2008’de yolsuzluk suçlaması ve 2017 yılında da kardeşinin darbe girişimine katılmış olması sebebiyle AKP’deki görevlerinden istifa etmek zorunda kalan Şaban Dişli büyükelçi yapıldı!

Yolsuzluk ve darbeden gitti büyükelçi olarak geri geldi!

AKP’nin en tartışmalı isimlerinden biri olan parti kurucularından Şaban Dişli, Hollanda ile normalleşme yönünde atılan adımların ardından Lahey Büyükelçisi olarak atandı. Dişli, daha önce sırasıyla yolsuzluk suçlaması ve kardeşinin 15 Temmuz Darbe Girişimi’ne katılmış olması nedeniyle iki kez görevinden istifa etmişti.

Dışişleri Bakanlığı’ndan konu ile ilgili yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Türkiye ile Hollanda arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik olarak mutabık kalındığı üzere karşılıklı atanan Büyükelçiler bugün açıklanmıştır. Bu çerçevede, Sayın Cumhurbaşkanımızın onayıyla Şaban Dişli Lahey Büyükelçimiz olarak atanmıştır. Hollanda Dışişleri Bakanının Ekim ayının ilk haftasında ülkemize yapması planlanan resmi ziyaret, ilişkilerin normalleştirilmesi yönündeki müteakip adımı oluşturacaktır. Memnuniyet verici bu gelişmelerin, Hollanda’yla 400 yılı aşan köklü ilişkilerimize ve AB üyelik müzakere sürecimize olumlu yansımasını temenni ediyoruz.”

15 Temmuz tartışması

Eski milletvekili Dişli, AKP’nin kurucu isimlerinden biri. Kamuoyu Dişli’nin ismini son olarak 15 Temmuz Darbe Girişimi’ne katılan ve Yurtta Sulh Konseyi üyesi olduğu iddia edilen Türmgeneral Mehmet Dişli nedeniyle tartışmıştı. Darbe Girişimi ardından 30 Ağustos 2017’de Erdoğan’ın ekonomiden sorumlu başdanışmanı olan Dişli, 19 Ekim 2017’de görevinden istifa etmişti. Dişli, istifasına dair yaptığı açıklamada, “Partime ve sayın genel başkanım Recep Tayyip Erdoğan’a her zaman, hangi makam ve mevkide olursa hizmet etmeyi bir onur olarak kabul ediyorum. Partimi ve Sayın Genel Başkanım Recep Tayyip Erdoğan’ı haksız yere, daha fazla yıpratmamayı teminen bu kutlu görevden istifa ettim” demişti.

Yolsuzluk suçlaması

Ancak Dişli ile ilgili tartışmalar bununla da sınırlı değil. 2008 yılında, o dönemde CHP Grup Başkanvekili olan Kemal Kılıçdaroğlu, düzenlediği basın toplantısında, Şaban Dişli’yi, “Silivri’de bir arsanın imar durumunu değiştirme karşılığında 1 milyon dolarlık iş takibi ücreti talep etmekle” suçlamıştı. Kılıçdaroğlu, “Akademi Ofset A.Ş ile Şaban Dişli arasında imzalandığı ileri sürülen rüşvet belgesini” gazetecilere dağıtmış ve Dişli’nin istifa etmesini istemişti.

İddialara bir basın toplantısıyla yanıt veren Dişli, söz konusu para karşılığında iş takip belgesinin, ‘hukuki bir formatta hazırlandığını’ belirterek, “Basında yer alan başlıksız belge, eski ortağıma kredi temininde yardımcı olduğumu gösteren bir belgedir” demişti.

Bir süre devam eden polemiğin ardından iddialara cevap vermekte zorlanan Dişli, 2 Eylül 2008’de AKP’nin Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) ve Merkez Yürütme Kurulu’ndaki (MYK) görevlerinden istifa etmişti.

İddialar sonrası Kılıçdaroğlu’nun yaptığı suç duyurusu üzerine, Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatmıştı. Dişli’nin milletvekili olması nedeniyle, TBMM Başkanlığı’na gönderilen soruşturma dosyası, tam 8 yıl boyunca rafta bekletilmişti. Bu sürenin ardından dosyayı inceleyen savcılık ‘kovuşturma yapılmasına yer olmadığı’na karar vermişti.