Erdoğan’ın Kuzey Kıbrıs’ta açıkladığı saray ‘müjde’si alay konusu olurken Kıbrıs muhalefetinden tepkiler yükseliyor. TDP Lideri Özyiğit, “Halkımız yoksullukla boğuşuyor onların derdi saray” diye konuştu.

Yoksulluğa rağmen dertleri saray

DENİZ GÜNGÖR

Kuzey Kıbrıs’ta ‘müjde’ vereceğini duyuran AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın saray ve millet bahçesi inşaatlarına başlayacaklarını duyurması alay konusu oldu. Günlerdir heyecanla Erdoğan’ın vereceği ‘müjde’yi bekleyen yandaşlar hayal kırıklığına uğrarken Kuzey Kıbrıs muhalefeti de Erdoğan’ın çıkışına tepkili. Konuya ilişkin BirGün’e açıklamalarda bulunan Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, “Türkiye’de olduğu gibi Kıbrıs’ta da işsiz kalmış, aç, yoksul, dükkânını kapatmak zorunda kalmış binlerce insanımız var. Onlar evine ekmek götürebilmek için destek beklerken Cumhurbaşkanlığı Köşkü’ne ne gerek var?” ifadelerini kullandı. Öte yandan muhalefet partilerinin Erdoğan’ın konuşmasını boykot etmesi üzerine Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın kendilerini hain ilan ettiğini aktaran Özyiğit, “Biz Cumhurbaşkanı’nı boykot ettiğimiz için Ersin Tatar bizim için Rum kesimiyle işbirliği yaptığımızı iddia etti. Bu ithamları asla kabul etmiyoruz” diye konuştu.

ANKARA’YA SORMADAN ADIM ATMIYORLAR

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın verdiği ‘müjdelerin’ daha önceden bilindiğini dile getiren Birleşik Kıbrıs Partisi lideri İzzet Özcan ise şunları söyledi: “Bu planlar daha öncesinden konuşulmuş ve biliniyordu. Kısacası Sayın Erdoğan’ın ‘müjde’ olarak nitelendirdiği herhangi bir şey ortada yok. Zaten geldiğinde pek hoşnut değildi. Biz külliye müjdesinden ziyade daha farklı şeyler bekliyorduk. Kendisi gelmeden önce KKTC’nin adının ve Anayasanın değişeceğine dair bir takım spekülasyonlar yapıldı. Bizim beklentilerimiz bu yöndeydi ancak kendisi bambaşka konularla geldi.”

Kuzey Kıbrıs’ın içerisinde attıkları her adımın Ankara’ya bağlı olduğunu dile getiren Özyiğit, “KKTC olarak biz kendi sorunlarımızı çözemez miyiz? Bir köy yolunu bile yaparken veya bir okulun çevre sorunu bile Ankara’daki ihalelere devrediliyor. Biz bunları yapamaz mıyız? Biz bu yapılanları doğru bulmuyoruz” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Kuzey Kıbrıs'ta katıldığı bayram namazının ardından açıklamalarda bulunan Erdoğan, Kıbrıs sorunuyla ilgili, "Biz haklıyız, haklı olduğumuz için de sonuna kadar hakkımızı savunacağız" diye konuştu.

KIBRIS’I KIBRIS HALKINA BIRAKIN

Erdoğan’ın Kıbrıs ziyareti üzerine açıklama yapan SOL Parti “Erdoğan’ın Kıbrıs müjdesinden de inşaat çıktı, saray çıktı” dedi.

Kıbrıs halkının Ankara’nın iç işleyişine müdahalesine tepki gösterdiği hatırlatılan SOL Parti’nin açıklamasında şu ifadeler yer aldı: Kıbrıs’ı ‘yüzen kumarhane’, ‘kara para aklama cenneti’ haline getirdiniz. Mafyası, çetesi hepsi orda. Bir sarayı eksikti o da şimdi tamam oluyor! Kıbrıs’ın kendine özgü bir mimarisi vardır. Hoşgörüye, mizaha, bir arada yaşamaya dayalı bir kültürü vardır. Kendi yaşam biçiminizi, beton kültürünüzü dayatmayın Kıbrıs’a!

Kıbrıs Kıbrıslılarındır! Kıbrıs’ı Kıbrıs halkına bırakın! Kıbrıs’ın özgürlük, eşitlik ve barış adası olması için tüm yabancı güçler Kıbrıs’tan çıkmalıdır. Ağratur (Akrotiri) ve Dikelya’daki emperyalist üsler kapatılmalıdır. Kıbrıs’ın barışçıl çözüm yolunu açacak olan; NATO, Avrupa Birliği, İngiltere ve ya da başka bir emperyalist gücün emelleri olamaz. Sol Parti, Kıbrıs halkının iki bölgeli, iki toplumlu bağımsız ve birleşik Kıbrıs mücadelesinin yanındadır.”