Artan açlığa, yoksulluğa, sefalet ve adaletsizliğe karşı yoksul halkların isyanı büyüyor. IMF kıskacındaki Bangladeş’te halk, hükümeti istifaya çağırıyor. Ülkedeki Sol ittifak LDA ise, genel greve hazırlanıyor.

Yoksulluk isyan ateşini körükledi
Fotoğraflar: LDA

Dış Haberler

Yoksul Asya halklarının isyanı dalga dalga büyüyor. Sri Lanka’dan sonra ekonomik kriz nedeniyle hayat şartlarının ağırlaştığı Bangladeş’te de halkın öfkesi sokakları inletiyor. Uluslararası Para Fonu (IMF) kıskacına sıkıştırılan ülkede, sık sık elektrik kesintileri yaşanıyor. Akaryakıt fiyatlarına yüzde 52 zam yapılması ülke çapında tepkilere yol açarken Bangladeş Kabine Sekreteri Khandakar Anwarul İslam, çözümü eğitime ara vermekte buldu. Artan protestolar sonucunda İslam, salı günü yaptığı açıklamada elektrik kullanımının azaltılması için okulların bir gün daha kapalı tutulması kararını duyurdu. Ayrıca kamu binaları ve bankalardaki çalışma süresi 8 saatten 7 saate indirilecek.

Muhalefet, ülkedeki yolsuzluğu kontrol edemediği ve enerji sektöründeki kayıpları ortadan kaldıramadığı gerekçesiyle hükümeti istifaya çağırdı. 7 partiden oluşan koalisyon sol demokratik ittifak LDA, açıklanan karar sonrası perşembe günü yarım günlük grev kararı aldı. Grev öncesi ittifakın dört lideri ve bir üyesi tutuklandı. Sert polis müdahalesiyle karşılaşan eylemciler, yolsuzluğa karşı mücadelelerinin devam edeceğini vurgulayarak iş bıraktı. Güvenlik güçleri, Dakka'da ve ülkenin diğer birçok yerinde ana yollar boyunca yürüyüşler düzenlemeye çalışan protestoculara saldırdı. Müdahale sonucunda 12 eylemcinin yaralandığı belirtildi.

Ülke çapında büyük bir grev hazırlığında olduklarını açıklayan LDA üyeleri, yaptıkları açıklamada, “Polis ve iktidar partisi trolleri ülke çapındaki grev sırasında sol partilerin liderlerine ve üyelerine saldırdı. Bazı liderler de tutuklandı. Ancak korkmuyoruz. Mücadelemiz devam edecek” denildi.

HALKIN PARASI YAĞMALANIYOR

“Halkın parası vurguncular tarafından yağmalanıyor” diyen LDA Koordinatörü ve Bangladeş Komünist Partisi Genel Sekreteri Ruhin Hossain Prince, "Emtia fiyatları zaten piyasada yüksek. Hükümet fiyatları yükselterek ateşi körükledi. Çiftçilere ve üretimlerine ciddi zararlar verdi. Hükümet tüm bunları yurtdışından mal ithal ederek para yağmalamak için yaptı" ifadelerini kullandı.

yoksulluk-isyan-atesini-korukledi-1056886-1.

***

MODERN KÖLELERİN ÜLKESİ

Güneydoğu Asya’nın yoksul ülkelerinden Bangladeş, Myanmar ile Hindistan’ın sınır komşusu. Nüfus yoğunluğu oldukça yüksek olan ülkede,165 milyon yaşıyor. Ülke nüfusunun yüzde 90’ı Müslüman, yüzde 9’u Hindu, yüzde 1’i Budist ve Hıristiyan. Verimli tarım arazileri bulunan Bangladeş’te başlıca geçim kaynağı da tarım. Bangladeş, emek sömürüsünün en yoğun yaşandığı ülkelerden. Buna karşın hükümetin özelleştirme politikaları da tam gaz devam ediyor.

NOT: Bangladeş, IMF’den 4,5 milyar dolarlık bir kredi isteyerek Sri Lanka ve Pakistan’dan sonra IMF kapısına giden üçüncü Asya ülkesi oldu.