Ülkede yoksulluğun ulaştığı boyut tüyler ürpertici hale geldi. YÖNEYLEM’in son araştırmasına göre halkın çoğunluğu temel ihtiyaçlarını bile karşılayamamaktan korkuyor. Geçen ay evinde ödeyemediği bir faturası ya da zorunlu ihtiyacı olanların oranı ise yüzde 50’den fazla.

Yoksulluğun fotoğrafı

POLİTİKA SERVİSİ

YÖNEYLEM, Şubat 2022 Araştırma sonuçlarını yayımladı. 27 ilde, 200 noktada toplam 2 bin 488 kişiyle yapılan araştırmanın sonuçları ülkede yoksulluğun geldiği boyutu bir kez daha gözler önüne serdi. Ekonomik krizin nedenleri ve yurttaşlara yansımalarının araştırıldığı anketten çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Araştırmada katılımcıların yüzde 66,1’i ülkedeki en önemli sorunun ekonomik kriz olduğunu düşünüyor.

Temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamamaktan endişe duyanların oranı yüzde 65’e kadar çıkıyor. Üstelik ekonomik krizin sorumlusu olarak ‘dış güçler’ algısını ortaya atan iktidara güven de kalmadı. Ankete katılanların yüzde 50’sinden fazlası bu düşünceye katılmıyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni, krizin sorumlusu olarak görenlerin oranı ise yüzde 55’in üzerine çıkıyor.

1- “Ekonomik krizin nedenleri, ekonomi politikalarında yapılan yanlışlardır” önermesine halkın yüzde 45’i tamamen katılıyorum yanıtını verirken yüzde 27,8’i katılıyorum yanıtını verdi. Buna göre katılımcıların toplam yüzde 72,3’ü hükümetin yanlış politikalarının ekonomiyi olumsuz etkilediğini düşünüyor. Bu önermeye ‘hiç katılmıyorum’ diyenler ile ‘katılmıyorum’ yanıtını verenlerin oranı ise toplamda yüzde 19,2’de kalıyor.

2- Hükümet, krizin nedeni olarak sık sık ‘dış güçler’ algısını devreye sokuyor. Ancak ankete göre halkın gözünde bu söylemlerin bir inandırıcılığı yok. Katılımcıların yüzde 51,8’i bu düşünceye katılmıyor. Ekonominin ‘dış güçler’ nedeniyle kötü olduğunu düşünlerin toplam oranı yüzde 37,5’te kalıyor. Bu soruya kararsız kalanların oranı yüzde 10,1 olurken yüzde 2,4 de cevap vermemeyi tercih ediyor.

3- Hızlı karar alarak tüm sorunları çözeceği iddiasıyla getirilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin seçmen nezdinde inandırıcılığının kalmadığı da görülüyor. “Ekonomik sorunlarının nedeni Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemidir” önermesine seçmenin yüzde 56,4’ü katılıyor. Yalnızca 36,3 bu fikre katılmadığını ifade ediyor. Kararsızların oranı yüzde 6,8 olurken fikir belirtmeyenler ise yüzde 2,5 oranında.

yoksullugun-fotografi-992372-1.

4- Ekonomik sorunlarının nedeninin liyakat eksikliği ve ‘adam kayırma’ olduğunu düşünenlerin oranı da hayli yüksek. Yüzde 67’lik bir oran bu düşünceye katılırken yalnızca yüzde 23,5’lik bir kesim bu fikre katılmadığını söylüyor.

5- Araştırmada ekonomik krizin seçmen üzerindeki etkileri de dikkat çekici. Toplumun ezici bir çoğunluğu temel ihtiyaçlarını karşılayamamaktan, işsiz kalmaktan, iş bulamamaktan, elindekileri de kaybetmekten büyük korku yaşıyor.

Sahip olduklarımı kaybetmekten korkuyorum” diyenlerin oranı yüzde 70’i geçiyor. Sağlık ihtiyaçlarını karşılayamamaktan endişe duyanlar ise toplamda yüzde 60’ın üzerine çıkıyor. İşini kaybetmekten ya da iş bulamamaktan korkanların oranı ise yüzde 61,1’e ulaşmış durumda. Asgari ihtiyaçlarını dahi karşılayamamaktan korkanların oranı da dikkat çekiyor. Buna göre katılımcıların toplamda yüzde 64’ü bu korkuyla yaşıyor. İcra dosyalarında patlama yaşanırken ankete göre borçlarını ödeyememekten korkanların oranı da taban yaptı. Katılımcıların yüzde 64,8’i borçları konusunda endişeli.

6- Araştırmada katılımcılara “Siz de dahil olmak üzere hanenizde iş arayan ya da işsiz biri var mı?” sorusu da yöneltildi. Bu soruya ‘evet’ yanıtını verenlerin oranı yüzde 58,8 oldu. “Geçtiğimiz ay ödeyemediğiniz bir fatura ya da zorunlu ihtiyaç var mı?” sorusuna ise katılımcıların yüzde 51,6’sı ‘evet’ yanıtını verdi.