edildi

Yoksullara ekmek yoksa zenginlere barış yok

Şili’de metro bileti fiyatlarına yapılan zammın ardından başlayan protestolar isyana dönüştü. Halk kentin birçok noktasını ve metro istasyonlarını ateşe verdi. Santiago kentinde eylemciler ve güvenlik güçleri arasında şiddetli çatışma anları yaşandı. Metro istasyonlarına molotof kokteylleri atılan eylemlerde şehrin merkezinde bulunan Banco Chile binası ve ENEL enerji şirketi binası ateşe verildi. “Yoksullar için ekmek yoksa, zenginler için de barış yok” yazılarının sokaklardaki pankartlara yazıldığı görüldü.

ACİL DURUM İLAN EDİLDİ

Ulaşıma yapılan zamma karşı başlayan ve hükümet karşıtı eylemlere dönüşen gösteriler nedeniyle başkent Santiago'nun da bulunduğu Santiago ve Chacabuco eyaletleri ile Puente Alto ve San Bernardo bölgelerinde "acil durum" ilan edildi.ili Devlet Başkanı Sebastian Pinera kentte ordunun girişine izin verdi.

Pinera, başkanlık sarayı La Moneda'da düzenlediği basın toplantısında, ulaşıma yapılan zam karşıtı protestoların tetiklediği şiddet olaylarının halkın güvenliğini tehdit ettiğini vurguladı.

Şilili lider, "Santiago metrosuna, halkın güvenliğine ve kamu düzenine yapılan ciddi saldırılar neticesinde Şili Devlet Başkanı olarak, Santiago ve Chacabuco eyaletleri ile Puente Alto ve San Bernardo bölgeleri için acil durum ilan ediyorum" ifadelerini kullandı.

Ulaşım zammından halkın olumsuz etkilendiğinin farkında olduğunu söyleyen Pinera, bu zammın tekrar gözden geçirileceğini sözlerine ekledi.
15 gün süre için ilan edilen acil durum, gerekli görülmesi halinde 15 gün daha uzatılabilecek. Acil durum ilan edilen bölgeler silahlı kuvvetlerinin sorumluluğu altında olacak.

ŞİLİ'DE ZAM KARŞITI PROTESTOLAR

Ülkede ulaşıma yapılan yaklaşık yüzde 4'lük zamma karşı hafta başında metroda "turnikeden atlama" şeklinde başlayan protestolar, güvenlik güçlerinin, turnikeden atlayan ve ücret ödemeden geçenleri güç kullanarak çıkarmasıyla hükümet karşıtı protestolara dönüşmüştü.

Bazı metro duraklarındaki turnikeleri ve camları kıran göstericilere polis göz yaşartıcı gazla müdahale etmiş, başkent Santiago'nun bazı bölgelerinde polisle göstericiler arasında arbede yaşanmıştı.

Şili İçişleri Bakanı Andres Chadwick toplu ulaşımın işleyişine engel olanlara karşı Devlet Güvenlik Kanunu'nun işleme konulduğunu açıklamıştı.
Ülkede toplumsal olayları bastırmak amacıyla 1958'de çıkarılan "Devlet Güvenlik Kanunu" çerçevesinde ceza alanların hukuki işlemleri hızlandırılıyor ve kanun kapsamında suça karışanlara normalden fazla ceza verilebiliyor.