Aralarında Sam Mendes, Andrea Arnold, Jude Law, Ridley Scott, Lynne Ramsay ve Christopher Nolan gibi önemli isimlerin bulunduğu pek çok yönetmen, Birleşik Krallık’taki sinema salonları için hükûmete destek çağrısında bulundu.

Yönetmenlerden İngiliz hükümetine 'sinema' çağrısı


Birleşik Krallık'ta koronavirüs vakalarının tırmanışa geçmesi sanat dünyasını harekete geçirdi. Christopher Nolan, Ridley Scott, Steve McQueen, Edgar Wright, Lynne Ramsay ve pek çok yönetmen İngiltere hükûmetine çağrıda bulundu. Çağrıda sinema salonlarına, vizyon gösterimleri konusunda yeni kaynaklar üretilmesi ve gelecek nesillerin sinemanın büyüsüne kendilerini kaptırabilmeleri için finansal desteğin garanti edilmesi istendi.

Filmloverss'tan Recep Hazır'ın The Playlist'ten aktardığı habere göre çağrı mektubunda şu ifadelere yer verildi: “Hükûmetin daha önceden sağladığı desteğin farkındayız. Ancak, herhangi bir özel fona erişemeyen büyük sinema işletmeleri için zorlukların en şiddetli hâlini alması dolayısıyla bunun yeterli olmayacağından korkuyoruz.”

Pazarın yüzde 80’ini bu büyük sinema işletmelerinin oluşturduğu ifade edilirken ayrıca film dağıtımı ve prodüksiyonların başarısını artırdığı öne sürüldü. Bu işletmelerin olmaması durumunda Birleşik Krallık’taki sinema endüstrisinin tümünün geleceğinin çok istikrarsız görüneceği vurgusu yapıldı.

Yönetmenlerin imzaladığı açık mektup “Hükûmetin bu çağrıya cevap vereceğini umuyoruz. Birleşik Krallık’taki sinema salonları uçurumun kıyısında duruyor. Gelecek nesillerin sinemanın büyüsüne kapılabilmesi için için acil olarak finansman desteğine ihtiyacımız var” sözleriyle son buldu.

Mektubu imzalayanlar arasında Sam Mendes, Andrea Arnold, Jude Law, Kevin Macdonald, Guy Ritchie, Edgar Wright, Matthew Vaughn, Danny Boyle ve Stephen Fry gibi isimler de yer alıyor.