Yapımı yılan hikâyesine dönen Kilimli Sahil Yolu geçen hafta sonu açılacaktı. Dalgalar yolu dördüncü kez yutunca açılış ertelendi. Rize’de ise sahil yürüyüş yolu çöktü, oluşan devasa çukura belediye aracı düştü.

Yollar çöküyor, hesap veren yok

HABER MERKEZİ

Zonguldak’ta yapımı 9 yıldır süren Kilimli Sahil Yolu, sel ve yağış nedeniyle bugüne dek dört kez çöktü. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen cumartesi günü yolun açılışını yapacaktı; ama dalgalar yine yolu yuttuğu için tören ertelendi. CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, “Ulaştırma Bakanlığı yolu yapan şirketi koruyor. Ama son yaşananlarla malzemeden çalındığı, kot seviyesinin düşük olduğu, bu nedenle dalgaların yolu yuttuğu ortaya çıktı. Vatandaşların canı hiçe sayılıyor” dedi.


Yapımına 2002 yılında başlanan, 2011 ve 2020’de iki kez ihale edilen Kilimli Sahil Yolu, yaklaşık 500 milyon liraya mal oldu. Yanlış yapım tekniğiyle denize sıfır ve aynı kotta yapıldığı için eleştirilen yol, 13 Ocak’ta bir kez daha fırtınayla gelen dev dalgaların altında kaldı. Bu nedenle AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 22 Ocak’ta yapacağı açılış ‘kötü hava koşulları’ gerekçe gösterilerek ertelendi. CHP’li Demirtaş dün yaptığı açıklamada, Ulaştırma Bakanlığı’nı defalarca belirterek, bu yolun yurttaşlar açısından hayati risk taşıdığını vurguladı.

YOLSUZLUK SORUŞTURMASI

Bu yolla ilgili 2017’de ‘ihaleye aykırı malzemeler kullanıldığı’ iddiasıyla soruşturma başlatıldığı, bakanlığın savcılığa gönderdiği teftiş raporu üzerine takipsizlik kararı verildiği de ortaya çıktı. Demirtaş, şu bilgileri verdi:

“29 Mart 2017’de bir kişi tarafından yol yapımında gerçeğe aykırı kantar fişleri düzenlendiği, ihaleye aykırı malzemeler kullanıldığı, yani yolsuzluk yapıldığı ihbar edildi. Bu ihbar üzerine soruşturma açıldı. Bu soruşturmada ‘suçtan zarar gören’ olarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan rapor istendi. Bakanlık savcılığa bir yazı yazdı ve Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın inceleme raporunu gönderdi. Bu raporda, ihbar edilen konuların tamamının uygun olduğu belirtildi. Aslında bakanlık, verdiği bu raporla söz konusu yolda yapılan yolsuzlukları örtbas ederken, yol yapımında kusurlu olduğu iddia edilen Şen İnşaat şirketini akladı. Savcılık da ayrıca bir bilirkişi incelemesi yaptırmak yerine bakanlığın raporuyla yetindi ve takipsizlik kararı verdi.”

İHBAR DOĞRUYMUŞ

Bu karara karşın yaşananların gerçeği ortaya çıkardığını belirten Demirtaş, “Kot seviyesi düşük olduğu için dalgalar defalarca yolu yuttu. Düzgün malzeme kullanılmadığı için yolda sürekli çökme, kayma yaşanıyor. Vatandaşların can güvenliğini ciddi şekilde tehdit eden pek çok kaza oldu. Son olarak 13 Ocak’ta bir kez daha yapılan ihbarın doğru olduğu ortaya çıktı. Bu ihbar yeniden gündeme alınmalı ve iddialar bağımsız müfettişlerce araştırmalı” ifadelerini kullandı.

***

Yürüyüş yolu çöktü, işçi ölümden döndü

Rize’de sahildeki yürüyüş bandında göçük oluştu, üzerindeki belediyeye ait süpürme aracı çukura düştü. Aracı kullanan işçi, şans eseri yara almadan kurtuldu.

Olay, önceki akşam kent merkezindeki Mesut Yılmaz Sahil Parkı’nda meydana geldi. Rize Belediyesi’ne ait süpürme aracı, denize dolgu yapılarak kazanılan parkta yer alan yürüyüş bandını süpürdüğü sırada aniden göçük oluştu. Temizlik aracı, göçükle oluşan çukura düştü. Olayda yara almayan sürücü, çukura gömülen ve camı kırılan araçtan çıkmayı başardı. Temizlik aracı, vinçle bulunduğu çukurdan çıkarıldı. Belediye ekipleri çukuru kapatarak önlem aldı. Görgü tanığı Kamil Doğruyol, “Süpürme aracı sürekli bu bandı süpürüyordu. Bir anda oldu. Galiba zamanla oranın altı aşındı, temizlik aracı oradan geçerken oluşan göçüğün içine düştü. Burada ilk defa böyle bir şey oldu. Kış sezonu olduğu için şu an sahilde kimse yok ama yazın burası çok kalabalık oluyor. Yazın olsaydı çok kişi o göçüğe düşmüş olurdu. Bu olay ucuz atlatıldı" dedi.