‘SGK’de 1 milyar TL’lik yolsuzluk’ sorusu bir yıldır yanıtsız. Soruşturmanın detayları kamuoyundan sır gibi saklanırken, soru önergesi veren CHP’li Murat Emir “Yolsuzluğun boyutu gözler önüne serildi” dedi.

Yolsuzluk 1 yıldır sır gibi saklandı
Fotoğraf: Depo Photos

BirGün/Ankara

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) 1 milyar TL zarara uğratıldığı iddialarıyla başlatılan soruşturmanın detayları bir yıldır kamuoyundan gizleniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, CHP Ankara Milletvekili Murat Emir’in konuyla ilgili soru önergesini yanıtlamıyor. Yolsuzlukla suçlanan firmalar arasında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun kuzeni Mehmet Soylu’nun bir dönem ortağı olduğu RD Global/İnvamed firması da bulunuyordu. Yolsuzluk iddialarının üstünün örtülmeye çalışıldığını öne süren Emir, Bakan Bilgin’e “Neden dosyanın ayrıntılarını açıklamıyorsunuz? Kamuyu zarara uğratmakla suçlanan kamu görevlileri kimler? Bu dosyada kimleri koruyorsunuz?” sorularını yöneltti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın kamuyu zarara uğratan sorumlular hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulduğunu açıklaması, gözleri bir kez daha SGK’deki 1 milyar TL’lik yolsuzluk iddialarına çevirdi. Bakanlığın suç duyurusunun detayı ile ilgili herhangi bir bilgi vermemesi de yeni soruları beraberinde getirdi. CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, yaklaşık bir yıl önce SGK’ye yönelik bazı iddiaları gündeme getirmiş ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun kuzeni Mehmet Soylu’nun ortağı olduğu RD Global/Invamed firmasının 15 TL’lik ürünü SGK’ya bin TL’ye sattığını iddia etmişti. Bu iddiaların ardından firma, Mehmet Soylu’nun sağlık sorunları nedeniyle yönetim kurulu üyeliğinden istifa ettiğini duyurmuştu. Bunun üzerine konuyu Meclis gündemine getiren CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi sundu.

SORUYU YANITLAMIYOR

Aradan bir yıl geçmesine rağmen önergesinin halen yanıtlanmadığını belirten CHP’li Emir, bakanlığın son yaptığı açıklamayla da kamunun zarara uğratıldığını kabul etmiş olduğunu dile getirdi. Emir, şunları söyledi:

“Biz, bu yolsuzluk iddialarını gündeme getirdiğimizde Mehmet Soylu, apar topar firmadaki yönetim kurulu üyeliğinden istifa etti. Oysa yolsuzluk iddialarına konu işlemler zaten Soylu’nun yönetim kurulu üyeliği dönemine aitti. Çalışma Bakanlığı’nın son yaptığı açıklama da aslında yolsuzluğun gelmiş olduğu boyutları göz önüne seriyor.”

KAMUOYUNA AÇIKLANSIN

“Adliyede de suç duyurusu dosyasının sır gibi saklanmaya çalışıldığını biliyoruz. Bu suç duyurusunun ayrıntıları bir an önce kamuoyuna açıklanmalıdır. Soylu’nun kuzeninin firmasının bu iddialarda ne kadar yer aldığı da kamuoyu tarafından bilinmelidir. Kaldı ki mesele yalnızca Soylu ve şirketi değil. 1 milyar TL’lik bir yolsuzluktan bahsediliyor ve bu sürecin içerisinde hangi kamu görevlileri var, hangi firmalar var tek tek kamuoyuna açıklanmalıdır. Bununla birlikte kamuyu zarara uğratan kamu görevlileri kimlerdir ve bu kişiler halen görevde midir bu bile bilinmiyor. Dolayısıyla Bakan Bilgin, büyük bir yükün altındadır ve bir an önce kamuoyunu süreçle ilgili aydınlatmalıdır.”

GÖREVDELER Mİ?

CHP’li Emir, Bakan Bilgin’e ayrıca şu soruları yöneltti:

“Kamuyu zarara uğratmakla suçlanan görevliler kimlerdir? Bu kişiler halen görevde midir? Görevden alındılarsa hangi tarihte görevden alınmışlardır? Özel sektörde kimlerle ilişkili olmakla suçlanmaktadırlar? Bu kişiler arasında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun kuzeni Mehmet Soylu’nun yönetim kurulu üyesi olduğu firmadan yetkililer var mıdır? Kamunun uğratıldığı zararın toplam miktarı ne kadardır? Bu süreçle ilgili de yayın yasağı getirilmesi düşünülmekte midir?”