‘Yönetmeye talibiz’ mesajı verildi

Haber Merkezi

Altılı Masa’nın hazırlayıp kamuoyuna sunduğu anayasa taslak metnini BirGün TV’ye değerlendiren gazetemizin Yayın Koordinatörü Yaşar Aydın, “Uzun bir süre sonra ortak bir görüntü verdiler. Toplantı bu açıdan önemliydi” dedi. Taslağın içeriğini değerlendiren Aydın, “6 liderin üzerinde uzlaştığı taslak metin öncelikle başkanlık sistemine bir yanıt. 6’lı Masa ikinci bir referandum ortaya koymuş oldu bu metinle. Biliyorsunuz önümüzdeki seçim aynı zamanda ‘başkanlık sistemine devam mı tamam mı’nın oylanacağı bir seçim. Bu ortaya koydukları metinle de “Biz Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem İle ülkeyi yönetmeye talibiz” dediler. Hem kamuoyunun hem medyanın ilgisi hem altı partinin ortak bir metin konusunda anlaşmaya varabilmeleri önemli bir mesaj olarak durdu” ifadelerini kullandı.

BİRLİK İMAJI TAZELENDİ

Başkanlık sisteminin hatalarını, eksiklerini, ülkede yaşattığı yıkımın tamiratına yönelik bir metin olduğunu söyleyen Aydın, “Bir kişinin, ‘tek adamın’ın kararlarına karşı Meclis çoğunluğunu işaret ediyor. Meclis’i güçlendiriyor. Meclis içindeki muhalefeti de daha etkin kılıyor. Bu da muhalefeti aynı zamanda daha fazla denetleyici bir niteliğe taşıyor. Cumhurbaşkanının yetkilerini kısıtlıyor, anladığımız kadarıyla partili olmasını da engelliyor. Cumhurbaşkanı’ndan alıp yetkiyi Meclis’e sunuyor. Burada öne çıkan noktalardan biri de parti kapatmalar konusunda daha özel vurgular yapılmış olması. Özellikle HDP’nin durumu düşünüldüğünde bu vurgunun yapılması önemli. HDP’yi de gözeterek hazırlanmış bir metin olduğunu söylemek mümkün. Yerel yöneticilerin görevden alınmasını zorlaştıran maddeler var. Diğer yandan salonda elbette herkes mutlu, tüm meseleler çözüldü havası yoktu kuşkusuz. Taslak, işin tabi sadece bir etabı. Bu etabı öyle ya da böyle aşmış oldular. Salonda tüm meseleler çözülmüş havası yoktu. Aday kim olacak meselesi hala masanın en önemli gündemi olarak duruyor. Bunun tedirginliği salonun havasına da yansıdı. En azından şunu söyleyebiliriz altılı masa altı parti lideri de böyle bir metne evet diyerek bir şekilde aslında yola birlikte devam imzasını da yeniden tazelemiş oldu” diye konuştu.

ERDOĞAN İÇİN ZOR OLACAK

Taslaktaki maddelerin sahada tartışılmasının yeni bir gündem yarattığının altını çizen Aydın sözlerini şöyle sürdürdü: “En azından ortaya konulan başlıklar Erdoğan rejimine karşı en üst yanıt olarak görülüyor. Sanırım bu yanıtlar da masayı seçime kadar götürür. 6 lider yola devam imzasını atmış oldu. Bu metin elbette bir taslak halde. Yasalarda çeşitli değişiklikler yapmak lazım, tek adam sultası tüm partilerde var ve bunlar ancak yasalarla değişecek. 81 ilde yürütülecek tartışmalarla, kitle örgütlerinden sendikalara, yurttaşlara kadar yürüyecek tartışmalarla taslağın içeriği daha fazla doldurulabilir. 3 Arlık’ta Kılıçdaroğlu ekonomik program açıklayacağını ifade etti. Sadece ABD ve İngiltere’de gördükleri makro düzeyde ekonomik program açıklanacak olursa buradan çok somut bir sonuç çıkmaz. Yurttaş somut şeyler görmek istiyor. Gelir adaletsizliği, işsizlik, yoksulluk gibi başlıklara müdahale heyecan yaratabilir. Kılıçdaroğlu çocukların açlık meselesine yönelik önerilerde bulunmuştu. Daha somut yaraları saracak adımlar atılmasını bekliyor halk. Böyle olursa muhalefet de birkaç aydır kaybettiği ivmeyi yeniden yakalayabilir. Bu adımlar atılırsa zaten zayıf olan Erdoğan açısından işleri toparlamak çok daha zor olacak.”

Bu kodu telefonunuza okutarak BirGün TV’nin yayınını izleyebilirsiniz.Bu kodu telefonunuza okutarak BirGün TV’nin yayınını izleyebilirsiniz.