Yol ücreti yok, angarya çok

MELTEM DEMİRALP

Üniversite öğrencileri gelecekte yapmayı düşündükleri mesleğe dair tecrübe edinmek üzere yaz aylarını stajlarda geçiriyor. Fakat stajyerlik, emeğin en fazla sömürüldüğü çalışma biçimlerinden birine dönüşmüş durumda. Mimarlık sektöründe staj yapmış gençler, staj deneyimleri süresince iş tanımlarının dışında angaryaya zorlanıyor.

BirGün’e konuşan mimarlık öğrencileri, staj süresi içerisinde yoğun çalışma koşullarının ağırlıkta olduğunu ve kimsenin kendinden sonra gelene öğretme kaygısında olmadıklarını belirtiyor. Stajyer öğrenciler, öğretmekten çok zorlamaya ve dayatmaya yönelik koşullarda çalıştıklarını söylüyorlar.

YOL ÜCRETİ BİLE VERİLMEDİ

Ofis stajı süresince sabah 9.00’dan gece 24.00‘e kadar, bazen pazar günleri de dahil olmak üzere çalıştırıldığını belirten Nazan, “Sözüm ona gelecekte sektörde adeta bir yarışa hazırlandığımız için fedakârlık yapmamızın şart olduğunu söylüyorlardı. Sadece yemek giderlerimiz karşılandı, yol ve ekstra hiçbir ücret verilmedi” diyor.

TANIDIK YOKSA STAJ DA YOK

Staj yapacağı kurumu, referans-tanıdık aracılığı ile bulduğunu ifade eden Gülistan, kesinlikle liyakata dayalı bir süreç işlemediğini, bu durumu referans ile çalıştığı işlere yerleşen arkadaşlarından da duyduğunu ifade ediyor.

Fulya, staj yaptığı kurumdaki cinsiyetçi tutumlara dikkat çekerek; şantiye şefine soru sorduğunda kendi yüzüne bakılmayıp erkek stajyer öğrencilere konuyu anlattığını, şantiye şefinin kendi siyasi çevresinden stajyerlerle konuştuktan sonra onları diğerlerinin yanında şantiyeyle alakalı görevlendirdiğini belirtiyor.