Ligde ilk 6 sıradaki takımların 5’inin kazandığı bir haftayı geride bıraktık. Son haftalar yaklaştıkça takımların sıralamadaki yerleri aşağı yukarı belli oluyor.

Yolun sonu görünüyor

Sultanlar Ligi’nde 22. haftayı geride bırakırken, normal sezonun bitimine 4 maç kala takımların ligin sonundaki pozisyonları yavaş yavaş şekilleniyor. Ulusal takım sezonu yaklaşırken orta oyuncularımızın formunda da gözle görülür bir gelişme var.


Sultanlar Ligi’nde ilk 6 sıradaki takımların 5’inin kazandığı bir haftayı geride bıraktık, Özellikle sezonun son haftaları yaklaştıkça ve takımların sıralamadaki yerleri aşağı yukarı belli olmaya başladıkça, çekişmeli maçların sayısında da gözle görülür bir azalma oluyor. Hatta üst sıralardaki takımların kendi aralarında yaptıkları maçlarda dahi son haftalarda bekleneni veremeyen müsabakalar izledik. Örneğin ligin ilk yarısında oynanan 13 hafta boyunca, kaybeden takımlar hafta başına ortalama 5,2 set almayı başarırken, ikinci yarıda şu ana kadar oynanan 9 haftada kaybeden takımlar hafta başına 4 set alabildiler. Hele son 3-4 haftada bu ortalama 3 setin de altına düşmüş durumda. Yani kaybeden takımların, maça ortak olma oranı giderek düşüyor. Geçtiğimiz hafta içinde, erteleme maçında Galatasaray, Fenerbahçe karşısında, hafta sonunda THY, Vakıfbank karşısında oldukça silik bir görüntü ortaya koydular. Genel bir sıralama değerlendirmesini yazının sonuna saklayıp haftayı mercek altına alalım.

Eda ve Kübra Formunu Yükseltiyor

Haftanın en rahat kazanan takımı Fenerbahçe’ydi. Ligin kalbur üstü takımlarından Kuzeyboru’yu çok net set skorlarıyla mağlup ettiler. Kuzeyboru en son 15 Ocak’ta Türk Hava Yolları deplasmanında 25-14, 25-21 ve 25-9 gibi skorlarla kaybettiğinde bu kadar etkisiz kalmıştı ki, sezon başındaki o felaket 5’te 5 mağlubiyet performansının ardından toparlandıklarından beri bu şekilde ezilmiyorlardı. O meşhur THY maçında yüzde 41 servis karşılama ile oynamıştı Kuzeyboru. Aslında geçtiğimiz cumartesi günü Fenerbahçe deplasmanında bu alanda rakiplerine ezilmediler, zira Fenerbahçe’de yüzde 42’ye karşı yüzde 44’le oynadı, fakat hücum yüzdeleri arasındaki gözle görülür fark sarı-lacivertlilerin rahat bir galibiyet almasını beraberinde getirdi. Sarı-lacivertlilerin maç boyunca 11 ace attığını da not düşelim. Kuzeyboru bu alanda da sadece 3’te kaldı. Ev sahibinin en skorer isminin Eda Erdem olması sevindirici. Kaptan, maç sonrası yapılan röportajda da ulusal takım sezonunu özlemiş görünüyordu. Umarız sezon başında hafif soru işaretleri uyandıran formunu yükseltmeyi önümüzdeki 2 ayda da sürdürüp, mayıs sonu başlayacak Uluslar Ligi’ne en iyi şekilde girer.

Eczacıbaşı ise, küme düşmesi artık neredeyse kesinleşen Yeşilyurt karşısına, smaçörleri Hande Baladın ve Saliha Şahin dışında tamamen yedek kadroyla çıktı, fakat bu yedek kadro, 3-0 kazanmasına rağmen Ferhat Akbaş’a pek iyi sinyaller vermemiş olacak ki, maç sonunda Akbaş oyunculara ceza mahiyetinde bir manşet antrenmanı yaptırdı. Maçın tabii ki en akılda kalıcı hadisesi, kariyerinde ilk kez ilk 6’da maça başlayan libero Zeynep Palabıyık’tı. Zeynep’in tabii ki gidecek çok yolu var, bununla beraber artık Avrupa’nın önde gelen takımlarından birisinin iki numaralı liberosu. Bu yüzden kendisine her zaman destek olmakla beraber gerektiğinde de eleştirilerimizi yapmalıyız. O artık profesyonel bir oyuncu ve bu eleştirilere de hazır olmalı. Yeşilyurt maçının genelinde fena olmayan performansını daha yukarı çekmesini bekliyoruz. Bana göre bu konuda doğru antrenörün elinde. Onun gelecek sezon nasıl kullanılacağını çok merak ediyorum. Örneğin konu Vakıfbank ve Giovanni Guidetti olsaydı, ligin alt sıralarında yer alan bir kulübe kiralık verilmesine kesin gözüyle bakabilirdik, fakat Akbaş, farklı karakterde, tüm oyuncularını elinden geldiğince eşit ölçüde kullanmayı seven bir antrenör. Bekleyip göreceğiz.

