AKP’li Afyon Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Afyon Kalesi’ne yapılan teleferik projesinde yolcu garantisinden vazgeçtiğini açıkladı. Zeybek, teleferik projesinin 100 milyon TL’ye mâl olacağını da belirtti.

Yolcu garantisinde geri adım
Afyonkarahisar Belediyesi

Berkay SAĞOL

AKP’li Afyonkarahisar Belediyesi, ekim ayındaki meclis toplantısında oy çokluğuyla kabul edilen yolcu garantili teleferik ihalesine tek firma katıldı. 27 Nisan’da gerçekleşen ihalenin ardından yüklenici firmaya yer teslimini yapmak için Erdal Akar Parkı’nda tören gerçekleşti.

Törende konuşan Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, teleferik projesinin maliyetinin yaklaşık 100 milyon TL olduğunu belirterek ihaleyi alan firmaya teşekkür etti. Zeybek, teleferiğin 2023 seçimleri öncesinde faaliyete alınacağını söyledi. Projenin detaylarıyla ilgili açıklama yapan Zeybek, ihalenin daha önce belirtildiği gibi 140 bin yolcu garantisi ile yapılmadığını kaydederek, “140 bin yolcu garantili değil, 160 bin yolcu garantisi diyecektim ama doğrusunu söyleyeyim. Yolcu garantili vermedik” dedi.

Zeybek, projeye ilişkin geçen ekim ayında AKP Afyonkarahisar İl Başkanlığı İl Danışma Meclisi toplantısında yaptığı açıklamada, “Teleferik projemiz vardı. Kasım ayı içerisinde yıllık yolcu garantisi ile inşallah ihaleye çıkıyoruz. Bazıları bunu farklı anlıyorlar. CHP ve İYİ Parti başkanları buradan zarar edilirse bu zarar AKP’li meclis üyelerinden tahsil edilsin diyorlar. Bu arkadaşlarımız sanırım hesap bilmiyorlar. Biz 15 yıllık garanti veriyoruz. Bir yolcu bedeli 25 lira. Yaklaşık maliyetimiz 52,5 milyon lira. 140 bin çarpı 15 dediğimizde 52,5 milyon lira ediyor. Biz 52,5 milyon lirayı 15 yıl vadeyle yaptırmış oluyoruz. Kendimiz yapmaya kalksak bankadan kredi alacağız. Buna yüzde 18 ila yüzde 25 faiz işleyecek’’ demişti.

‘DETAYLAR AÇIKLANMALI’

Projenin tüm detaylarının kamuoyuyla paylaşılmadığı için belirsizliklerin süreceğini belirten CHP Afyonkarahisar İl Başkanı Yalçın Görgöz, “100 milyon TL’lik bedelle demişler ama yapılan işin bedelleri tam net değil. İlk duyururken 70 milyon TL bedel demişlerdi ancak maliyetler her geçen gün artıyor. Yüklenici firma işe başladıktan sonra maliyetlerden dolayı işi yarım bile bırakabilir. Afyonkarahirsar’da tam olarak bunun gibi 10 yıldır bitirilemeyen ve defalarca ihale yapılan bir yeni müze kompleksi var. Afyon’da yapılabilecek bir sürü iş varken, daha farklı vizyon projeleri varken, kent merkezinde trafik, park ve toplu taşıma sorunu varken yurttaşlar, ‘Öncelikli olan proje bu mu olmalı?’ diye soruyor. Afyonkarahisar Belediyesi teleferik projesini tamamen iptal etmek istemedi ancak yolcu garantisi verdiği zamanda işin altından kalkamayacağını anladı ve o yüzden böyle bir karar aldılar. Yolcu garantisinden vazgeçilmesi olumlu bir durum ancak projenin tüm detayları kamuoyuna açıklanmalı” ifadelerini kullandı.