Et ve Süt Kurumu’nun et fiyatına yüzde 48’lik zam yapmasının ardından bile kuyruklar kesilmedi. İzmir’de, kasaplardan daha ucuz ürün satan Et ve Süt Kurumu’nun ve Buca’da ‘askıda ekmek’ veren ekmek fırınının önünde uzun kuyruklar sürüyor.

Yoksulluk kuyrukları uzadı

Berkay SAĞOL

İktidarın yanlış ekonomi ve üretim politikaları sonucunda halkın alım gücü her geçen gün daha da hızlı bir şekilde düşüyor. Son olarak hayvancılıkta yaşanan kriz etkisini gösterdi ve kasaplardan daha ucuz ürün satan Et ve Süt Kurumu (ESK) kırmızı et fiyatlarına bir defada yüzde 48 oranında zam yaptı. ‘Kamu yararını gözeterek’ piyasada rekabeti sağlamayı amaçlayan kurumun yaptığı fahiş fiyat artışıyla birlikte kıymanın kilogram fiyatı 56 TL’den 83 TL’ye, bir kilogram kuşbaşının fiyatı ise 62,50 TL’den 92 TL’ye çıktı.

Yapılan zammın ardından Et ve Süt Kurumu önünde oluşan uzun kuyruklar devam ediyor. Et ve Süt Kurumu İzmir Şubesi’nin önünde sabah başlayan kuyruklar akşam saatlerinde ürünlerin birçoğu bitene kadar sürüyor.

Kuyrukta bekleyen 64 yaşındaki Aylin Huma, “Dün öğleden sonra geldim bana sıra yaklaştığında ‘Kıyma kalmadı’ dediler. O yüzden sabah saatlerinde geldim. Soğuk havada bir 15 TL daha ucuza et almak için kuyrukta bekliyorum. Emekli insanım bu 15 TL’leri hesap ederek ay sonunu getirmeye çalışıyorum. Burada beklemeye mecburum” diye konuştu.

Çevredeki esnaftan bir kişi ise, “Burada her gün kuyruk daha kurum açılmadan sabah erken saatlerde başlıyor akşama kadar sürüyor. Herkes ucuza et ve tavuk almaya çalışıyor. İnsanlar buna mecbur bırakıldı” dedi.

yoksulluk-kuyruklari-uzadi-995485-1.

ASKIDA EKMEK KUYRUĞU

Ekmeğe gelen son zamlar nedeniyle birçok ilde hayata geçirilen ücretsiz, ‘askıda ekmek’ veren fırınların önünde uzun kuyruklar oluşuyor. İzmir’in en kalabalık ilçesi Buca’nın Şirinyer semtinde bulunan bir fırında yurttaşlar ücretsiz ekmek alabilmek için hemen hemen günün her saatinde fırın önünde kuyrukta bekliyor.