Yönetmen Çayan Demirel'in arkadaşları, dayanışma için açtıkları Twitter hesabından yönetmenin doğum günü için çağrı yaptı

Yönetmen Çayan Demirel'in arkadaşlarından çağrı

Dersim 38' ve 5 Nolu Cezaevi belgesellerinin yapımcısı ödüllü yönetmen Çayan Demirel'in doğum günü kendi adına çekilen “Arkadaşımız Çayan” filmiyle kutlanacak.

Yaklaşık 4 yıldır sağlık sorunları yaşayan Demirel için 24 Ocak'ta Cezayir Salonu'nda yapılacak olan etkinliğe katılım için çağrı yapan arkadaşları, Çayan'la Dayanışma isimli Twitter hesabından yaptıkları duyuruda şu ifadelere yer verdi:

“Arkadaşımız Çayan’ın kalbi 18 Mart 2015 günü aniden bir süreliğine durdu. Aylarca hastanede kalan Çayan’ın tedavi süreci halen devam ediyor. Bu süreçte Çayan Demirel ve Ertuğrul Mavioğlu’na, yönetmeni oldukları Bakur (Kuzey, 2015) belgeseli nedeniyle, Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 18 Temmuz 2019’da 4 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Mahkeme heyeti kararında Çayan’ın yüzde 99 Sürekli Engelli Raporu’nu dikkate almadı. Ocak 2020 itibariyle karar İstinaf Mahkemesi’nde.

Bu toprakların sinemacısı, bu ülkenin engelli bir yurttaşı olmaktan doğan haklarını talep ediyor. Bugün onun doğum günü ama hediye değil haklarını istiyor.

2019’un Ekim ve Kasım aylarında Çayan’ın hayatına kameralarıyla eşlik eden arkadaşlarının çektiği belgesel film, Çayan’ın sevenleriyle birlikte tedavisine devam etmesinin ne kadar hayati olduğuna dair bir kesit sunuyor.

Arkadaşımız Çayan” ilk kez Aralık 2019’da 10. Hangi İnsan Hakları? Film Festivali’nde gösterildi.”

yonetmen-cayan-demirel-in-arkadaslari-bugun-onun-dogum-gunu-ama-hediye-degil-haklarini-istiyor-677786-1.