“Bu bir süreç, hızla her şey bir anda değişmeyecek, yavaş yavaş yeni yayıncılık formatı kendini bulacak ve artık uydu üzerinden video sinyali değil büyük datalar taşınmaya başlanacak.”

Youtube TV için düğmeye basıldı

Benimle ilgili Ekşi Sözlük’te bile bu konu ile içerikler girildi. Bundan aylar önce klasik anlamda yayın yapan kanallar ya kapanacak ya yeni nesil yayıncılığa adapte olacak diye yazmıştım. Hatta bunun için bazı tarihler bile vermiştim. 2020-2025 yılları arasında Amerika’da klasik anlamda yayın yapan kanallar olmayacak, Türkiye’de ise bu etkiyi en geç 2030’lu yıllarda göreceğiz demiştim. Bunu yazarken falcılık yapmadım elbette. Sürekli tüm dünyada yaşananları yakından takip ediyor, çeşitli konferansları izliyor, insanlarla sohbet ediyorum. Dolayısıyla bunu söylemek için müneccim olmaya gerek yok. CNN kanalının yayın yapısını nasıl YouTube’a benzettiğini, bunun için ciddi çaba harcandığını bu sayfada okuyanlarınız vardır. Ekşi Sözlük’te benimle ilgili ‘yazılarını takip ettiğim teknoloji adamı. (!) sürekli "televizyon bitti artık youtube var, ana akım medya yakında tamamen internet ortamına taşınacak, en mükemmel içeriği biz üreteceğiz" minvalinde yazılar yazıyor. birkaç videosunda da bu durumdan bahsetti. sürekli bundan bahsetmesinin amacı reklam geliri elde etmek mi yoksa gerçekten buna inanması mı bilemedim. ’ diyenler çıktı. Aynen kopyaladım, devamını merak edenler adresi biliyorsunuz.

Sonuçta YouTube bu konuda en kritik adımlardan birisini attı. YouTube TV’yi tanıttı. Yani TV’ler şimdi bitmedi ama ilk adım platformlarını değiştirdi diyebiliriz. Bu konuda YouTube’un bu adımı bu alanda onu çok daha güçlü bir mecra yapacak. Bunu kesinlikle söyleyebiliriz. Bu işin bir adım ötesi yayın içeriklerinin formatlarının değişmeye başlaması olacak. İşte bu 2020 tarihinin ne kadar doğru olduğunu gösteriyor. Bu bir süreç, hızla her şey bir anda değişmeyecek, yavaş yavaş yeni yayıncılık formatı kendini bulacak ve artık uydu üzerinden video sinyali değil büyük datalar taşınmaya başlanacak.

Sistemin ilkleri
Sistemi biraz anlatalım, nasıl bir model ile bu geçiş başlıyor? Hangi konvansiyonel TV kanalları bu yapının ilkleri biraz onlara bakalım.

Aylarca süren dedikoduların ardından YouTube, canlı TV hizmeti YouTube TV’yi tanıttı. Ayda 35 dolar karşılığında şimdilik sadece ABD’de hizmet verecek olan YouTube TV, son zamanlarda tartışmalara yol açan konvansiyonel medya - yeni medya savaşında Google’ın şimdiye kadar attığı en büyük adım oldu.

Canlı veya kayıtlı TV içeriklerine ulaşılmasını sağlayacak olan platformda ABD’nin dev medya yayıncılarının yanında standart kablolu TV’de yer alan içerikler de bulunacak. En önemlisi bu içeriklerin neredeyse tamamına YouTube’a erişimi olan her cihazdan ulaşılabilecek. Kontratsız abonelik sisteminde ayda 35 dolar karşılığında hizmet 6 kişiye kadar kullanım sunacak.
Platformda CBS, Fox, NBC, CBS, USA, FX gibi medya gruplarının yanında ESPN, Fox Sports NBCSN gibi spor içeriği sunan 10 farklı grup da yer alacak. Fakat ligin Verizon ile yaptığı anlaşma sebebiyle Ulusal Amerikan Futbolu Ligi mobilden izlenemeyecek.

Tüm bu kanallar ne kadar etkileyici olsa da ABD izleyicisinin ilgisini çeken birçok kanal henüz YouTube TV’de yer almıyor. Burada da devreye Sling TV ve Playstation Vue gibi alternatifler ortaya çıkarak şimdiden rekabeti artırıyor.

Yeni neslin konvansiyonel medyayı bildiği şekilde izlemesini sağlayabilecek bu yeni hizmetle izlenmek istenen programlar, maçlar ve diziler seçilerek kaydedilebiliyor ve YouTube’da alışık olduğumuz gibi izlenebiliyor. YouTube tabii ki tüm bu seçimleri kaydederek kullanıcılara izleyebilecekleri alternatifler sunmaya devam ediyor.

YouTube, kablolu TV servislerinin en büyük derdi olan müşteri servisi konusunda da oldukça iddialı. Kullanıcılar herhangi bir problem durumunda uygulama içerisinde yazılı yada sesli şekilde müşteri hizmetleriyle görüşebiliyor.

YouTube CEO’su attıkları bu adımı genç jenerasyona istedikleri TV içeriğini tüketimlerine daha uygun şekilde sunmak olarak değerlendiriyor. Yani başka bir deyişle TV’deki içerikleri bildikleri şekilde reklamsız ve istedikleri zaman izlemelerini sağlamayı hedefliyor.

Dediğim gibi bu bir başlangıç, kervan yolda düzülür lafı bu alan için söylenebilecek en doğru söz diyebilirim. Tüketici yani yeni nesil izleyiciler bu klasik içerik üreticileri kendilerine ait olan bu platformda şekillendirecek. Dolayısıyla sonuçta en doğru form yakalanacak. Yeni TV düzeni böylece oluşacak. Merakla takip edeceğiniz önemli bir konu….Görüşmek üzere, ben yeni bilgiler için biraz geleceğe gidiyorum 15 gün sonra görüşürüz….