Yoksulluğu yönetmek değil bitirmek lazım

Nisa KÜÇÜK

CHP, "İnsan onuruna yakışır bir yaşam" amacıyla hazırladığı Aile Destek Sigortası (ADS) projesinin kapsamını açıkladı. Seçimlere yönelik en önemli vaatler arasında da yer alan ADS'nin yurttaşın doğumundan ölümüne kadar bütün yaşamını sosyal güvence altına alacağı ifade edildi. Yapılan açıklamada iktidarın yoksulluğu yönetmeye çalıştığı ancak yoksulluğun sorun olmaktan çıkarılması gerektiği belirtildi.

Çalışmanın amacı, “Fakirlere yardım devletin ve iktidarın bir lütfu değil, görevidir. Bütçedeki kaynakların kullanımı bir siyasi tercihtir. Aile Destekleri Sigortası ile bütçe beşli çete için değil halktan yana kullanılacak. Devleti yönetenler yoksulluğu bitirmek değil, yoksulluğu yönetmek istediler. Biz yardım yapılan kişinin kimliğine, inancına, yaşam tarzına bakmayacağız. Biz sorunu çözmeye talibiz ve çözeceğiz” ifadeleriyle anlatıldı.

Yayımlanan metinde, ADS’nin asgari ücretin altında geliri olan veya hiç geliri olmayan bütün aileleri kapsayacağı bildirildi. Buna göre ADS’den faydalanabilecek her aile gelir ve gider durumuna göre asgari ücret veya asgari ücretin en az iki katı tutarında destek verilecek.

Engelli çocuğa veya yaşlı aile bireylerine bakan kadınların sosyal güvenlik primleri devlet tarafından ödenecek ve ev kadınlarına emeklilik hakkı sağlanacak. Aile Destekleri Sigortası Kurumu, ailenin kadın bireyi adına banka hesabı açacak, destek bu hesaba yatırılacak. Ayrıca mevsimlik tarım işçilerinin karavanlarda kalması sağlanacak. Banyo ve tuvalet ihtiyaçları karşılanacak. Çocuklar için öğretmen görevlendirilecek.