Kimya Mühendisleri Odası şube Başkanı Saadet Çağlın, İzmir Adliyesi'nde geçen hafta 29 kişinin zehirlendiği, 1 işçinin hayatını kaybettiği gaz sızıntısında acil durumun yönetilemediğine dikkat çekti,

Yönetilemeyen acil durum can kaybına yol açar

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası (KMO) Ege Bölge Şubesi Başkanı Saadet Çağlın, İzmir Adliyesi’nde 11 Ekim’de yaşanan ve 1 işçinin ölümüyle sonuçlanan gaz sızıntısıyla ilgili yaptığı açıklamada, alınmayan önlemlere ve acil durumun yönetilmesinde yaşanan sıkıntılara işaret ederek, “Benzer olayların bir daha yaşanmaması için ilgili kurumları göreve çağırıyoruz” dedi.

İzmir Adliyesi’nde yangın söndürme tüplerinin periyodik bakımı sırasında karbondioksit gaz kaçağı meydana gelmiş, gazdan etkilenen 29 kişi hastanelik olmuştu. 27 kişi taburcu olmuş, bakım işini yapan taşeron işçisi Salih Ataoğlu (47) ise hastanede yapılan müdahaleye rağmen kurtarılamamıştı. Ataoğlu önceki gün toprağa verilirken, olayda zehirlenen kardeşi Osman Cemil Ataoğlu’nun tedavisi ise sürüyor.

Eksra tedbir alınmalıydı
BirGün’e değerlendirmelerde bulunan KMO Ege Bölge Şube Başkanı Saadet Çağlın, yangın söndürücü madde olarak kullanılan karbondioksit gazının düşük miktarlarda da olsa solunmasının insan yaşamını tehlikeye sokabildiğine dikkat çekerek, “Bu sebeple, sistemin kullanıldığı yerlerde bakım-onarım ve müdahale durumları için ekstra güvenlik tedbirlerinin alınması zorunludur. Ayrıca, ilgili bakım-onarımı yapacak ve müdahalede bulunacak personelin yeterli teknik altyapıya sahip olmaları, bu sistemlerin sürekli kontrol altında tutulması ve yönetmelikle belirlenmiş gerekli zorunlu kontrollerinin yetkili ve uzman kişiler tarafından yapılması gerekmektedir. Bunun yanında, ilgili sistemlerin kurulmasında kullanılan ekipman özel onaylara tâbi tutulur” dedi.

Acil durum yönetilememiş
“Yaşanan kaza, yüksek sağlık riskleri taşıyan bu alanda bakım, onarım işlemleri sırasında alınması gereken önlemlerin alınmadığını gösteriyor” diyen Çağlın, şöyle devam etti:

“Aldığımız bilgilere göre 2 kişilik bakım ekibi, sistemin çalışırlığının kontrolü için müdahalede bulunurken muhtemelen sisteme bağlı ekipmanlardan kaynaklanan gaz sızıntısı meydana geliyor, ekip oradan uzaklaşmak yerine sızıntıyı önlemek için çaba gösterirken yoğun karbondioksit gazına maruz kalıyor. Bu kazanın yaşandığı anlarda 5 güvenlik görevlisi ve 22 sağlık çalışanı da bu alana intikal ediyor ve onlar da ortamdaki gazdan etkileniyor. Burada yönetilemeyen bir acil durum var.”

Yanıt bekleyen sorular
Çağlın, olaydaki ihmallerin ve sorumluların saptanması için şu sorulara yanıt bulunması gerektiğini kaydetti:

► “Planlı bakım çerçevesinde gerçekleşen bu operasyonun yöneticisi var mıdır, İzmir Adliyesi’nin iş güvenliği uzmanları, ekibi olay yerinde midir?

► 2 kişi çalışırken meydana gelen kaza alanına 27 kişinin intikal etmesi, kaza anını yaşayan iki kişinin soğukkanlı davranmasını nasıl etkilemiştir?

► 27 kişinin güvenli olmayan bölgeye girişine neden izin verilmiştir?

► Bakım ekibi bu sistemi kuran firmanın elemanları mıdır, sistemi kuran firmanın bu kazada sorumlulukları var mıdır?

► Sistem de kullanılan ekipmanlar onaylı mıdır?

► Müdahaleyi yapan ekibin yetkinliği var mıdır?

► Bu olayın tüm tarafları karbondioksitin öldürücü bir gaz olduğunu ne kadar farkındadır?”

Kurumları göreve davet ediyoruz
Olayla ilgili başlatılan soruşturmada bu soruların dikkate alınmasını beklediklerini söyleyen KMO Ege Bölge Şubesi Başkanı Saadet Çağlın, “Bu üzücü kaza vesilesiyle kamusal denetimin ve teknik eğitimlerin önemini bir kez daha hatırlatıyor, benzer kazaların bir daha yaşanmaması için ilgili kurumları gerekli adımları atmaya davet ediyoruz” dedi.