Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde başlatılan 1 milyar TL’lik usulsüzlükle ilgili soruşturmanın, İçişleri Bakanı Soylu’nun kuzeni Mehmet Soylu’nun bir dönem ortağı olduğu şirkete yönelik yürütüldüğü ortaya çıktı.

Yolsuzluk soruşturmasından tanıdık isim çıktı: Soylu’nun kuzeni

Mustafa BİLDİRCİN

Sosyal Güvenlik Kurumu’nda (SGK) başlatılan 1 milyar TL’lik usulsüzlükle ilgili soruşturmanın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun kuzeni Mehmet Soylu’nun ortağı olduğu Invamed isimli şirkete yönelik olduğu ortaya çıktı. Soruşturma, çok sayıda ürün grubunun geri ödemesinde usulsüzlük iddiasını kapsadığı anlaşıldı.

Bazı ilaç ve tıbbi cihaz ödemelerinde milyarlarca liralık usulsüz ödeme yapıldığına ilişkin iddialara yönelik soruşturmanın ayrıntılarında dikkati çekici detaylar yer aldı. Edinilen bilgiye göre üst düzey bürokratların görevine son verilmesine kadar uzanan soruşturmanın bir ayağının da İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun kuzeni Mehmet Soylu’nun ortağı olduğu İnvamed firması olduğu aktarıldı.

KODLAR ARASINDA UYUŞMAZLIK

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, firmanın toplam 16 ürün grubunda hastanelere verdiği ürünlerin Ürün Takip Sistemi (ÜTS) kayıtlarıyla Sağlıkta Uygulama Tebliği (SUT) kodları arasında uyuşmazlık olduğunu belirledi. Firmanın birçok ürününün sertifikalarına yönelik de usulsüzlükler tespit edilirken firmadan açıklama talep edildi. Firmanın ürünlerinin görselleri ile ÜTS kayıtlarındaki ürünler arasında farklılık bulunduğu kaydedildi.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’ndan firmaya gönderilen yazıda, şu ifadelere yer verildi:

“Kurumumuza yapılan bildirim sebebi ile üreticisi olduğunuz tespit edilen Ürün Takip Sisteminde kayıtlı Aterektomi, Trombektomi ve Aspirosyon Sistemleri, Aterektomi Kateteri - Trombektomi Kateteri, Tromboliz Kateteri, Tromboaspirasyon Kateteri, Steril Kateter, Steril Kılavuz Tel, Steril Kanül, Steril Embolizasyon ve Kapama Seti, Steril İntroduser, Steril Cerrahi Yaşıtrırıcı, Sretil Embolizan Ajan, Isıtma ve Soğutma Pedi, ICT Karıştırma Cihazı, Radyofrekans Ablasyon Sistemi adlı ürün grupları hakkında 7223 sayılı kanun kapsamında inceleme başlatılmıştır."

BAKAN TELKİNDE BULUNDU MU?

CHP Milletvekili Erkan Aydın, bir bakan ve bakan yardımcısının yakınlarının da adının karıştığı belirtilen SGK’deki 1 milyar TL’lik usulsüz ilaç ve tıbbi cihaz ödemelerine ilişkin iddiaları TBMM gündemine taşıdı.

CHP’li Aydın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin’in yanıtlaması istemiyle şunları sordu:

• Soruşturma ve inceleme sonucunda hangi bulgulara ulaşıldı?
• Soruşturma sırasında kaç kişi görevden alındı? Bu kişilerin görevleri nelerdir?
• Kamuyu zarara uğratan şirket hangi bakanın yakınıdır?
• Söz konusu bakan gerek Sağlık Bakanlığı’na gerek SGK yetkililerine baskı yapmış mıdır, telkinde bulunmuş mudur?"