Yolda grubu son olarak yayımladığı ‘Mai’ albümüyle kendine has üsluplarını sürdürmeye devam ediyor. 9 şarkıdan oluşan albümü grup ‘Yaban Pop’ olarak tanımlıyor

Yolda grubu şarkılarını ücretsiz yayınlıyor: Maksat dayanışma

Burak Abatay - @abatayburak burakabatay@birgun.net

Yolda grubu yaz gibi cıvıl cıvıl şarkılarıyla uzun zamandır şarkılarını dinleyicileriyle bedelsiz olarak buluşturuyor. Grup kaydettiği tüm şarkıları yoldamuzik.com adresinden indirilmesine izin veriyor. Hatırı sayılır bir dinleyici kitlesi bulunan grup son zamanlarda sık sık konserlerle de dinleyicisinin de karşısına çıkıyor. Sahip oldukları tını 80’lerin, 90’ların Ezginin Günlüğü, Yeni Türkü, Mayıs Müzik Topluluğu gibi güzel gruplarını andırıyor. Konserler öncesinde bas gitarist Ömer Nafiz gruba dair sorularımızı yanıtladı.

■Yolda grubunun hikâyesi nedir? Nasıl başladınız?
Yolda 2007- 2008 yıllarında Büyükada’da bir grup müzisyenin yolunun kesişmesi ve kendi yollarında biriktirdikleri müzikleri paylaşmaları ile yoluna başladı. Genel yapısı itibarıyla bağımsız ve kollektif bir oluşum. Bu oluşum zaman içerisinde bünyesinde yer alan müzisyenlerin dışında şarkılarına resim çizenlerin, video/klip hazırlayanların, stüdyolarını açanların ve dinleyenlerinin sayesinde adeta bir aile haline gelmiştir. Ve gücünü, müzikal ifadesini tam olarak buradan almaktadır. 2017 senesinde “yaban pop” olarak tanımladıkları son albümü ‘MAİ’ olmak üzere toplam beş albüm yayınlamıştır. Bu albümlerin bazıları ev kayıtları bazılarıysa da stüdyo kayıtlarıdır.

■Hakkınızda çok az bilgi var. Kimlerden oluşuyor grup?
Son bir senedir grubun sabit üye sayısı yedi kişi. Bu yedi kişi vokal ve trompet, soprano/alto/tenor/ bariton saksafonlar, ukulele, elektrik/akustik gitarlar, bas gitar ve bateri’den oluşuyor. Konserlerde yer yer bu sayı artabiliyor. Vokal ve trompette Zeynep Kuyumcu var. Siney Yılmaz ise soprano/alto/tenor saksafonda; Duru Tuna alto saksafonda; Barış Ertürk tenor/bariton saksafonda. Okan Kaya ukulele ve elektrik gitar; Volkan Polat elektrik ve akustik gitar; Ömer Nafiz bas gitar çalıyor. Bateride ise Mertcan Bilgin var.

■Grubun ismi bir misyona sahip midir?
Grubun ismi başlı başına bir misyonsuzluk belirtisi. Bir misyonu takip edemeyecek kadar tembeliz. Misyon da komik bir lafmış, bununla ilgili şarkı yapalım en kısa zamanda.

Amacımız dayanışmaya katkı sağlamak
■Son yıllarda karşımıza çıkan özgürlükçü ve bağımsız müziğin temelleri sizde de mevcut. Albümlerinizi internetten ücretsiz yayımlıyorsunuz. Neyi amaçlıyorsunuz böylelikle?
Sevenlerimiz gönül rahatlığı ile dinlesin, barış ve sevgi yolunda dayanışmaya bir katkımız olsun diye ücretsiz yayınlıyoruz.

■Albümlerle beraber güzel resimler de beraberinde paylaşıyorsunuz… Kimler çiziyor resimleri?
Ekin Taylor isimli çok hoş bir arkadaşımız çiziyor.

yolda-grubu-sarkilarini-ucretsiz-yayinliyor-maksat-dayanisma-454959-1.

■Sizi dinlerken sanırım biraz Yeni Türkü, biraz Ezginin Günlüğü tadı almak mümkün. Sizin böyle benzetmeleriniz var mı kendiniz için?
Kendimizi pek bir şeye benzetemiyoruz aslında. Çok geniş bir yelpazede sevdiğimiz gruplar var tabii ki. Hariçten Gazelciler, Bandista, Gevende hep alışveriş içinde olduğumuz kardeş gruplar. Birbirimizden etkilenmemiz çok doğal. Cem Karaca’nın da bir şarkısında dediği gibiyiz biz: “Hep bir hallı turhallıyız/ Biz bize benzeriz.”

Yaşadıklarımızdan besleniyoruz
■Toplumsal mesajlarınızı da çok güzel, basit ve sade bir biçimde aktarabiliyorsunuz… Nelerden besleniyorsunuz?
Aslında toplumsal mesaj verelim gibi bir kasmamız hiçbir zaman olmuyor. Spontane duygularla o anı en iyi hissettiren notalar ve sözleri bir araya getiriyoruz. Ve bunu mümkün olan en basit haliyle ifade etmeye çalışıyoruz. Yolda yaşadıklarımızdan besleniyoruz, esinleniyoruz diyelim.

■Popüler olmak gibi bir kaygınız var mı?
Öyle bir kaygımız olduğunu düşünmüyorum. Bilenler bilmeyenlere anlatır zaten.

■Peki ya korkunuz?
Epeyce kalabalık bir grubuz, bir şeylerden korkmamızı gerektirecek bi durum yok. Şaka bir yana Dünyanın hali pek parlak değil şu sıralar..korku değilde herkes gibi endişelerimiz var. Ama umudumuz da var her zaman. Barışa sevgiye ve dünyaya karşı inancımızı kaybetmememiz lazım.

■Bizi bekleyen yeni çalışmalarınız var mı?
Biriktirdiğimiz fikirler var tabii ki. Onlar olgunlaşmaya başlayınca tekrardan stüdyoya gireriz bu yaz sonu diye düşünüyorum ama dediğim gibi yolda neler çıkar karşımıza bilemem. Kısmet diyelim. Bu aralar yayma dönemindeyiz.