Yonga işçileri grevi bırakmıyor
Fotoğraf: BirGün

Dilan ESEN

Ağaç-İş Sendikası ve Yonga Mobilya arasında toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamayınca işçiler, 9 Mayıs’ta başlattıkları grevi sürdürüyor. Aylarca süren toplu iş sözleşmesi görüşmesinde sendikanın yüzde 30 zam talebine karşılık patron yüzde 18 teklif verdi. Teklifi kabul etmeyen işçiler, greve çıktı.

Fabrika işçisi ve Ağaç-İş Sendikası Denizli Şubesi Başkanı Salih Köse, yaşadıkları süreci BirGün’e anlattı. Toplu iş sözleşmesi sürecinde 4 kez masaya oturduklarını ancak anlaşma sağlanamadığını söyleyen Köse, “2023 asgari ücretinin üstüne yüzde 30 zam istedik, işveren yüzde 18 dedi. İkramiyenin 30 gün tutarında yatırılmasın, gıda ve yakacak yardımında da 12 bin TL olması istedik ancak bunları da kabul etmediler” dedi.

BÜYÜK EKONOMİK ZORLUKLAR YAŞIYORUZ

Fabrikada sendikanın 220 üyesi olduğunu ve bunların 195’inin asgari ücrete çalıştığını aktaran Köse, şunları ifade etti: “Kanuni hakkımızı kullanarak grev kararı aldık. İşverenden adım gelmeyince başladık. Taleplerimizin kabul edilmesini istiyoruz. Kesinlikle haklarımızı alana kadar vazgeçmeyeceğiz. İşveren bu konuda farklı bir sistem düşünüyor nedir bilmiyoruz. Biz rakamlarla ilgili bir sorun olduğunu düşünmüyoruz. Ekonomik zorluklar yaşıyoruz. Denizli’de ev kiraları 5 bin lira civarında, elektrik su derken ücret zorunlu giderler için harcanıyor. Arkadaşlarımızın çoğu dışarıda ek işler yapmak zorunda kalıyordu. Bir an evvel taleplerimizin kabul edilip işe dönmek istiyoruz. Aksi takdirde grevimize devam edeceğiz.”