'Yoksullukla mücadele' diyen Corbyn umut oldu

DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere bugün tarihinin en kritik seçimi için sandık başına gidiyor.

Erken seçime giren partilerin gündeminde Brexit, Ulusal Sağlık Hizmeti (NHS), göç ve ticaret anlaşmaları bulunuyor. Yapılan son anketlerin ortalamasına göre, iktidardaki Muhafazakar Parti’nin oy oranı yüzde 42, ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin oy oranı ise yüzde 32 dolaylarında görünüyor. İşçi Partisi lideri Corbyn’in “Yoksullukla mücadele” söylemi içeren kampanyası ilgi çekiyor.

Ülkeyi erken seçime sürükleyen krizin nedeni olan Brexit konusunu seçim kampanyasının merkezine oturtan iktidardaki Muhafazakar Parti, Eylül ayında Avrupa Birliği (AB) ile vardığı Brexit anlaşması uyarınca ülkeyi 31 Ocak’ta birlikten ayırmayı vadediyor.

Ana muhalefetteki İşçi Partisi ise AB ile yeni bir anlaşmaya varma ve bu anlaşmayı, içinde AB üyesi kalmanın da bir seçenek olacağı yeni bir referanduma götürme sözü veriyor. Seçimlerde yer alacak diğer partiler olan Liberal Demokrat Parti ile İskoç Ulusal Partisi, Brexit’in iptalinden yana tutum alırken; Brexit Partisi ülkenin AB’den anlaşmasız ayrılmasını savunuyor.

Ülkede ilerici kesimlerin umudu olan Corbyn’in ise zengin kesimden ve şirketlerden daha fazla vergi alınmasıyla kamu harcamalarına daha fazla pay ayrılması, bütçeden sağlığa ayrılan payın her yıl yüzde 4,3 artırılması, en büyük altı enerji şirketi de dahil bazı sanayi kuruluşlarıyla Ulusal Posta İdaresi’nin kamulaştırılması, tüm çalışanlar için saatlik asgari ücretin 10 sterline çıkarılması gibi vaatleri bulunuyor.

NE OLACAK?

İngiltere’deki 46 milyon seçmenden bağlı bulundukları seçim bölgesi için bir aday seçmeleri bekleniyor. Her seçim bölgesinde en fazla oyu alan adayın 650 kişilik Avam Kamarası’na seçilmesi kesinleşiyor. Avam Kamarası’ndaki sandalyelerin yarısından fazlasını alan parti genellikle hükümeti kurmakla görevlendiriliyor. Bu da 326 milletvekiline tekabül ediyor. İngiltere’de seçim sistemi partilerin yüzde 50’nin altında oy alarak da iktidara gelmesine izin veriyor. Başbakan, seçimlerde galip gelen partinin milletvekilleri tarafından belirlendikten sonra Kraliçe tarafından atanıyor.