Kayyum atanan Mardin Büyükşehir Belediyesi’nde açılan yolsuzluk soruşturması kapsamında ifade veren iş insanı Şerif Acar, kayyumun kullandığı Audi A6 aracın verdiği rüşvetle alındığını ve toplamda 3,5 milyon TL civarında paranın kendisinden zorla alındığını kaydetti.

Yolsuzluğun ardı arkası kesilmiyor: Kayyumun arabası rüşvet parasıyla alınmış

Mardin Büyükşehir Belediyesi’nde “yolsuzluk”, “ihaleye fesat karıştırma”, “zimmet”, “rüşvet”, “kayırma” gibi suçların ardı arkası kesilmiyor.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre, Mülkiye Müfettişlerinin incelemeleri sonrası başlatılan soruşturmada 26 Kasım’da çok sayıda kişi gözaltına alınmış, gözaltına alınanlardan Genel Sekreter Yardımcılığı dahil 6 ayrı görevde bulunan Zeyni Teker ile birlikte bu döneminde iş yapılan iş insanlarından Şerif Acar da tutuklandı.

Soruşturmaya daha önce belediye iştiraki Kent AŞ. soruşturmasında tutuklanan ancak 1.7 milyon TL ödeyerek serbest bırakılan eski Kent AŞ. Genel Müdürü ve Dicle Elektrik Dağıtım AŞ. (DEDAŞ) Mardin İl Müdürü Mehmet Bulut da dahil edildi. Aynı zamanda yine belediyedeki başka bir “yolsuzluk” soruşturmasında tutuklanan belediyenin iş yaptığı Elazığlı firmanın sahibi Adnan Yüksel ile kayyum Yaman’ın yeğeni olarak bilinen Yunus Emre Akça da soruşturmaya dahil edilen isimlerden oldu.

‘TÜM İŞLER KAYYUM TALİMATIYLA YAPILDI’

Belediye bütçesinden kayyum döneminde 10 milyon 937 bin 905 TL’ye ihale edilerek yaptırılan Kamor Millet Bahçesi’nin ihalesine dair başlatıldığı öğrenilen soruşturmada söz konusu isimlere “İhaleye fesat karıştırma” olduğu belirtildi.

Kamor Millet Bahçesi projesi Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) döneminde Kamor Yaşam Alanı projesi olarak hazırlanmış, maliyeti 2 milyon 600 bin TL olarak belirlenmişti. Soruşturma kapsamında önümüzdeki günlerde iddianamelerinin tamamlanması beklenen isimlerin bir kısmının ifadelerine ulaşılırdı. Alınan ifadelerde belediye yetkilisi olarak görevlendirilen isimler, tüm işlemleri kayyum Mustafa Yaman’ın talimatıyla yaptıklarını dile getirdi.

İfadeler, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun kayyum atamalarını “Kaynaklar halka harcandı” sözleriyle savunmasının aksine kayyum döneminde belediyelerin “yolsuzluk” merkezi haline geldiğini ortaya koydu.

Çarpıcı detayların yer aldığı ifadelere göre, kayyum dönemi Genel Sekreter Yardımcısı olan Zeyni Teker, yapılan ihalelerden haberi olmadığını ileri sürerek, kendisinin belediyede MARSU Yönetim Kurulu Üyesi, Kent AŞ. Yönetim Kurulu Üyesi, İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı, Teftiş Kurulu Başkanlığı, Maarif Müfettişliği ve Genel Sekreter Yardımcılığı olmak üzere 6 birime baktığını kaydetti.

6 ayrı birime bakması dolayısıyla imzaladığı belgelerin hangi ihalelere ilişkin olduğunu bilmediği savunan Teker, “Tüm işlemleri Mustafa Yaman’ın talimatları doğrultusunda yaptım. İhalelerle ilgili bilgi sahibi değilim. İhaleden de anlamam. Eğitimciyim” dedi. İfadesinin devamında kendi imzalarının olmasına rağmen ihale komisyonlarıyla ihale kabul dosyalarının kayyum Mustafa Yaman’ın yeğeni olarak bilinen ve belediyeye dair başka bir soruşturmada tutuklanan Yunus Emre Akça tarafından hazırlandığını söyleyen Teker, “Yunus Emre komisyonları hazırlar ve her şeye o karar verirdi” diye belirtti.

‘İHALEMİN İPTAL OLMAMASI İÇİN PARA VERDİM’

Kamor Millet Bahçesi’nin ihalesine ilişkin Mehmet Bulut da sözleşme kapsamında 1 milyon 945 bin TL değerindeki malzemelerin alımının firma tarafından yapılacağını ancak teslim edilip edilmediğini bilmediğini öne sürerek, Zeyni Teker ve Yunus Emre Akça’nın müfettiş incelemelerinden kısa süre önce geçmiş tarihli teslim tutanağı imzalattıklarını ifade etti.

Dosyada en dikkati çeken ifade ise, Kamor Millet Bahçesi’nin ihalesi ile birlikte daha sonra cüzi bir miktar karşılığında işletmesini devralan iş insanı Şerif Acar’ın oldu.

Acar, ifadesinde belediye yöneticilerine rüşvet verdiğini, Mustafa Yaman’ın kullandığı arabanın dahi kendisinin verdiği parayla alındığını söyledi.

Acar, ifadesinde şunları kaydetti:

“Açık ihale ile Kamor'un ihalesi benim şirketimde kalmıştır. İhalenin iptal edilmemesi için Vali Mustafa Yaman'ın adamı olarak bildiğim Adnan Yüksel ve Mehmet Bulut yanıma gelerek para istedi. Parayı vermem durumunda ihalenin iptal edilmeyip teminatlarımın yapılacağını söylediler. Ben de cebir ve tehdit altında bulunduğum için ihalemin iptal olmaması için Adnan Yüksel'e toplamda 2 milyon 300 bin TL'ye yakın para verdim. Parayı Akü Mesken şirketim adına olan Halk Bankası'ndaki çeklerden verdim. Para ile bildiğim kadarıyla 2018 yılında Vali Mustafa Yaman’ın kullandığı 2018 model Audi A6 ve 2 adet 2018 model Passat araç alındı. Diğer araçları bildiğim kadarıyla bir tanesi Adnan Yüksel’de diğeri de Abdullah Yiğit’de. Ayrıca Mehmet Bulut’a 2 adet 150 bin TL, bir adet 100 bin TL’lik çek vermiştim. Mehmet Bulut 2 adet 150 bin TL çeki daha sonra iade etti. Ben ona tekrardan 200 bin TL değerinde çek verdim. Şirketim Akü Mesken adına bu çeki de verdim. O çekler şu an Mehmet Bulut’ta durmaktadır. Çekler Akü Mesken Şirketin adına olan Halk Bankası'ndaki çeklerdir. Bir de Yunus Emre Akça, hak edişlerimi alabilmem için benden zorla 825 bin TL aldı. Ortağım H.D. aracılığı ile nakit olarak kendisine 825 bin TL verdim. Konuyla ilgili Cumhuriyet savcılığına şikayette bulunacağım.”