Her yıl trafik/servis kazalarında yüzlerce işçi can veriyor. Bu kazalardan ders de alınmıyor. Önceki gün 3 işçinin öldüğü Manisa Saruhanlı’da, işçiler yine traktör römorkunda görüntülendi.

Yollarda ölüyoruz

Emek Servisi

Türkiye’de yaşanan iş cinayetlerinin nedenleri arasında trafik/servis kazaları ilk sırada geliyor. Denetimsizlik ve alınmayan önlemlerin sonucu olarak her yıl yüzlerce işçi bu kazalarda hayatını kaybediyor. Bu işçilerin önemli bir bölümünü ilkel koşullarda seyahat etmek zorunda kalan mevsimlik tarım işçileri oluşturuyor. 2021 Türkiye’sinde tarım işçileri halen traktör römorklarında, kamyonet kasalarında taşınmaya devam ediyor.

Son olarak önceki gün Manisa’nın Saruhanlı ilçesinde yaşanan kazada, traktör römorkunda taşınan üzüm işçilerinden Ajda Tan, Zöhre Sağ ve Nilgün Gülal hayatını kaybetti, 10 işçi ise yaralandı. Ama bu kazadan da ders alınmadı. Olayın üzerinden henüz bir gün bile geçmemişken İHA muhabirleri, yine aynı bölgede, Saruhanlı’da çok sayıda tarım işçisinin -yasak olmasına karşın- traktör römorklarında ya da kamyonet kasalarında taşındığını görüntüledi.

DENETİMLER YETERSİZ

Manisa, Türkiye’de en çok traktöre sahip olan il. Manisa’daki tarla ve bağlarda günlük 100 ila 120 lira yevmiyeyle çalışan mevsimlik işçiler, üreticiler tarafından çoğunlukla traktör ya da kamyonet kasalarında taşınıyor. Bazı üreticilerin kurallara uyarak işçileri minibüs ya da otobüslerle taşıdığı görülse de, maliyetin yüksekliği gerekçesiyle çok sayıda üretici, işçileri ilkel koşullarda taşımayı tercih ediyor. Manisa İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, tarım işçilerinin taşındığı yol ve güzergâhlarda denetim yapsa da bu denetimlerin yetersiz kaldığı görülüyor.

ÖLÜM NEDENLERİNDE İLK SIRADA

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin verilerine göre, iş cinayetlerinin nedenlerinin arasında trafik/servis kazaları ilk sırada bulunuyor. Yaşamını yitiren her 5 işçiden biri trafik/servis kazalarında can veriyor. 2019 yılında iş cinayetleri sonucu ölen en az bin 736 işçinin 392’si (yüzde 22’si) bu kazalarda hayatını kaybetti. 2018 yılında çalışırken can veren en az bin 923 işçinin de 408’i (yüzde 21’i) yine trafik/servis kazası sonucu yaşamını yitirdi.