Milli Eğitim Bakanlığı, “Eğitim Kurumlarına Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği”nde değişikliğe gitti. Eğitim sendikalarının liyakati yok saydığı gerekçesiyle tepki gösterdiği mülakat uygulaması kaldırılmazken yazılı sınavın puanlamadaki ağırlığı yüzde 60’tan yüzde 80’e çıkarıldı. Yönetmeliğin eski halinde yüzde 40 olan mülakatın ağırlığı yeni düzenlemeyle yüzde 20’ye düşürüldü. Mülakatın ağırlığının azaltılması, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un, son dönemde Bakanlık ile […]

Yönetici alımlarında mülakat etkisi azaldı

Milli Eğitim Bakanlığı, “Eğitim Kurumlarına Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği”nde değişikliğe gitti. Eğitim sendikalarının liyakati yok saydığı gerekçesiyle tepki gösterdiği mülakat uygulaması kaldırılmazken yazılı sınavın puanlamadaki ağırlığı yüzde 60’tan yüzde 80’e çıkarıldı.

Yönetmeliğin eski halinde yüzde 40 olan mülakatın ağırlığı yeni düzenlemeyle yüzde 20’ye düşürüldü. Mülakatın ağırlığının azaltılması, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un, son dönemde Bakanlık ile yaşadığı sürtüşmeyle gündeme gelen Eğitim Bir Sen’in okul yönetimlerindeki ağırlığından rahatsızlığının yansıması olarak yorumlandı.Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yönetici atamalarının somut ölçülebilir şekilde yapılacağı yönündeki açıklamasından üç ay sonra, “Eğitim Kurumlarına Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği”nde değişiklik yapıldı. Yönetici görevlendirme sürecinde olunmamasına karşın yayımlanan yeni yönetmelikte mülakatın değerlemedeki yüzdelik ağırlığı düşürüldü.

Yönetmelik değişikliğiyle yazılı sınav konuları ve ağırlıkları da yeniden düzenlendi. Buna göre, genel kültür ve genel yeteneğin ağırlığı yüzde 35, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi’nin ağırlığı yüzde 10, değerler eğitimi ile eğitim öğretimde etiğin ağırlığı yüzde 5 ve eğitim bilimlerinin ağırlığı yüzde 35 olarak belirlendi.

Mülakat tamamen kaldırılmalı

Yönetici alım sınavlarında mülakatın oransal etkisinin azaltılmasının olumlu bir gelişme olduğunu ifade eden Eğitim Sen Genel Yükseköğretim ve Eğitim Sekreteri Özgür Bozdoğan, “Ancak mülakatın tamamen kaldırılarak atamaların liyakate ve göreve uygunluğa göre yapılması önemli” dedi. Bakanlık ile hükümete yakın eğitim sendikaları arasında toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda yaşanan çatışmayı anımsatan Bozdoğan, “Hükümete yakın sendikalarla Bakanlık arasındaki gerilimin bir vesayet tartışmasına döndüğü görünüyor. MEB’in her türlü baskıdan ayrı hareket etmesi gerekiyor” diye konuştu.