Vakıfbank’ın, THY’yi 3-0 mağlup ettiği maçın en dikkat çekici yanı elbette Kübra Akman’ın yükselen formunu sürdürmesi. Özellikle maçın bir bölümü vardı ki oldukça ilginçti. 2. sette Vakıfbank 16-12 önde iken Kübra, Kiera van Ryk’a net bir blok yaptı, fakat bu blok sırasında sol elinin baş parmağından bir sorun yaşadı. Biz kenara gelip ufak bir tedavi almasını beklerken sahada kaldı ve Vakıfbank’ın sonraki 3 sayısını 1 blok, 1 orta hücum ve 1 de çok iyi servisle kazandırdı. Kendisi, aynı zamanda, maç boyunca Vakıfbank’ta hücumda yüzde 50 oranının üzerine çıkan tek isimdi. Geçtiğimiz yaz Uluslar Ligi sonrası, Guidetti ile yıldızı pek barışmayan, olimpiyatlarda kenarda bekleyip, EuroVolley kadrosunda olmayan Kübra umarız formunu bularak orta oyuncu rotasyonunda çok iyi bir alternatif olacak.

Haftanın maçı Sarıyer ile Mert Grup Sigorta arasındaydı. Sarıyer, artık alıştığımız üzere 5 setlik bir maç oynayıp kazanırken (bu sezon 10. kez 5 set oynadılar), Taylandlı ikili Ajcharaporn ve Chatchu-on toplam 30 sayı ile öne çıktılar. Geçtiğimiz hafta içinde Ajcharaporn’un 1 sezon daha Sarıyer’de kalacağı açıklanmıştı. Taylandlı voleybolseverler, Sarıyer maçlarına abone olmaya devam edecekler.

Play-off ve Lige Veda Edecekler

Ligin geneline baktığımızda şampiyonluk play-off maçları için 3 koltuğun Vakıfbank, Eczacıbaşı ve Fenerbahçe’ya gideceği nerede ise kesinleşti. dördüncü koltuk için 3 aday var ve THY bunların içinde en avantajlı olanı. Bununla beraber Abbondanza’nın takımınının, dördüncü koltuk için kendilerini takip eden doğrudan rakipleri Galatasaray ve PTT ile son 2 hafta karşı karşıya gelecek olması heyecanı artırıyor, ancak sarı-kırmızılıların o maça iddialı biçimde çıkması için, bu hafta oynayacakları Vakıfbank maçında bir sürpriz yapmaları gerekecek. PTT ise bu iki takıma göre daha az şansa sahip. Lige veda edecek iki takımdan birisinin Yeşilyurt olması kesin gibi. İkinci takımın ise Karayolları olması bekleniyor. Zira, Nilüfer Belediyesi’nin 4 puan gerisinde olan Karayolları’nın kalan 4 maçından son ikisi Eczacıbaşı ve Fenerbahçe ile. Öte yandan Nilüfer Belediyesi, son hafta lige veda edecek Yeşilyurt ile karşılaşacak. Dolayısıyla başkent temsilcisinin şansı mucizelere bağlı.

Son kısımda Avrupa kupalarında geçtiğimiz hafta yarı final oynayan 2 takımımıza değinelim. Aydın Belediye, İtalyanların önemli takımlarından Scandicci ile oynadığı 2 maçı 3-2 ve 3-0’lık skorlarla kaybedip veda ederken, Eczacıbaşı, her 2 maçta da 3-0 mağlup ettiği Alba Blaj’ı geçip finalde Stuttgart’ın karşısına dikildi. En baştan beri kupanın favorisi olan Kaplanlar, bir aksilik olmazsa ülkemize bir Avrupa kupası daha getirecek. Daha önce bu kupayı 2 kez kazanmış Eczacıbaşı, zafere ulaşması halinde, 4 kez mutlu sona ulaşmış CSKA Moskova’nın arkasına yerleşecek. Final maçları 15 ve 22 Mart tarihinde.

yolun-sonu-gorunuyor-989318-1.